Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Olutacz a ulewanie.

Data utworzenia : 2015-06-16 15:45 | Ostatni komentarz 2017-10-23 14:52

nienormatywna

7747 Odsłony
29 Komentarze

Kochane mamy potrzebuję (jak zwykle zresztą :) ) Waszych opinii :) Moja 3 tygodniowa córcia bardzo niespokojnie śpi w nocy i zauwazyłam, że jak ją mocno owinę to śpi lepiej. Tylko, że wiadomo - rożki i kocyki idealne nie są i mała się rozkopuje i budzi ją chłód i co kilkadziesiąt minut muszę znów ją owijać. Dlatego pomyślałam o zakupieniu jednego z otulaczy - albo "woombie" albo "swaddle me" - są zapinane na zamek lub rzepy więc dziecko tak szybko sie nie rozkopie. Tylko tu pojawia się kwestia ulewania ... moja córcia ulewa (mimo spania na poduszce klin) i dlatego czuję sie bezpieczeniej jak śpi na boku a nie na pleckach - a we wszystkich instrukcjach obsługi otulaczy jest napisane że maluch nie może spać na boku bo się przewróci na brzuch i związane rączki nie dadzą mu możliwości podniesienie główki. I teraz pytanie do Was - używacie otulaczy?? I czy w te sytuacji polecilibyście mi kupienie takiego??

2015-06-16 21:24

to zamiast rożka kocyk, a w szpitalu tak mi dzieci zawijały, że jeszcze była pielucha tak rozłożona, że nie wycągnęli rączek chłopcy.

2015-06-16 21:13

chodzi własnie o to że w śpiworkach i rożkach ma rączki wolne więc si drapie, uderza nimi i budzi ... słyszałam że jak sie malucha mocno zawinie to naprawdę lepiej śpi i czuje sie bezpieczniej... z drugiej strony jak sie kaze że bioderka musza być rozstawione to i tak będzie musiała spać na plecach i co wtedy??/

2015-06-16 21:06

Może faktycznie rożek byłby lepszy... Jeżeli w otulaczu nie może leżeć na boku, to nawet bym go nie kupowała przy ulewającym dziecku, bo z pewnością bym nie spała. Bałabym się, że dziecko mi się zakrztusi, albo udusi. A rożek zawsze możesz podstęplować jakimś kocykiem, żeby się mała w nim nie turlała, ja tak robiłam i się sprawdzało.

2015-06-16 21:02

A może roźek, który oprócz zapięcia na rzep będzie też wiązany na sznureczek. My taki mieliśmy i był bardzo fajny. Otulacze powinny być używane zgodnie z instrukcją, a dla dziecka mogłoby to być niebezpieczne.

2015-06-16 20:59

skoro nie ulewa tylko na boczku to ja bym nie kupiła :( A woombie ponoć bardzo dobra sprawa :) a może śpiworek zwykły? rączki są wtedy na wierzchu i w razie upadku na brzuszek oprze się na rączkach.