Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1060 Wątki)

Używane rzeczy dla dzieciaczka.

Data utworzenia : 2017-10-07 13:57 | Ostatni komentarz 2021-01-21 20:32

Daria.S

2705 Odsłony
40 Komentarze

Nie jestem pewna czy umieszczam wątek w dobrym dziale ale ten akurat wydawał mi sie najodpowiedniejszy. Wrzucam link do artykułu o używanych rzeczach dla dziecka i pytam co wy na to. http://www.mamoholiczka.pl/2017/05/kupuj-dziecku-uzywanych-rzeczy.html Przyznam się wam że ja osobiście mam dla chłopców sporo używanych rzeczy zarówno ciuszki jak i buty chociaż w zdecydowanej większości sa to rzeczy od znajomych. Oczywiście Ksawciu chodzi w rzeczach po Ignasiu i nie widze w tym nic złego. Nie dopuszczalne natomiast jest dla mnie używanie po obcych smoczków, gryzaków czy butelek. Gdzieś nawet kiedyś usłyszałam ze bawełna uprana co najmniej 10 razy jest najlepsza do używania chociaż przyznaję że nie zagłębiałam sie w temat i nie wiem ile w tym prawdy.

2017-10-11 19:10

Ja tez kupuje synkowi ubranka w skleoie sklepie uzywamym, buty mniej ale dwa razy zdarzylo sow ze kupilam w używanym sklepie. Bielizny czy gryzaczkow to już.przesada na pewno bym nie kupila.. Ale kazdy robi jak uwaza. U nas ubranka sa nowe jak i z taniej odziezy.

2017-10-11 15:22

u mnie rzeczy typu ubrania jak najbardziej używane - po pierwszej córce i od siostry dostaję też sporo...co do gryzaków, smoczków, butelek to też uważam ze powinny być nowe - ja nawet po pierwszej córce nie zostawiałam...każda ma swoje. co do bucików to również uważam ze nowe, gdyż każde dziecko ma inną stópkę a u takiego maluszka ona się kształtuje wiec bardzo szybko by złapała wadę innych dzieci chodzących w bucikach przed nią

2017-10-09 11:25

Dla Maluszka zdecydowanie postawiłam na nowe ubranka, oczywiście dokładnie wyprane w wysokiej temperaturze i wyprasowane. Jeśli chodzi o foteliki to bez zastanowienia kupiliśmy nowy. Jednak tu chodzi o bezpieczeństwo dziecka. Podobnie jak z butami, butelkami, smoczkami i innymi rzeczami osobistymi - wszystko powinno być nowe dla dziecka.

2017-10-09 07:50

Używane ubranka od rodziny czy przyjaciół jak najbardziej ok, czy po rodzeństwie właśnie. Ubranek dla dziecka w lumpeksie bym nie kupiła, bo mam wstręt do takich miejsc, choć obecnie na pewno wiele się zmieniło, nawet w niektórych ubrania są na wieszakach....Fotelik nowy, chyba, że właśnie ze sprawdzonego i zaufanego źródła. Butelki, gryzaki, czy smoczki to bezapelacyjnie nowe, to zbyt osobiste. Buty również wybrałabym nowe, choć jeśli mamy rodzeństwo, a w butach starszak niewiele chodził, bo np. szybko wyrósł, no to nie ma co też przesadzać.

2017-10-08 01:39

Ja dla Syna większość rzeczy mam po synu kuzynki. Jest tylko 4 miesiące starszy więc dostajemy jak młody wyrośnie. A ubranka im więcej razy wyprane tym maja mniej w sobie np farb czy jakiś detergentów. Zgadamy się że nowe powinny być buty bo kupując używane i zakładając je dziecku może się okazać że np krzywo stawia nóżki ponieważ dziecko które nosiło buty przed naszym miało właśnie z tym problem. Materac od łóżeczka koniecznie nowy ponieważ materac układa się pod siła naciski dziecka i dopasowuje się do niego, odkształca i to że nic takiego nie widzimy nie oznacza że tych odkształceń nie ma. Fotelik samochodowy też nowy chyba ze bierzy od kogoś bliskiego i mamy pewność, że nie uczestniczył w żadnej kolizji czy wypadku. Fotelik nie może też być specjalnie stary ponieważ traci on swoje właściwości. Smoczki, butelki dla mnie w tym wypadku nawet nie ma co tłumaczyć musza być nowe.

2017-10-07 21:51

ciuchy często kupuję uzywane , buty nie tzn dla dziewczynek bo gdzies czytałam że jednak jak dziecko chodzi koślawo to ten but zakładany przez inne dziecko tez prowadzi do wad. Smoczki gryzaki nowe jak mozna używane

2017-10-07 20:44

Ja mam prawie wszystkie ubrania dla syna używane, wózki, foteliki również. Gdybym miała wszystko kupić nowe to nie stać by mnie było na dziecko a myślę o drugim które oczywiście wszystko "odziedziczy" po pierwszym. Moim zdaniem wystarczy wszystko wyprać. Słyszałam również to że rzeczy kilka razy wyprane są lepsze dla dzieci. Smoczki, butelki itp używam nowych bo to jednak głównie plastik i guma.

2017-10-07 20:25

Sa podobne wątki https://lovi.pl/pl/forum/13/9524/1 https://lovi.pl/pl/forum/13/219/1 Ja również korzystałam z rzeczy od znajomych, młodsza nosi ubrania, śpi w pościeli i bawi się zabawkami po starszej, ale takie rzeczy jak butelki czy smoczki powinny być moim zdaniem nowe. Zgodzę się z kupnem bucików, materaca oraz fotelika, chyba że mamy pewnosc, że był bezkolizyjny i niezbyt stary, bo plastik niestety parcieje po latach, może już tak nie trzymac.