Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1596 Wątki)

Przepiśnik

Data utworzenia : 2016-11-17 14:12 | Ostatni komentarz 2022-01-07 21:08

Konto usunięte

28138 Odsłony
1330 Komentarze

Będziemy tu dodawać przepisy na ciasta, muffinki, obiady, co tylko chcecie! :) ----- Tutaj drogie mamy inspirujemy się nawzajem, propozycjami prostymi, wytrawnymi lub po prostu improwizacjami obiadowymi - dlatego że nie ma nic gorszego od stania przed otwartą lodówką z myślą "co ja mam ugotować jak wszystko już było?" ;) ----- Szukam wypróbowanego przepisu na flaki wołowe, wołowo-wieprzowe. Jeżeli macie sprawdzone przez was to podrzućcie.

2014-02-28 15:41

my dziś pierożki z masełkiem i cebulką ale póki co czekam aż mi sie odmrożą, bo sobie zamroziłam ostatnio od mamuśki zabrałam trochę;)

2014-02-28 10:46

w tv przed wczoraj w przepisie dnia robili fajną i szybką zapiekankę,tylko teraz znajdż przepis w necie. jak znajdę to wrzucę przepis

2014-02-28 10:41

Kurczak pieczony, ziemniaczki i buraczki

2014-02-28 10:31

U mnie na szybko dzisiaj Pomysł na zapiekankę makaronową z szynką :) Oczywiście Winiary, a na szybko dlatego, że będzie na dwa dni, jutro mój w pracy jest, a ja wybywam do rodziców więc jak wróci to będzie miał co jeść :)

2014-02-28 08:17

PIEROGI Z ORZECHAMI : 2,5 szkl maki 2 łyżki masła 2 żółtka szczypta soli ciepla woda ( albo jak ktos ma swoj sprawdzony przepis na ciasto , nic nie stoi na przeszkodzie aby go wykorzystac) 1/2 szkl kaszy grycz. Szkolanka bulionu ( w przepisie jest z kostki ale ja odleje jak bede robila kiedys rosolek na kawałku wolowinki) cebula 5dag posiekanych orzechow wloskich 10dag twardej fety 3łyżki posiekanej natki pietr. 15 dag boczku 2 łyzki masla 4 łyżki oliwy majeranek i pieprz do smaku kasze ugotowac w bulionie wolowym ( do wchloniecia calego wywaru) ostydz. Cebule posiekac i zeszklic na masle.wymieszaj z kasza i orzeszkami, starta na tarce feta i pietruszka. Dopraw pieprzem i majerankiem skladniki na ciasto zagniesc i reszta to już wiadomo :) a co do wolowinki , niedawno bylam w lidlu i wolowinke ( 4 dni przed ukonczeniem daty waznosci ) kupilam 25 % taniej , aby nie mrozic juz jej zrobilam tego samego dnia zrazy ;) cena byla mniej wiecej taka jak za szynke kulke :)

2014-02-28 01:05

Więc dziś było szybko. Potrzeba: ; ) * makaron świderki (ok. 3 zł) * duże pęto kiełbasy/4-5 kiełbasy nadające się do smażenia (może być np. śląska czy też zwyczajna) (ok. 4-5zł) * średnia cebula (ok. 20gr) * saszetka Fix Knorr Spaghetti napoli (ok. 2,50zł) * olej * tymianek, bazylia, sól Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Kiełbasę pokrojoną na połówki (krążki na pół; ) ) podsmażamy z cebulką pokrojoną w kosteczkę. Gdy ta będzie już ładnie zarumieniona dodajemy na tą samą patelnię saszetkę Fix wymieszaną w szklance według instrukcji na opakowaniu. Mieszamy, aż zagęstnieje i przelewamy do odcedzonego już makaronu. Mieszamy wszystko razem i doprawiamy sobie według uznania podanymi ziołami: ) Tadam; ) PS Jeżeli chcemy zamiast Fix'u możemy stworzyć swój sos z przecieru z ziołami i czosnkiem; )

2014-02-26 21:54

mamuska a podsz przepis na crumble?

2014-02-26 20:48

My dzisiaj krem z brokułów i pierogi z soczewicą. Mam opiekę więc w domu trochę więcej czasu mam na lepienie:) Pychota. Do tego przez cały dzień goście się schodzili bo mój szkrab ma imieniny więc trzeba było coś słodkiego wysmyczyć, na pierwszy ogień poszło ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej, na "dobicie" crumble - uwielbiam je - wystarczy mieć jakiś owoc i w kilka minut gotowy deserek jak się patrzy:)