Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1593 Wątki)

Program 500+

Data utworzenia : 2016-02-12 20:06 | Ostatni komentarz 2020-05-25 07:24

E.Machulak

4134 Odsłony
70 Komentarze

Co sądzicie o programie Rodzina 500+? Mówi się o tym dużo i wszędzie .... internet, telewizja , radio oraz ludzie i otoczenie oraz słyszy się bardzo dużo pozytywnych jak i negatywnych opinii a co wy o tym sądzicie. ..?

2016-04-06 12:18

Tak jak Wam napisałam kontrole będą: "Jeśli świadczenie wychowawcze zostanie przyznane na dany okres to nie oznacza, że uprawnione organy nie mogą wstrzymać wypłaty zasiłku. Wstrzymanie lub ograniczenie wypłaty świadczenia może nastąpić w przypadku, gdy ośrodek pomocy społecznej bądź inny organ publiczny przekaże organowi odpowiedzialnemu za przyznawanie i wypłatę świadczeń (wójt, burmistrz lub prezydent miasta, marszałek województwa) informację o fakcie marnotrawienia otrzymywanych pieniędzy lub niezgodnego z przeznaczeniem ich wydatkowania przez osobę uprawnioną. Organy uprawnione mogą też zadecydować o przekazaniu takiej osobie części lub całości przysługującego świadczenia w formie materialnej. Wstrzymanie wypłaty świadczenia może wystąpić w szczególności, gdy: pobierający świadczenie wychowawcze nie udzieli w wyznaczonym terminie lub odmówi udzielnia wyjaśnień co do okoliczności, które mogą mieć istotny wpływ na prawo do świadczenia, przez trzy kolejne miesiące kalendarzowe świadczenie nie zostanie podjęte przez osobę uprawnioną." Źródło: http://www.program500plus.pl/weryfikacja-swiadczen.html Jednak pewnie będzie to w miarę ich możliwości bo specjalnych osób chyba nie będą zatrudniać do sprawdzania.... A i z tego co rozumiem to kontrole będą tylko dla osób które pobierają na pierwsze dziecko i muszą wykazać dochody...

2016-04-06 11:46

Adamos zgadzam się z Tobą w 100% jeśli donos będzie to i może pofatygują się o sprawdzenie w przeciwnym wypadku szanse są minimalne.

2016-04-06 10:06

W małych miasteczkach w ośrodkach pomocy społecznej bardzo dobrze wiedzą kto jak rozporządza pieniędzmi z zasiłku, i patologicznym pijakom tez dają zasiłki na dzieci i mają to gdzieś. A normalnej rodzinie przekroczy trochę i nie dostają nic. I teraz też nie będą sprawdzać chyba że z góry będą zmuszenie, albo ktoś wyżej donos złoży.

2016-04-06 08:46

Właśnie gdzieś czytałam, że dobrze jest sobie odkładać te "dowody zakupu" dla dzieci w razie czego, ale mnie ten program nie dotyczy, (bo mam jedno dziecko) więc wnikałam w to specjalnie. Po prostu zadziwiają mnie te ciągłe sprzeczne z sobą wiadomości na temat tego programu. Jest chaotycznie przygotowany...

2016-04-06 00:03

Obyście miały rację, ale tak na prawdę jak można to sprawdzić? Przecież nikt nie każe nam zbierać faktur ani rachunków więc nie do końca jest to realne sprawdzenie na co wydawane są pieniądze z programu.

2016-04-05 23:48

Tez mi się wydaje ze niektóre rodziny które korzystają np z MOPS będą pod jakąś kontrola bo jakieś wyrywkowe kontrolę mogą się przydaźyc

2016-04-05 23:15

Nie jestem pewna czy będą to kontrolować. Chociaż wierzę w sprawiedliwość i że program nie będzie wspierał tylko patologi w społeczeństwie.

2016-04-05 11:46

Lalunia kontrole pewnie będą jak ktoś doniesie że coś w rodzinie nie tak. Nie ma możliwości skontrolować wszystkich więc będą to robić tylko jeśli dojdą słuchy o marnowaniu pieniędzy.