Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Metoda Vojty

Data utworzenia : 2017-03-01 13:17 | Ostatni komentarz 2017-03-15 20:59

Monika.P

2876 Odsłony
39 Komentarze

Witajcie, Chciałabym się Was podpytać o metodę Vojty. Jak u Was się ona sprawdziła lub sprawdza? Czy maluszek Wasz płacze przy tym? Rehabilitantka powiedziała nam że dziecko będzie płakać a u nas tak nie jest. Zastanawiam się czy dobrze wszystko robię, bo dziecko Jest spokojne, śmieje się, cieszy, czasem tylko nogi wykrzywi. Jakie u Was zalecili punkty naciskac i jak długo już jesteście z tą metodą. My dopiero zaczynamy i chciałabym coś więcej o tej metodzie się dowiedzieć.

2017-03-15 20:59

Monika poznasz po tym, że rehabilitacja przynosi efekty, że asymetria będzie zanikać i Synek nie będzie się już wyginał w jedną stronę. Dobrze, że jesteś zadowolona z rehabilitacji i oby tak dalej.

2017-03-10 14:45

Zlecono nam obserwacje przyrostu główki, wizyty u chirurga plastyka, okulisty, neurologa. Jak na razie główka ładnie rośnie, nic się nie dzieci mała cały czas jest pod obserwacją. Super, że jesteś dziś zadowolona z rehabilitacji.

2017-03-10 11:24

Moona i co zlecono po tym usg w 8 mcu jak wyszlo ze za szybko sie zroslo? My juz po kolejnej wizycie rehabilitacji. Jestem dzis zadowolona. Wiedzialam juz o co pytac, wiec nawet dosc dlugo nam zeszlo.

2017-03-10 11:11

Ewelaa my tak samo rehabilitantka super, od niej dowiedziałam się bardzo dużo rzeczy, a neurolog nie za bardzo zrobiła tylko co do niej należy, ale całkiem inaczej zachowywała się na wizytach prywatnych a całkiem inaczej na NFZ. Fakt badała dokładnie, usg zleciła nawet dwa razy. Raz jak mała miała 2 miesiące, drugie jak 8 miesięcy. Na pierwszym wyszło wszystko dobrze, na tym drugim wyszło, że małej za szybko zrósł się szew czołowy ( całe szczęście, że nas tam wysłała na to drugie usg). Ogólnie pani neurolog jest bardzo niesympatyczna i mało mówi wszystkiego trzeba si wypytywać. Dobrze, Ewelaa, że poprosiłaś o zrobienie usg główki, bo na tym pierwszym szpitalnym może być wszystko ok, a z czasem może się coś dziać, co wychodzi za jakiś czas. Tak mi tłumaczyła ta neurolog. Monika my wszystkich usg główki mieliśmy do tej pory trzy razy. Pierwsze w szpitalu, drugie -2 miesiące wyszły ok. A na trzecim- 8 miesięcy wyszło, że mała ma przedwcześnie zrośnięty szew czołowy.

2017-03-09 16:39

usg nie bo jedno mial robione po urodzeniu a drugie mial robione po 2 miesiacach od urodzenia. i oba wyszly dobrze wiec kolejnego nie zlecali.

2017-03-09 15:55

A my mieliśmy super panią rehabilitantke, a za to neurolog okropna, kiedyś rejabilitantka mówiła, że właśnie przydałoby się w takiej sytuacji zrobić usg główki, a ta druga oczywiście nie dała skierowania... I pediatra tak samo mówiła, że przydałoby się zrobić usg, ale, że ona nie może dać skierowania tylko neurolog, ale nie prosiłam tego babska, tylko brałam kiedyś na usg bioderek prywatnie i poprosiłam również o zrobienie usg główki i lekarz zrobił,na szczęście wszystko wyszło ok

2017-03-06 20:38

Monika o to mi chodziło o te ćwiczenia, chwyty, podnoszenia za jedną rękę i nogę , pukanie młoteczkiem itp....a wysłała was na usg główki, bo nas wysłała.

2017-03-06 09:10

A neurolog to go obejrzała. Wszystkie te ćwiczenia, podnoszenia dziecka sprawdziła. ogólnie jego ruchy bo jako takich badan dodatkowych nie było.