Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Podzielcie się swoją opinią na temat łożyska...

Data utworzenia : 2013-07-14 23:16 | Ostatni komentarz 2021-06-15 20:28

położna kinga

8799 Odsłony
41 Komentarze

Czy zastanawiało Was kiedyś to, jak ważna jest funkcja łożyska w czasie ciąży i porodu? Wśród celebrytów i nie tylko jest bardzo cenne dzięki zawartości wielu mikroelementów i komórek macierzystych po porodzie przetwarza się je na kapsułki bądź spożywa w innej formie. Są to bardzo kontrowersyjne zachowania w Naszym kraju. Wydaje mi się, że jesteśmy tradycjonalistami, choć czasy się zmieniają. Może niedługo i do Nas dotrze takie nowe zjawisko. Jakie jest Wasze zdanie w tej sprawie?

2021-06-15 20:28

Ja też bym się nie zdecydowała 

2021-06-15 15:19

Ja również bym nie chciała oglądać swojego łożyska przerobionego na tabletki 

2021-06-15 08:36

Może jeszcze zależy w jaki sposób się je przetworzy. W UK na przykład popularne jest zabieranie łożyska po porodzie do domu. Oglądałam nawet dokument gdzie kobieta usmażyła łożysko na patelni i zjadła. Podejrzewam jednak, że to takiej obróbce termicznej z tych cennych rzeczy to już niewiele zostało i zjedzenie łożyska w taki sposób jak dla mnie mija się z celem.

2021-06-14 15:40

Podejrzewam że to co zawarte w takim łożysku jest naprawdę bardzo ważne i cenne dla nas i maluszka Natomiast ja osobiście nie zdecydowałabym się na coś takiego jakoś mnie to nie przekonuje i chyba bym się nie przełamała

2015-02-23 14:10

No co ssaki zjadają łożysko :) dla mnie to trochę obrzydliwe... Jakby miało mi to uratować życie to wolałabym żeby mi nie mówili co jem na poprawę zdrowia,wtedy może bym zjadła. Nawet dobrze przyprawiony szczur może smakować,pod warunkiem,że nie wiemy co jemy w takim momencie ;) Dobrze,że ja swojego łożyska nie widziałam,ale to cc to siłą rzeczy nic nie widziałam :D nawet sobie nie wyobrażam,że coś takiego miałam i że się w moim malutkim brzuszku zmieściło. Ale w 27 tygodniu bodajże już miałam II Stopnia. A dopiero z wypisu się dowiedziałam,że moje łożysko było niewydolne już. Gdzie nikt mi wcześniej o tym nie wspominał,ba nawet myślałam,że mam cc ze względu na zakażenie pęcherza i małą ilość wód i wcześniactwo :) Więc jak w 35 tygodniu niewydolne to szybko.

2015-02-23 00:04

Ma to znaczenie ze wzgledu na pokłady zelaza w lożysku, mama zabezpiecza siebie i swoje mleko przed utratą tego pierwiastka. Dla mnie to jednak obrzydliwe. Słyszałam też o starym zwyczaju zakopywania łożyska pod domem, miało to zapewnić pomyśłność dziecku.

2014-09-16 11:54

W sumie to sie ociera troche o taki kanibalizm:D

2014-09-15 23:27

Jeżeli wiedzialabym ze to dla mnie ostatnia deska ratunku zjadlabym nawet 10 łożysk ale gdyby miało mi to tylko urodę poprawić to never and ever... Nigdy bym się nie ,,skusiła" na takie łożysko...