Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1060 Wątki)

Niedosluch mały u dziecka.

Data utworzenia : 2018-07-17 15:51 | Ostatni komentarz 2019-06-14 23:29

dziubus2016

2319 Odsłony
33 Komentarze

Mój syn ma niedosluch mały (40dc) ,obecnie Kubuś ma 2 lata i ma niedosluch odbiorczy. Czy są tu mamusie dzieci z niedosluchem? Chciałabym dzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami i obawami. Nie znam powodu tego niedosluchu , synek ma mieć testy ,ale nie wiadomo czy coś wykażą . Kubuś nosi aparat kilka tygodni i widzę znaczna poprawę ;)

2019-06-14 23:29

Dziewczyny jesteśmy już po badaniach i znamy powód niedosluchu u mojego starszego synka . 

Wykluczono u nas toksoplazmoze i cytomegalie w ciąży . 

Za to badanie genetyczne potwierdziło ze jesteśmy z mężem nosicielami genu który po mutacji u synka był powodem jego ubytku słuchu :(

Synek ma gen Gjb2.

Genetyk stwierdził że to bardzo dobrze ze synek ma jedynie lekki niedosluch.  

Jeśli jest tu mama która boryka się z podobnym problemem to chętnie porozmawiala bym o kilku kwestiach które mnie martwią .

2018-09-09 08:18

Anna myślę że jeśli synek powtarza po Was to nie masz się co martwić ;) Mój miał właśnie problem z tym długo , dlatego się martwilismy.

2018-09-08 11:25

Dziękuję dziewczyny za otuche :) Wiem ze maly nie powtarza tego świadomie i ze zrozumieniem ale powtarza dlatego dużo do niego mowie w sumie cały czas. Ostatnio powiedział ma ma i mówi tylko wtedy kiedy w sumie płacze chce żeby go wzięła na ręce itp Dziubis moja pediatra tez powiedziała mi ze ok 2 latek powinien zacząć mówić proste "zdania" uśmiechnęła się i powiedziała żeby się nie stresować :) Mama gratki mojej koleżanki syn w wieki 13 m mama tata mama daj itp. Ma 1,5 roku i póki co nic więcej nie mówi. Ja spokojnie czekam i tak jak mandarynka napisała nie popadam w paranoję choć na końcu głowy siedzi ta myśl.

2018-09-07 18:25

Mama mój drugi syn słyszy prawidłowo , ma 11 miesięcy i nie mówi zdań dwu wyrazowych . Z tego co czytałam to w okolicach drugiego roku zycia dziecko prawidłowo słyszące składa proste zdania :)

Konto usunięte

2018-09-04 22:03

Aniu, to prawidłowy stan. W 2-3 miesiącu dziecko głuży. Niemowlę powtarza gardłowe głoski takie jak „gli”, „ghhh”, „ghy”, „tli”, „bli”, „abw”. Później dzieci gaworzą. Jak niemowlę gaworzy to wypowiada ciągi sylab. Niemowlę radośnie powtarza „ma–ma”, „da–da”, „ta–ta”. Ania, jak Twój maluch powtarza baba to robi to automatycznie i nie rozumie tego sensu, ale super że to powtarza bo to jest prawidłowy kolejny etap mowy u dziecka. Jak niemowlę ma 9 miesięcy to zaczyna powtarzać dźwięki. Wtedy trzeba mówić dużo do dziecka bo dzieciaki słuchają uważnie mowy rodziców i naśladuje ich. Aniu, jak Twój maluch będzie miał około roku to to będzie powtarzało pierwsze słowa już ze zrozumieniem, będzie pokazywało osoby i przedmioty. Będzie nazywało: mama, baba, tata oraz takie czynności jak da i pa. Dzieci mogą mówić w tym wieku już: mama daj.

2018-09-04 19:22

Anna tez trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze ;)

2018-09-04 15:11

Anna.Kozlowska lepiej w tą stronę niż w drugą :)) dobrze, ze obserwujesz synka, oczywiście nie można popaść w paranoje, bierz to na dystans, ale dobrze jest wiedzieć, co się rozwija, w jakim wieku, na co patrzeć, kiedy się matwić, dobra z Ciebie mama :)))) Może pediatra ma racje, moze zaczekać, 10mcy to maleństwo faktycznie, może płyn się wchłonie i będzie wszystko ok. Jak synek sie nie denerwuje, jak ogólnie nie widzisz jakichś innych niepokojących objawów to zaczekaj. Jeżeli synek gada to jest to super znak, to nie jest źle, gdyby nie słyszał to by raczej nie powtarzał, nie mówił świadomie a z tego co piszesz to jest dobrze. Myśle, ze wszystko będzie ok :)

2018-09-02 06:19

Dzięki za informacje u mnie akurat mały nie boi się ani blendera ani odkurzacza wręcz jest nimi zainteresowany. Podrywa się tylko na nagły głośny huk ale z tego co położna mówiła to normalne. Wczoraj zaczął gadać baba, mam nadzieje ze jest dobrze bo to jiz za dużo tego wszystkiego u nas.