Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Trudne początki a pomoc

Data utworzenia : 2017-01-07 12:32 | Ostatni komentarz 2017-04-19 10:21

TinaC

2169 Odsłony
32 Komentarze

Dziewczyny czy oprócz szkoły rodzenia i pomocy mam czy koleżanek korzystalyscie z literatury bądź jakiejś innej pomocy na początku swojego macierzyństwa? U nas strzałem w 10 okazała się książka "język niemowląt" . Dzięki tej literaturze mam poukładany dzień,a zdarzało się na początku,że z piżamy wyskakiwalam o 14, do tego syn zasypia sam w łóżeczku!! Także łatwiej odczytuje mi się jego wymagania. Teraz przymierzam się do nauki z zakresu rozszerzania diety ale czy coś dotyczącego wychowania,jakiś super patentów możecie polecić? Jakie jest Wasze doświadczenie?

2017-01-08 14:35

Ja niestety nie miałam przy sobie takich osób. Całkiem nowe nie było dla mnie wszystko gdyż kilka lat opiekowałam się dziećmi ale nigdy noworodkami a to trochę co innego. Wszystko od samego początku robiliśmy z mężem sami. Sami wróciliśmy ze szpitala sami pierwszy raz kapalismy sami przebieralismy. Nikt nigdy ani w szpitalu ani w domu nie pokazał mi czegokolwiek. Co do książek to ja bardziej czerpałam z nich wiedzę na temat wychowania ustalenia rytmu dnia i rytuałów co powinno mnie zaniepokoic jak radzić sobie z niektórymi zachowaniami itp

2017-01-08 14:17

Ja podstawowe umiejętności, typu przewijanie, ubieranie itd zdobylam dzięki opiece nad dziećmi w rodzinie;) Najwięcej przy siostrzenicy i siostrzencu. Czytałam troche poradniki, broszury, artykuły ale i tak najwięcej pomogla mi siostra i mama. Swoją wiedze opierają na doswiadczeniu więc jest najbardziej wiarygodna;) Siostra pomogla mi najwiecej, ma male dzieci więc doświadczenie ogromne. To ona byla ze mna przy porodzie, wyjsciu ze szpitala, pierwsza kąpiel itd. Jej pomoc i wsparcie byly nieocenione, jak nikt zaslugiwala na to zeby być matka chrzestna mojej córki. Nie wyobrazalam sobie inaczej.

2017-01-08 14:07

O tak o rodzicielstwgd bliskości też czytałam mimo że nie jestem za spaniem z dzieckiem itp to uważam że warto poczytać choćby żeby zobaczyć inne spojrzenie na rodzicielstwo a niektórym napewno bardziej spodobała się te pozycje niż Tracy Hogg

2017-01-08 14:03

Tak jak dziewczyny pisały, seria w oczekiwaniu na dziecko, pierwszy rok z życia itd- super. Tracy hogg bardzo fajne i przystępne rady które mogą pomóc, mi pomogły:) jest jeszcze karp albo knap ale... nie dla mnie, dużo jest o rodzicielstwie bliskości ale też nie dla mnie... o rozszerzaniu mam bobas lubi wybór i u malucha na talerzu :)

2017-01-08 00:36

Ja głównie swoją wiedzę zdobyłam na samodzielnej nauce pomogła mi oczywiście szkoła rodzenie, położna i mamy. Bardzo często zajmowałam się też dziećmi i wiedzę zdobywałam w praktyce było mi o wiele łatwiej w momencie kiedy miałam już swoje dziecko. Przeczytałam też książki "w oczekiwaniu na dziecko" oraz "pierwszy rok życia dziecka"

2017-01-07 17:42

Nie korzystałam z niczego tylko miałam pomoc mamy. Zna się kobitka na rzeczy. Żadna książka niedalaby mi tyle praktyki co mamcia. szczerze mówiąc ja nawet nie trzymałam takiego maleństwa na rękach. Była ze mną nawet przy porodzie bo mój facet się nie odważył.

2017-01-07 17:26

Ja bardzo dużo czytałam na internecie, ale fakt faktem na szkole rodzenia, u położnej i od znajomej dowiedziałam się najwięcej. Całą pozostałą wiedzę pozyskuję sama metodą prób i błędów. ps. polecam czytać to forum tutaj dowiesz się wszystkiego co Cię interesuje

2017-01-07 16:03

Znam wspomniana przez Ciebie książkę i też uważam że super tej samej autorki jest jeszcze "zaklinaczja dzieci"oraz" język dwulatka" który zakupiłam teraz. Czytałam jeszcze "najszczęśliwsze niemowlę w okolicy". Super książki to seria "w oczekiwaniu na dziecko" "pierwszy rok życia dziecka"` i "drugi i trzeci rok życia dziecka" ale przyznam że ja np zaklinaczjd i język niemowląt przeczytałam trochę za późno ale na szczęście jakoś nie miałam problemu żeby od początku ułożyć plan dnia bo inaczej sobie nie wyobrażająm. Jedyne co to synek sam nie zasypia ale w łóżeczku. Co do rozszerzania diety korzystalam głównie z internetu strony ossesek.pl alaantkowe blw. Książkę mam "u malucha na talerzu" jest tam trochę fajnych przepisów.