Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rodzice (620 Wątki)

Noworodek w urzędzie - zmiany od marca 2015 r.

Data utworzenia : 2015-04-02 08:58 | Ostatni komentarz 2017-08-27 20:57

Redakcja LOVI

13089 Odsłony
145 Komentarze

Od 1. marca 2015 roku zmieniają się niektóre przepisy dotyczące formalności związanych z urodzeniem dziecka. Sprawdź, dokąd należy pójść, kiedy i co ze sobą zabrać, by otrzymać akt urodzenia, meldunek i numer PESEL.

2015-08-14 09:52

Przy odbieraniu aktu urodzenia dostaliśmy tego samego dnia także PESEL i zameldowanie, co bardzo mnie zdziwiło, ponieważ położna w szpitalu powiedziała, że akt urodzenia dostanę w USC w mieście gdzie urodziłam, a PESEL i zameldowanie dostanę w USC w swojej miejscowości. Dodatkowo z ojcem dziecka nie mamy ślubu, więc półtora miesiąca przed rozwiązaniem byliśmy w naszym USC, aby uznać ojcostwo dziecka poczętego, na wszelki wypadek, lepiej dmuchać na zimne, a tyle się mówi o tym, że para nie jest małżeństwem, rodzi się dziecko, z matką coś się dzieje, a lekarz nie chce udzielić informacji o stanie zdrowia dziecka ojcu, tak więc postanowiliśmy ojcostwo załatwić jeszcze przed porodem :)

2015-08-13 13:16

Hmmm mogą Ci wysłać. Mój synek urodził się w innym mieście niż my mieszkamy i chciałam jego akt urodzenia i myśłałam że dadzą mi w moim mieście to powiedzieli,że albo muszę jechać albo czekać 2 tygodnie aż mi wyślą pocztą z tamtego miasta . Dowiedz się :)

2015-08-10 23:41

Kurczę :/. Myślałam, że teraz elektronicznie załatwią to, żeby mój akt urodzenia ściągnąć :/

2015-08-07 14:40

Mówiąc prościej pomarańczowe akta urodzenia można odbierać w każdym urzędzie stanu cywilnego

2015-08-07 14:39

Musisz jechać do urzędu stanu cywilnego tam gdzie się urodziłas z nowymi aktami które wyszły od marca można je odbierać w każdym urzędzie ale to dotyczy się dopiero dzieci które się urodziły

2015-08-04 20:03

Ania - nie mówię nie, ale niechętnie jak już. Mam pytanie odnośnie załatwiania papierów do becikowego/rodzinnego. Czy teraz, żeby dostać swój akt urodzenia (urodziłam się w innym mieście niż mieszkam obecnie) muszę jechać do miejsca urodzenia, czy w swoim USC to załatwię? Ile ewentualnie czeka się na to, by taki akt dotarł do naszego USC i czy trzeba uiścić w związku z tym jakąś opłatę?

2015-08-03 23:41

Hirudo chcesz wyjechac z kraju?

2015-08-03 15:45

O tak ciężko w tym naszym kraju wychować dzieci