Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1178 Wątki)

Mały ciągle na piersi...

Data utworzenia : 2016-03-01 07:00 | Ostatni komentarz 2016-11-02 18:30

marysiad

4823 Odsłony
70 Komentarze

Witam, mam pytanie karmie maluszka tylko piersią. Skończył miesiąc a On od jakiś dwóch dni ciągle by siedział przy piersi. Nie wiem co robić, ponieważ w nocy również przyssany jest do niej. Proszę o radę .

2016-11-02 18:30

moim zdaniem nie pozostaje nic innego jak poswiecic sie dziecku i sie przemeczyc pozniej zaczna go interesowac inne fajne rzeczy a piers stanie sie juz za malo atrakcyjna zeby przy niej dlugo siedziec

2016-06-16 10:34

Hejka nie martw sie ! Maluszkowi jest po prostu potrzebna twoja bloskosc, poczucie ciepla mamy. Ja tez tak mialam ze maluszek caly czas najchetniej siedzialby ze mna i caaaly czas przy piersi ale to trwalo tylko kilka dni a teraz juz normalnie sobie przesypia i mleczko pije co 2 godzinki

2016-06-15 11:40

Zazwyczaj przekarmiając dziecko ono ulewa lub zwraca część pokarmu kiedy tak się nie dzieje to raczej nie przekarmiamy dziecka. Ciągłe wiszenie na piersi może być przyczyną braku mleka albo dziecko ma ogromny odruch ssania i warto podać smoczek aby choć na chwilkę poczuć się wygodniej.

2016-06-14 13:36

Uważam tak jak Weronika, ze nie każdy płacz oznacza, że dziecko jest głodne i łatwo można niemowlaka przekarmić. Czasami dziecko płacze bo np potrzebuje czułości i przytulenia, czasami bo jest zmęczone i nie może zasnąć a czasami z głodu. Nie trzeba za każdym razem dawać dziecku pierś bo o przekarmienie nie trudno. Jednak jeśli dziecko nie przybiera nadmiernie na wadze to nie ma powodów do niepokoju.

2016-06-13 21:40

Moja kuzynka przekarmiała swojego synka.Mały nie chciał spać ,ona go non stop karmiła i płakał .Wyglądał jak pulpecik.Na szczęście teraz nie jest gruby. Każda matka chce jak najlepiej dla swojego dziecka. Moją pierwszą córkę też często karmiłam,gdyż nigdy nie wiedziałam czego w danej chwili chce.

2016-06-13 20:58

"Mleko matki jest bardzo lekkostrawne i w żaden sposób nie przekarmimy dziecka trzymając go bez przerwy przy cycu ani nie zaszkodzimy mu." - wydaje mi się, że nie do końca.. Niemowlak karmiony piersią również może być przekarmiony, np. gdy karmi się go na każdy płacz, a jego niepokój nie zawsze będzie oznaczał, że jest głodny. serduszkop2, jeśli Twoje dzieciątko nie przybiera nadmiernie na wadze, to pewni wszystko z karmieniem jest ok.

2016-06-12 14:43

Moja córka już teraz 5,5 miesięczna po porodzie wisiała 24 godziny przy cycu. Nie wiedziałam co robić nawet wyjście do toalety sprawiało duże trudności a nie mówiąc co czymkolwiek innym. Jak mówiły pielęgniarki i położne niektóre dzieci potrzebują dużo więcej czułości i bliskości z mamą niż inne. Obecność przy cycu bez przerwy daje im taką możliwość. Ja od swojej córki nie mogłam odejść na krok - od razu się budziła. Spałam razem z nią trzymając ją na brzuchu. Tak kilka pierwszych tygodni. Teraz ma 5,5 m- ca i nadal jest ze mną nierozłączna. Pomimo rozszerzania diety ona nadal domaga się piersi tyle samo razy a i tak karmię ją bardzo często bo co godzinę może czasami wytrzyma do 1,5 godzinnej przerwy. W nocy również budzi się na karmienie co 2/3 godziny a nad ranem ze względu na płytki sen śpi razem ze mną i kiedy ma taką potrzebę znajdzie sobie cyca i uspokoi się. Zawsze wychodziłam z założenia, że jeśli dziecko chce tyle jeść niech je. Nie będę mu ograniczać tego wiedząc, że nie ma nic cenniejszego niż właśnie mleko matki. Nie ma zatem co się martwić, że dziecko chce bez przerwy jeść. Mleko matki jest bardzo lekkostrawne i w żaden sposób nie przekarmimy dziecka trzymając go bez przerwy przy cycu ani nie zaszkodzimy mu. Znacznie bardziej szkodliwe byłoby ciągłe domaganie się cyca i jego nerwy i płacz. Oczywiście jest to bardzo kłopotliwe w codziennym życiu ale zapewnia nam chwile które są przeznaczone tylko dla mamy i dziecka a my powinniśmy cieszyć się tym i czerpać z tego przyjemność. Jedyne chwile, które dają nam dowód na to, że łączy nas z dziećmi głęboka wieź bliskości i potrzeby bycia razem.

2016-06-01 15:17

Agn kaw w ten sposób możesz pobudzić delikatnie masując maluszka po policzku, żeby zjadł jeszcze troszeczkę. Jeśli nie będzie chciał to po prostu nie będzie jadł i na spokojnie po odbiciu będziesz mogła odłożyć Malucha do łóżeczka. A jeśli będzie faktycznie głodny to podje jeszcze chwilkę i dłużej będzie smacznie spał najedzony.