Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Podzielcie się swoją opinią na temat łożyska...

Data utworzenia : 2013-07-14 23:16 | Ostatni komentarz 2021-06-15 20:28

położna kinga

8798 Odsłony
41 Komentarze

Czy zastanawiało Was kiedyś to, jak ważna jest funkcja łożyska w czasie ciąży i porodu? Wśród celebrytów i nie tylko jest bardzo cenne dzięki zawartości wielu mikroelementów i komórek macierzystych po porodzie przetwarza się je na kapsułki bądź spożywa w innej formie. Są to bardzo kontrowersyjne zachowania w Naszym kraju. Wydaje mi się, że jesteśmy tradycjonalistami, choć czasy się zmieniają. Może niedługo i do Nas dotrze takie nowe zjawisko. Jakie jest Wasze zdanie w tej sprawie?

2013-07-15 15:45

O tym, jak ważne jest łożysko, jak ogromną funkcję spełnia w utrzymaniu naszego malucha przy życiu płodowym i jak ważne jest monitorowanie jego stanu w ciąży, myślę, że każda mama wie, a jak nie wie, to pewnie dowie się z rozmowy z lekarzem prowadzącym ciążę. Ale rzeczywiście-łożysko właśnie przez to, że utrzymuje nowe życie przy życiu, jest także atrakcyjnym i pożądanym elementem dla tych, co już dawno brzuch opuścili. Nie wiem, czy się nie mylę, ale w którejś z tradycji , gdy kobieta urodzi dziecko, to nie odcina się pępowiny, tylko po urodzeniu łożyska, dziecko jest nadal z nim związane, aż uschnie. Słyszałam też o spożywaniu przez matkę łożyska po urodzeniu dziecka. Wiem też,że składniki łożyska służą w kosmetologii. No cóż, każdy chciałby przedłużyć sobie życie...