Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1593 Wątki)

Program 500+

Data utworzenia : 2016-02-12 20:06 | Ostatni komentarz 2020-05-25 07:24

E.Machulak

4135 Odsłony
70 Komentarze

Co sądzicie o programie Rodzina 500+? Mówi się o tym dużo i wszędzie .... internet, telewizja , radio oraz ludzie i otoczenie oraz słyszy się bardzo dużo pozytywnych jak i negatywnych opinii a co wy o tym sądzicie. ..?

2016-04-05 11:21

powinni sprawdzać na co pieniążi idą nie wiem faktury spr albo cos ale tyle będzie rodzi że cieżko będzie to skontrolować

2016-04-02 00:15

Kasia mi chodziło o to ze media tak to rozduchaly i jest w kolko mowa o pieniądzach w kontekście tego projektu a nie patrzymy ze na inne rzeczy uciekają jeszcze większe pieniądze. Jeśli Polski nie stać to czemu nie czepiam się innych zmian w budżecie? Media nas super nastawia jeśli chodzi i pewne sprawy. Kasiu w kwestii szczepień nie jestem przeciwnika ale uważam że powinno być do nich odpowiednie podejście z uwzględnieniem każdego z osobna a nie czystej masowki w imię zasad.

2016-04-01 23:23

Aga ja nie chce porównywać szczepień z Programem 500+. To są dwie odrębne sprawy w ogóle ze sobą nie powiązane. Wiem, że Ty jesteś przeciwniczką szczepień ale w tym programie chodzi zupełnie o co innego. :) Osobiście uważam, że program nie przetrwa długo bo Polski na to zupełnie i po prostu na to nie stać. Skąd brać na to pieniądze. Powinno to być na odwrót najpierw znajdźmy pieniądze a dopiero później wprowadzajmy program. Teraz zaczynamy od d...strony. :) Również uważam, że pieniądze będą wspierać bardziej patologię niż ludzi "normalnych", którzy dla 500 zł miesięcznie nie zdecydują się na dziecko. Dziecko kosztuje najpierw pampersy, żłobek, przedszkole, podręczniki, ubezpieczenia, wakacje, ubrania itd. Koszty nie są małe. Program jest rozdmuchany ale nie do końca przemyślany i uważam, że byłby o wile lepszy gdyby pieniądze można by było przeznaczyć czy to na żłobek, przedszkole czy dodatkowe zajęcia a nie rodzice dostaną pieniądze i wszystko pójdzie na alkohol. Jeśli tak byłby rozwiązany problem jestem jak najbardziej za.

2016-04-01 15:18

Program 500+ jest kontrowersyjny jednak warto zwrócić uwagę że ktoś chce coś zrobić dla Nas. Jest dużo za i przeciw, często pojawia się argument pieniędzy bo to będzie dużo kosztowało jednak śmieszy mnie, że mówimy tylko o programie 500+ a ktoś interesuje się ile pieniędzy w tym roku pójdzie na szczepienia? Mają zostać wprowadzone nowe szczepienia do kalendarza. Poprzedni kalendarz kosztuje nas 86 ml a po wprowadzeniu nowych 730 ml!!!! https://www.facebook.com/stowarzyszeniestopnop/photos/pb.206336526060450.-2207520000.1459516516./1089097381117689/?type=3&theater

2016-04-01 14:57

Moim zdaniem program jest nieprecyzyjny i mało wiarygodny :) po 1 - w zaistniałej sytuacji na całym świecie rząd powinien sprecyzować , że taką pomoc +500 otrzymają tylko polskie rodziny . Po 2 - jako osoba pracująca wiele lat w organizacji pozarządowej pożytku publicznego niestety mam doświadczenie, że po pomoc zgłaszają się najczęściej ludzie którym brakuje środków na alkohol i inne używki.. Mam obawy czy ten program nie rozprzestrzeni w Polsce patologi.. po 3 - taki zasiłek do 18 roku życia to jest tak nierealne, że spodziewajmy się wzrostu cen żywności albo innych nowych podatków bo skąd tak zadłużony kraj jak Polska ma wziąć tak ogromną kwotę pieniędzy?? po 4 - znam wiele rodzin które za takie 500zł żyją cały miesiąc i takie dla których to kompletnie bez znaczenia.. nie ma mądrego kryterium kwalifikacyjnego do tego świadczenia.. zacznie się znowu naciąganie rzeczywistości tak jak w przypadku pomocy dla "samotnych" matek ( niestety wiele z nich poprostu na papierku jest samotna dzięki czemu korzysta ze świadczeń i przywilejów) . Tak samo byłoby w tym przypadku.. Polak potrafi tak przedstawić rzeczywistość aby skorzystać :) Temat jest trudny.. Sama prowadzę dom w którym takie 500zł na pewno otworzy wiele możliwości dla dziecka i ułatwi często niełatwe wybory warunkowane finansami. Nie skłoni mnie to jednak do rodzenia kolejnych dzieci dla pieniędzy..ale łatwiej będzie zdecydować się na drugie , trzecie które i tak mamy w planach. Jak widać program 500+ jest bardzo skomplikowany.. Czasami myślę, że zasiłek na wychowawczym lub darmowe przedszkola i żłobki byłyby lepszym rozwiązaniem :) Zapobiegały by patologi a klasie średniej pomogły w problemach które ma każda mama - czy wrócić do pracy, czy wysłać dziecko do żłobka.. co po macierzyńskim ?? itp.

2016-03-31 21:18

Teraz miecierzynskie nie moze wynosic mniej niz 1000 zl albo tak jak dziewczyny pisza najpierw 100 a pozniej 60%

2016-03-31 21:14

Czytałam dzisiaj właśnie, że dochody biorą za rok 2014 tak jak mówi Lenka. Bo ten rok (2014) w Skarbówce jest już rozliczony i sprawdzony a rozliczanie 2015 nadal trwa. A z macierzyńskim mi również coś nie pasuje. Nie mogą zmniejszyć. Chyba, że kuzynka zadeklarowała że najpierw chyba przez pół roku dostawała 100% a drugie pół roku chyba 60 czy jakoś tak. Można było przecież wybrać w jakiej formie tzn jak naliczają macierzyński.

2016-03-31 19:33

magiczny cos nie tak mówisz z tym macierzyńskim.. ja dostawałam powyżej 1000 a od stycznia dostaję wiecej o te pare groszy o ile wzrosła najniższa krajowa. nie dostałam mniej.... chyba że mowa o tym innym "macierzyńskim" które się dostaje przez rok jak nie pracujesz a było się zarejestrowanym w urzędzie pracy. a co do dochodów to pewnie teraz za rok 2014 a po wrześniu za 2015. ciekawe czy np jesli skonczy mi się macierzyński i będe chciała złożyć na 500 to czy wezmą to jako dochód utracony, bo w tej chwili dochód mi przekracza