Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1065 Wątki)

Zakrztuszenie - Pierwsza pomoc

Data utworzenia : 2013-03-04 18:58 | Ostatni komentarz 2015-07-17 22:09

burek1234

10062 Odsłony
36 Komentarze

Pierwsza pomoc w przypadku zakrztuszenia. Na czym polega? Kiedy wezwać pogotowie? ----- marzenier: Witam mamy Mam takie pytanie. Czy zdarzyło się Waszym dzieciom zadławić tak że Wam serce stanęło O Boże. Ja tak miałam wczoraj. Dałam małemu biszkopta a ten od razu sruuu do buzi całego i jakoś mu się kawałek ułamał Zrobił się czerwony,oczki wielkie przestraszone O matko W tym foteliku,zanim odpięłam te miliony pasów , wydawało mi się ze mijają godziny. Na szczęście mały zaczął płakać i ufff czyli że wszystko ok Biszkopty wyładowały w koszu:) I tak się zaczęłam zastanawiać jakie są metody pierwszej pomocy przy takim poważniejszym zadławieniu? Czy rzeczywiście głową w dół i w plecki klepać. Przecież kiedyś trzeba na to gryzienie przestawiać,a my mamy taki problem że Kornel się bardzo na wszystko "rzuca". I teraz mam stresa mu coś podawać takiego do "pomemlania":):)

2013-03-06 09:40

a tu kolejny filmik z pierwszej pomocy u niemowląt. Myślę że łatwiej zapadnie nam w pamięci niz próby przypomnienia sobie o czym, gdzie i jak to opisywali. http://www.youtube.com/watch?v=NXpH8hfBlLM

2013-03-06 08:54

To tak łatwo się pisze, ale gdy przychodzi co do czego, to człowiek głupieje i nie pamięta, co ma zrobić. A nie chcąc zrobić źle przeważnie nie robi się nic...

2013-03-05 13:17

To temat który powinnyśmy często wałkować! Ważna zasada:Nie wolno klepać malucha po plecach.który siedzi albo stoi,bo to,co utknęło mu w gardle przesunie się jeszcze głębiej!!!! NIEMOWLĘ do 12.miesiąca życia - Kładziemy dziecko na swoim przedramieniu buzią do dołu.Podtrzymujemy dłonią jego klatkę piersiową.Nasadą drugiej dłoni wykonujemy kilka zdecydowanych,ale niezbyt silnych uderzeń między łopatkami. DZIECKO powyżej roku - stajemy za plecami dziecka i obejmujemy je w talii.Jedną dłoń zwijamy w pięść i kładziemy na brzuchu trochę poniżej mostka.Drugą dłonią przygrywamy pięść i naciskamy szybkim ruchem.Tę czynność należy powtarzać do czasu aż ciało obce zostanie wykrztuszone lub przybędzie pomoc.

2013-03-04 19:05

Niemowlę-dziecko do pierwszego roku życia. Zawsze wołamy o pomoc należy jak najszybciej wezwać pogotowie nr tel. 999 lub 112 W przypadku zakrztuszenia niemowlęcia należy od razu sprawdzić czy ciało obce widoczne jest w buzi dziecka. Jeśli tak próbujemy wyjąć je za pomocą małego palca jednym ruchem. W przypadku gdy jest to niemożliwe, nie ponawiamy próby ponieważ możemy je wepchnąć głębiej. Tutaj obejrzymy filmik w przypadku zakrztuszenia niemowlaka i znajdziemy więcej informacji Gorąco polecam: http://www.mamazone.pl/tv/film,11492,zakrztuszenie-niemowlaka.aspx