Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1178 Wątki)

Poranione, wklęsłe lub płaskie brodawki

Data utworzenia : 2014-07-24 11:16 | Ostatni komentarz 2015-10-12 14:42

Redakcja LOVI

9238 Odsłony
40 Komentarze

Początkowe niepowodzenia w karmieniu piersią mogą wiązać się z poranionymi, płaskimi lub wklęsłymi brodawkami. Poznaj rozwiązania pomocne w pokonaniu tego rodzaju problemów.

2014-10-07 17:46

Mi w szpitalu ten patent z naciaganiem brodawki strzykawką kazali stosować. Niestety przy pierwszym dziecku nie wiele to pomagało bo i tak nie wiedziałam jak prawidłowo podać pierś. Zbawienne okazały się nakładki. Teraz mimo doswiadczenia z karmieniem nakładki obowiązkowo znalazły się w wyprawce. Polecam każdej początkującej i nie doświadczonej mamie.

2014-07-28 08:09

Ewa a używałaś nakładek?

2014-07-27 20:44

Mi na szczęście brodawki nie popękały i nie miałam wklęsłych. Więc takie problemy mnie ominęły.

2014-07-27 19:51

Ojej tak bardzo mi popękały brodawki mleko nie pomogło tylko maść Maltan ale krew leciała tak strasznie i to po porodzie a dostawaliśmy ponieważ mała musiała jak najwięcej siary wypić ponieważ to są przeciwciała i chodziło o tą wiatrówkę jeszcze ból okropny . Warto kilka tygodni przed porodem używać takich maści by przygotować je

2014-07-27 14:22

Mi na poranione brodawki pomogła bardzo maść bephanten. Co do wkleslych brodawek.. Przy pierwszym dziecku w sumie nie pomogło nic, bo gdy w końcu brodawki wyciągnął laktator mały juz nie chciał jeść z piersi. Teraz tego problemu nie mam, bo tak jak po pierwszym karmieniu przez laktator zostały wyciągnięte, to tak już zostały..; ))

2014-07-27 09:45

Przy pierwszym dziecku jako młoda i niedoświadczona mama miałam problem z poranionymi i wklęsłymi brodawkami. Porad szukałam w internecie,a najbardziej pomogły mi te które otrzymałam od położnej. Poranione brodawki przemywałam naparem z nagietka,ile się dało to wietrzyłam piersi i stosowałam rzadko wkładki laktacyjne,które trochę blokowały dopływ powietrza.Można stosować też maści na brodawki,ale większość z nich wymaga mycia przed karmieniem,a to trochę uciążliwe. Na wklęsłe brodawki,a właściwie jedną brodawkę,stosowałam nakładki silikonowe-niestety u mnie nie pomogły. Ale to podobno jeden sposób aby "wyciągnąć"brodawkę.

2014-07-26 21:53

Bardzo fajny artykuł i bardzo przydatny :) Sama miałam problem zresztą jak każda mama z poranionymi brodawkami na początku karmienia . Gdy córka miała 14 miesięcy to znów pojawił sie taki problem bo córeczka gdy piła to przy ciągnięciu haczyła ząbkami . Poprawiłam sposób jej przykładania tak jak to sie robi właśnie na początku i smarowałam swoim mlekiem , szybko przeszło :)

2014-07-24 12:11

Dziękuję za podpowiedź, jak mam postępować jak juz Tobcio się pojawi, a się zastanawiałam jak poradzić sobie z wklęsłymi brodawkami! Teraz wiem, ze laktator od Was jest mi niezbędny!!!