Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowe ssanie, mowa i zgryz (284 Wątki)

Butelka ze smoczkiem czy kubek 360°

Data utworzenia : 2015-05-05 05:34 | Ostatni komentarz 2022-09-11 18:16

Konto usunięte

15959 Odsłony
113 Komentarze

Witam wszystkich. Jestem tu nowa i mam nadzieję, że pomożecie mi w niektórych sprawach. Mam 7-miesięcznego synka i zastanawiam się od kiedy najlepiej zacząć używać kubka 360°? Słyszałam , że długie picie ze zwykłej butelki powoduje wadę zgryzu a nie chcę zrobić mojemu maluszkowi krzywdy. Proszę pomóżcie.

2015-05-06 21:32

Ja właśnie też żałuję, że tak późno zaczęłam stosować ten kubek. U mnie wynikało to z tego, że często sugeruję się tym co napisane na opakowaniu: jak od 9 miesięcy to od 9. Może Lovi wprowadziło by lekką zmianę- od 6-7 miesiąca :)

2015-05-06 21:25

Jeżeli dziecko nie stawia oporów do nauki picia z kubeczka 360 to warto spróbować. Fajna sprawa, ja swoim też bym zaproponowała wcześniej ale niestety nie brałam ich w ogóle po uwagę. Używamy ich odkąd dzieci skończyły roczek im sprawia to przyjemność picie z takiego kubeczka a nam satysfakcję:-)

2015-05-06 19:05

kubeczka 360 od Lovi można używać spokojnie od 6 miesięcy. Picie z butelki ze smoczkiem jak rownież z dziubkami rzeczywiście sprzyja powstawaniu wad zgryzu, dlatego im szybciej dziecko nauczy sie pic ze zwykłego kubeczka tym lepiej. Oprócz tego smoczki i dziubki sprzyjają powstawaniu próchnicy. Jeśli jednak zadbasz o odpowiednia higienę jamy ustnej dziecka i będziesz stosować prawidłowa dietę dziecka, nie powinno być problemu. Prawidłowa dieta polega na ograniczeniu do minimum słodyczy, w tym przede wszystkim lizaków, chrupek, chipsów i biszkoptów, czyli tego co oblepia zęby. Jako przekąski zamiast tych "złych" podawać owoce i warzywa. Warto wprowadzić do rytmu życia tzw. słodki dzień, czyli np. w sobotę jemy słodycze.

2015-05-06 09:03

To ja jeszcze dodam, my również używamy kubka 360 stopni. Kubeczek 360 jest naprawdę bardzo fajny i myślę, że warto go mieć bo faktycznie uczy malca picia jak z normalnego kubka, a przy tym nie ma zbędnego rozlewania napoju. Na pewno jest też o wiele zdrowszy dla zgryzu. Długotrwałe picie z butelki wiadomo oprócz wad zgryzu może powodować również tzw.próchnicę butelkową. Jeżeli maluch nie che pić z kubeczka czy to to niekapka czy 360 czy doidy, a jest mocno przywiązany do butelki to można zacząć od zmiany smoczka na miękki ustnik, a potem powoli przechodzić na kubek.

2015-05-06 05:23

Dziękuję serdecznie za wypowiedzi. Bardzo mi pomogły. Pozdrawiam serdecznie.

2015-05-05 20:29

Ja jestem zachwycona kubkiem 360. Próbowałam nauczyć synka picia z niekapka od 6 m-ca, przez 3 miesiące nic nie załapał o co chodzi. Ale czasami dawałam mu wody ze zwykłego kubka czy szklanki i widziałam, że w miarę dobrze sobie radzi, dlatego spróbowałam z 360 stopni - jedna próba i bingo! Synek ma teraz niecałe 11 m-cy a od 2 pijemy z Lovi 360. Natomiast uważam, że można podać taki kubek zdecydowanie szybciej.

2015-05-05 19:50

Ja teraz uzywam niekapka. Moj synek ma 10 miesiecy i bardzo szybko przeszlismy z butelki na niekapka z aventu. Synek zalapal rewelacyjnie jak sie pije z niekapka dlatego czaimy sie na kubeczek 360 ° by przejsc juz na kolejny etap nauki;) ale ja polecam przejscie z butelki albo na doidy albo na niekapka ju w tym wieku bobaska;) wtedy bedziesz miala pewnosc ze nie zaszkodzilas zgryzowi swojego szkraba:)

2015-05-05 17:55

Też uważam,że doidy na 7 miesięc lepsze :) Ale po 9 miesiącu możesz spróbować z 360 :) też jest fajny :) Ja daję mojemu 8 miesięczniakowi czasem z Lovi 360 to trochę załapał o co chodzi choć nie pije wzorowo ale wie,że coś tam poleci :)