Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1176 Wątki)

budzenie maluszka co 3 godziny - do kiedy?

Data utworzenia : 2013-03-04 22:32 | Ostatni komentarz 2014-04-23 05:40

Kaajkaa

149646 Odsłony
78 Komentarze

Witam , do kiedy trzeba budzić maluszka do karmienia co 3 godziny? mój synek ma 6 tygodni i w zasadzie je co godzinkę po troszeczku, ale jednak zdażają mu się dnie kiedy śpi ładnie 3 godzinki, czasami jednak musze go budzić bo spał by dłużej, nie wiem ile - czy 4 czy więcej - i zastanawiam się do jakiego wieku dziecko trzeba budzić do karmienia. słyszałam, że w nocy dziecko w tym wieku (6 tydzień+) może już spać do 7 godzin nie budzone, a jak to jest w dzień? ps. dodatkowo prosiłabym kto wie , o odpowiedź na moje pytanie w tym wątku http://lovi.pl/pl/forum/15/438 , z góry dziękuję :)

2014-04-23 05:40

Moja córka skończyła 5 miesięcy i od jakichś 3 tygodni nie budzi się na karmienie bo stosuje tak zwane "tankowanie do pełna" polecane przez Tracy Hogg. Metoda polega na tym ze karmie małą około godz 18.00 potem około 20.00 następnie około 22-23 już przez sen zależy o której ja się kładę. O godz 18 i 20 są to karmienia częściowe- karmie butelka- tzn. ze mała zjada teraz około 180 ml mleka na jedno karmienie wiec ja w tych godzinach jej daje tylko 140 ml o godz 18.00 i 100 ml o godz 20.00- czasami już śpi wiec tez odbywa się to przez sen i o godz 22 daje jej około 180 ml ale zazwyczaj zjada już tylko 150 ml bo ma już dość. Dzięki temu jest najedzona do pełna późnym wieczorem śpi do godz około 6.30- 7.00. Czasami budzi się w nocy powierci się chwile ale zaraz sama zasypia ponownie.

2014-04-23 01:12

hehe, przejrzałam ten wątek i powiem Wam: że chyba co pediatra/co mama, to opinia w sprawie wybudzania/nie-wybudzania na karmienie... poza tym: tak szybko ewoluują te teorie dotyczące karmienia (i czasem koło w historii zataczają), że ciężko nadążyć za wszystkimi ;) mnie karmiono co 3h (urodziłam się w latach 80-tych). Kiedyś bowiem moja Mama takie usłyszała zalecenia. Moja Siostra zaś, o 7 lat młodsza (urodzona bliżej lat 90-tych), była już karmiona "na żądanie" (nie odklejała się od Mamy piersi - co sama pamiętam). W efekcie gdy Siostra miała 3 latka tak była pulchna, że moje sukienki z I klasy szkoły podstawowej trzeba było na nią poszerzać, chcąc ją w nie przyodziać o.O (a byłam normalnie rozwijającą się dziewczynką). :) Teraz zaś miksują się teorie wszystkie: karmić na żądanie / karmić co 3h a na dodatek pytanie: wybudzać czy nie wybudzać to pytanie chyba retoryczne dla niektórych ... nam mówiono, że gdy dziecko wręcz poruszy paluszkiem, lub do połowy otworzy oczko, to jest pierwszy sygnał do rozpoczęcia karmienia, gdyż jest ono głodne i w ten sposób nam to sygnalizuje, bo ono bez kozery się nie porusza samo... a płacz to wręcz apogeum jego głodu ...i gdy już płacze bo jest głodne, to oznacza, iż przegapiliśmy fakt, gdy głodnieć zaczęło... a teorie, żeby nie wybudzać dzieci, "bo przecież we śnie wszystkie dzieci rosną" należy "odłożyć do lamusa" jako teorie, które ułatwiają życie rodzicom, a nie są zbyt dobre dla samych maluchów... i weź tu teraz bądź mądry i pisz wiersze ;) każdy mówi coś innego... :)

2014-04-15 13:09

No nie wiem ja przynajmniej wybudzałam córke do jedzenia choć mała prawidłowo przybierała i potem nie miałam problemu ze spaniem teraz córka ma 4 miesiące i tydzień i jak pójdzie spać tak około 21-21:30 to budzi mi się między 5 a 6 rano na jedzenia

2014-04-12 19:00

Dajcie się tym dzieciom wyspać ;) Zgłodnieją to się same obudzą ;) Nie martwcie się nic im nie będzie jak zjedzą później ;) A przynajmniej będą wyspane ;) 6 tygodni to nie jest wcale mało ;)

2014-04-11 20:41

beni86 ale skoro dziecko ładnie przybiera i problemów nie ma to po co uczyć je dziadostwa? Później jest tak, że dziecko ma rok i dalej się w nocy budzi na jedzenie. Oczywiście teraz uogólniam, żeby nie było. Ja wróciłam z młodą ze szpitala w poniedziałek, a we wtorek ona mi taki psikus zrobiła, że jak o 10 rano zjadła to spała do 16. Już się martwiłam o co chodzi, chciałam dać jeść na spaniu, chciałam obudzić - nic. Zgłodniała to sama wstała, tylko później ją ogarniałam, żeby to spanie 6 godzin wypadało w nocy :D

2014-04-11 20:36

Czy ja wiem, czy 6 tygodni to mało? Skoro maluszek dobrze przybiera to po co go budzić, tym bardziej, ze lakrltacja po tym czasie jest unormowana.

2014-04-11 19:54

lipka zgadzam sie z tobą że jeśli dziecko prawidłowo przybiera na wadze to nie przeba go wybudzać jednak dziecko 6 tygodniowe to troche za małe ja bym wybudzała tak przynajmniej do ukończenia przez dziecko 2 miesięcy

2014-04-11 19:13

Jeżeli dziecko ladnieprzybiera na wadze to nie ma sensu wybudzać go ze snu. A co.do.roznorodnosci porad to niestety powszechne zjawisko u lekarzy. Winą jest pewnie to, ze większość z nich ma w nosie doszkalanie i mało który potrafi słuchać wskazówek innych, bo uważają sie za najmądrzejszy. A szkoda,,, no i jeszcze jeden fakt, że niektórzy czasami maja nas w nosie i żałują zlecenia kilku badan czy wypisania skierowania do specjalisty...