Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Chodzenie do kościoła z niemowlakiem

Data utworzenia : 2016-11-09 21:47 | Ostatni komentarz 2016-12-08 19:45

Katarzyna.R

3836 Odsłony
42 Komentarze

Czy zabieranie do kościoła niemowlaczka to dobry pomysł? Nasz synek ma prawie 4 miesiące i odkąd się urodził "chodzi" co tydzień z nami w niedziele do kościoła (zazwyczaj śpi lub się rozgląda ogólnie jest bardzo grzeczny). Czy Wy również zabieracie swoje maleństwa ze sobą? Czy dobrze robimy że uczymy go tego od początku? Czy później również będzie grzeczny jak będzie większy?

2016-12-08 19:45

Mam nadzieje ze nie bede takim przykladem jak moi rodzice i nie bede kazala robic czegos czego sama nie robie, bo to kiepski przyklad hehe

2016-12-06 08:21

Donnavito to prawda. Mojemu mężowi rodzice od małego kazali chodzić na wszystkie możliwe święta. W efekcie mówił im, że idzie, a wcale nie chodził... i po co takie coś? Ale przynajmniej sami też chodzili, bo tak jak u Ciebie natka to faktycznie nie dziwię się, że odbierałaś to jako karę.

2016-12-03 22:47

byle nie zniechecic, bo to zostanie, mi długi czas została niechec jak sie zbierało literki z rózańca na religie i chodzilismy tylko po literki, nie było zadnej zachety, rozmowy, po prostu masz byc na rózancu i wkleic literke w zeszyt bo jak nie to dwója i wstyd, i uraz miałam długo

2016-12-03 22:22

Moim zdaniem robisz bardzo dobrze. :) Ja również zabieram malucha do kościoła, nie zawsze jest grzeczny, jak już mu się nudzi to wychodzę i jestem pod kościołem. Lepiej przyzwyczajać dziecko wcześniej niż później. Nie raz widzę 3-4 latka jak się pokłada i wpada w rozpacz na podłodze w kościele i wręcz krzyczy do swojej mamy że mają już iść.

2016-12-02 11:33

Gurdun u mnie wlasnie tak bylo. Rodzice kazali mi i siostrze chodzic do kosciola, mimo ze sami nie chodzili (chyba ze na swieta bo wypada). Dla mnie to bylo wlasnie kara i nie rozumialam, dlaczego ja musze skoro oni nie ida. I skonczylo sie tak, ze teraz chodze do kosciola wlasnie na sluby itd :D

2016-12-01 23:54

Otóż to przykład musi iść z góry i jeśli rodzice chodzą do kościoła to i dziecko pójdzie. Jeśli każą USC dziecku a sami zostają w domu to w ogóle nie ma najmniejszego sensu bo dziecko kościół traktuje jak karę bo ja muszę iść a mama zostaje w domu.

2016-12-01 21:54

Tym bardziej jesli rodzice będą na sile uspokajac to dziecko zle bedzie kojarzyć kosciól . Zawsze jest możliwośc wyjscia jesli dziecko za bardzo rozrabia :)

2016-12-01 13:25

NatkaF, popieram. Jak rodzice chodzą to i dzieci będą. Moi dziadkowie mojemu tacie kazali. Efekt taki, że teraz kościół to tylko z okazji ślubów i pogrzebów. Wtedy też na godzinę gdzieś szedł.