Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowe ssanie, mowa i zgryz (284 Wątki)

Butelka ze smoczkiem czy kubek 360°

Data utworzenia : 2015-05-05 05:34 | Ostatni komentarz 2022-09-11 18:16

Konto usunięte

15956 Odsłony
113 Komentarze

Witam wszystkich. Jestem tu nowa i mam nadzieję, że pomożecie mi w niektórych sprawach. Mam 7-miesięcznego synka i zastanawiam się od kiedy najlepiej zacząć używać kubka 360°? Słyszałam , że długie picie ze zwykłej butelki powoduje wadę zgryzu a nie chcę zrobić mojemu maluszkowi krzywdy. Proszę pomóżcie.

2015-05-17 14:15

probowac owszem ale nie wmuszac na sile..spotkalam sie naprawde z wieloma przypadkami ze mamy za szybko wszystkiego chca..chodzi mi o wprowadzanie produktow butelek i nawet na sile sadzanie dziecka czy stawianie na nozki.. wszystko z umiarem probowac ale nic na sile ..wszystko przyjdzie z wiekiem ;-)

2015-05-16 09:07

Spróbować zawsze można, proponowany przez producentów wiek używania kubeczka jest opcjonalny ale nie rygorystyczny. Są takie dzieciaczki, które szybko załapują picie z kubeczka niż ich rówieśnicy, więc warto spróbować.

2015-05-15 12:47

Kubek 360° jest znacznie lepszy od butelki ze smoczkiem, ale już dla nieco starszych dzieci. Dobrym rozwiązaniem może być Kubek LOVI 360°, ponieważ ułatwia przechodzenie od ssania płynu z kubka treningowego i kubka niekapka do picia ze szklanki. Kubek ten proponowany jest do używania od 9 miesiąca życia dziecka. Jednak myślę, że można pod dobrą kontrolą podawać go dziecku już wcześniej. Ja osobiście nie preferuję kubków niekapków (ze względu na ryzyko powstania zgryzu otwartego), dlatego wprowadziłabym kubek Lovi 360°, zaraz po okresie ssania z butelki ze smoczkiem. Ważne jest, aby podczas picia dziecko stabilnie siedziało (aby zapobiec zachłyśnięciu). Przed rozpoczęciem nauki picia z tego kubeczka należy pokazać dziecku wodę/herbatkę/sok w kubeczku oraz zwilżyć jego brzeg . Dzięki temu ułatwimy maluchowi zassanie płynu. Chodzi o to, aby dziecko zrozumiało, że kubek służy do picia, a nie do zabawy. Zamierzam w przyszłości wprowadzić dziecku ten kubek, ponieważ uważam go za doskonałe odkrycie :)

2015-05-11 10:42

moim zdaniem za wczesnie. nie ma co się spieszyc z wprowadzaniem kubków maluchowi... co do zgryzu...zbyt długie podawanie butelki powoduje wadę zgryzu ale jeśli chodzi o podawanie butli do 4 roku życia! podawanie dziecku butelki do 1,5 roku nie jest aż takie złe.. fakt faktem fajnie jakby maluch nauczył się szybciej pić z kubeczka niekapka czy zwykłego...ale proszę was...skoro dziecko jeszcze nie załapało chodzenia to tym bardziej tak szybko nie załapie picia od tak z kubeczka... tym bardziej w 7 miesiącu...mozna próbować ale z produktami dostosowanymi do wieku dziecka...bo jednak ograniczenie wiekowe z czegoś wynika prawda? oczywiście nie chce tutaj nikogo urazić :) Mój mały ma 9 miesiecy i kupiłam mu kubek niekapek...niestety nie załapał ,że trzeba z niego pic soczek xD

2015-05-09 00:11

Mój synek kubek 360 też jakoś po roku zaczął używać. Kubek do dziś się sprawdza, synek ma w nim szykowaną wodę na noc. Sam się budzi popije i śpi dalej a kubek ma swoje miejsce między materacem a ramą. Ja mam spokój bo wiem, że jak się przewróci to się nie rozleje nic.

2015-05-08 13:56

Synkowi kupiłam kubek 360 stopni jak miał 7 miesięcy wtedy jeszcze nie mógł załapać jak się z niego napić i kubek poszedł w odstawkę kupiliśmy niekapek z miękkim ustnikiem. Jak skończył roczek ponownie wróciliśmy do kubka 360 stopni wtedy nauka poszła wzorowo. Kubek sprawdził się genialnie, mały bardzo szybko załapał po nim picie ze zwykłej szklanki

2015-05-07 19:46

Jeśli maluch ma odpowiedni wiek to zdecydowanie lepiej uczyć od razu z niekapka lub kubeczka typu 360 stopni niż butelki. Co prawda córcia mleczko z butelki pije, ale picie, wode, soczki od razu zaczęliśmy z niekapka. Im szybciej malucha oswoimy z kubeczkiem tym lepiej dla jego zgryzu i ząbków.

2015-05-06 22:47

Jeśli nie chcesz dziecku podawac butelki możesz zamienic ja na kubek niekapek. Kubek 360 stopni polecany jest dla dzieci 9 miesięcznych. Tutaj sa linki do kubeczka 360 stopni jef=go dokładny opishttp://www.lovi.pl/pl/produkty/12/Kubek+360%C2%B0+ a tutaj do kubka niekapka http://www.lovi.pl/pl/produkty/24/Kubek+niekapek . Kubeczkiem niekapkiem dziecko może już pic w wieku 6 miesięcy. U nas bardzo się sprawdzil