Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1176 Wątki)

Gdy pojawia się kolka niemowlęca

Data utworzenia : 2013-01-15 09:12 | Ostatni komentarz 2022-08-25 10:21

Konto usunięte

69304 Odsłony
1156 Komentarze

Kolka niemowlęca spędza z powiek sen wielu rodzicom. To dla dziecka bolesna i uciążliwa dolegliwość, która potrafi trwać nawet kilka miesięcy. Poznaj jej przyczyny oraz sprawdzone sposoby na jej złagodzenie.

2013-03-16 19:11

My nie mieliśmy problemu z kolkami, ale znajomej synek miał i stosowali bobotic i im pomogło. Kolki mogą być spowodowane zarówno jakimś składnikiem w jedzeniu, jak i np. zbyt wieloma bodźcami w ciągu dnia. Mogą pomóc masaże, leki, niektórym ponoć pomaga kołysanie dziecka, niektórzy kołyszą nad kaloryferem, na jedne dzieci ponoć działa szum - np. suszarki, słyszałam też, że noszenie dziecka w pozycji pionowej przyciśniętego do naszego ciała może pomóc. Ale fakt, że najczęściej chyba musi same przejść i na 100% nie wiadomo skąd się może wziąć.

2013-03-16 17:02

a nam pomógł infacol :) nie wiem czy mozna to zaliczyc do kolki, bo było to tylko raz, ale mały płakał prawie 2 godz, nie chciał cyca, przebralismy gp, nosilismy, wszystko... wiec poszlam do apteki po cos na kolki i dano mi infacol. po 10 min od podania była cisza i spokój :)

2013-03-12 12:42

U nas też była, ale po 2 dniach się skończyła:) Polecam DELICOL!! moi znajomi stosowali różne środki i wszyscy po wypróbowaniu Delicolu mięli problem z głowy:) Słyszałam, że na kolki pomaga: - ciepłe okłady na brzuszek z ciepłego ręcznika lub termoforu - ciepła kąpiel - masaż brzuszka (zgodnie ze wskazówkami zegara) - napar z anyżku - leżenie na brzuszku - bujanie malucha w bujaczku z funkcją wibracji ( u mojej szwagierki córeczki to pomogło) - jazda samochodem - noszenie na rękach - ciepło i szum suszarki, czy odkurzacza - ziołowe napary np. z kopru włoskiego, koperku, melisy, kwiatów rumianku pospolitego

2013-03-12 11:13

Jeśli dzieciątko ma skłonności do kolek a jest karmione piersią należy wyeliminować produkty mleczne i mlecznopochodne z diety matki karmiącej - u nas sprawdziło się przy trójce dzieci

2013-02-12 13:46

Uuuu jak sobie przypomnę ;(. My również walczyliśmy z kolką u córeczki. Zaczynało się po południu i trwało do 2-3 godzin. Karmiąc piersią musiałam uważać na to co jem, aby nie zaszkodzić córci. Nasze rady, sposoby na kolki? Często kładliśmy maleńką na brzuszek, podawaliśmy jej niemieckie kropelki (zdziałały cuda) i co najważniejsze przytulanie, kołysanie i noszenie córci na rękach - poczucie bezpieczeństwa i wsparcia maluszka.

2013-02-11 23:45

My stosowaliśmy Delicol i koper włoski :)) Poza tym dużo leżenia na brzuszku, ewentualnie masaż brzuszka. W sumie nie mieliśmy większych problemów z kolką, bo szybko okazało się, że nie mogę karmić piersią i przeszliśmy na mm.

2013-01-22 22:47

fakt espumisan jest dobry ale ja polecam kropielki delicol dzialaj atakrze od razu ja mojej dlugo dawalam bo miala kolke fakt drogie sa ale skuteczne ,..;) podaje sie je do karzdego pokarmu przed jedzeniem

2013-01-22 10:10

Jak nie ma nikogo w domu a nie ma się żadnych kropelkowych pomocników moża robić masaż brzuszka okrężnymi ruchami zgodnie ze wskazówkami zegara czyli od prawej w lewo używając do tego oliwki żeby ruchy były płynne. Można też robić cieple okłady używając termoforu.