Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Spacery

Data utworzenia : 2013-01-15 11:31 | Ostatni komentarz 2017-05-21 21:05

Proud Mommy

45849 Odsłony
1042 Komentarze

Którego dnia po urodzeniu maluszka wyszłyście na pierwszy spacer? Jak często i na jak długo wychodzicie na spacery?

2013-10-29 23:17

Też uważam, że werandowanie zimą jest konieczne. Przecież taki maluszek jest bardzo wrażliwy na zmiany temperatury! Naprawdę dziwne, że położna daje takie idiotyczne rady. Ale moja położna jak się dowiedziała, że chcę myć dziecko szarym mydłem Biały Jeleń to też skomentowała, że takim mydłem to można sobie tyłek myć, a nie dziecko. Niektóre porady to są naprawdę beznadziejne i nie ma co tego słuchać.

2013-10-25 08:42

Też mi się wydawało to dziwne co położna powiedziała, dlatego też chciałam poznać Wasze zdanie. Z resztą bałabym się z takim maluszkiem od razu wychodzić na dwór.

2013-10-24 23:56

Zimą według mnie werandowanie jest koniecznością! Maluszek przez 9 miesięcy jest u Ciebie w brzuszku, ma stałą temperaturę - cieplutko. Po urodzeniu zdolność regulacji temperatury ciała nie jest jeszcze w pełni rozwinięta. Maluszek bardzo łatwo ulega wychłodzeniu lub przegrzaniu. Więc powinnaś sprawdzać temperaturę w jego otoczeniu i powoli przyzwyczajać do chłodu..

2013-10-24 19:45

Ja również nie porównywałabym wyjścia ze szpitala ze spacerem. Ja małą zasłoniłam pieluszką tetrową, tym bardziej, że zaczęło lekko pruszyć śniegiem. Partner podjechał pod same drzwi samochodem i zabrał maluszka do samochodu. Wszystko trwało około 30-40 sekund.

2013-10-24 10:19

Było ciężko tym bardziej ze były duże mrozy dlatego pierwsze było werandowanie. Owszem jeśli temperatura byłaby do -5 to oczywiście skusilabym się na krótkie wyjście, ale niestety były mrozy wiec werandowanie musiało być. Ja byłam chętna do spacerów jednak srodowiskowa powiedziała że lepiej poczekać i tak też zrobiliśmy. Najlepiej w zimę zacząć od krótkich spacerów i stopniowo je wydłużać. Położna opowiadała mi jak to jeden tatuś któremu dziecko urodziło się też na początku lutego stwierdził że wyjdzie z dzieckiem na dwór w kwietniu bo teraz jest za zimno. A co do pierwszego kontaktu z powietrzem kiedy wychodzimy ze szpitala to trwa ono bardzo krótko wiec nie porownywalabym tego nawet do 5 minutowego spaceru.

2013-10-24 09:33

Ostatnio na ten temat rozmawiałam z położną, jako że mam termin na styczeń to ciekawiło mnie kiedy będę mogła wyjść na spacer. Zaproponowała mi żebym postawiła wózek na balkonie i wsadziła do gondoli głowę żeby się przekonać jak tam jest ciepło. Wg niej spacery można zacząć od razu, bez zbędnego werandowania, skoro i tak już się ubrało to dziecko na spacer, ale tylko jeżeli temperatura powietrza nie jest niższa niż -5. W końcu każdy maluch wychodząc ze szpitala już ma kontakt z zimnym powietrzem. Co wy na to?

2013-10-23 20:18

Kurcze Lipka chyba ciężko zabrać zimowego dzidziusia na pierwszy spacer. Latem człowiek się niewiele zastanawia, a zimą ja bym chyba długo zwlekała.

2013-10-20 09:09

U nas Amelka urodziła się w lutym i niestety kiedy wróciliśmy do domu zaczęły się okropne mrozy wiec pierwzy spacer zaliczyliśmy po dwóch tygodniach. Oczywiście na początku ja werandowalismy. Pierwsze spacery trwały do 30 minut, a później wydlużaliśmy czas.