Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rodzice (620 Wątki)

Noworodek w urzędzie - zmiany od marca 2015 r.

Data utworzenia : 2015-04-02 08:58 | Ostatni komentarz 2017-08-27 20:57

Redakcja LOVI

13088 Odsłony
145 Komentarze

Od 1. marca 2015 roku zmieniają się niektóre przepisy dotyczące formalności związanych z urodzeniem dziecka. Sprawdź, dokąd należy pójść, kiedy i co ze sobą zabrać, by otrzymać akt urodzenia, meldunek i numer PESEL.

2015-07-30 21:14

Nie wykluczone, że wyjedziemy z partnerem tam i z maluszkiem. Nie podejmuję jednak pói co żadnej decyzji, bo dopiero budujemy swoje gniazdko tutaj, a poza tym ja z niemieckiego, to "ni fersztejen" :p

2015-07-29 21:36

Jakbyście wyjechali oboje i macie dziecko tam a nie w Polsce to dostaniecie od razu,trzeba złożyć papiery :) Gdyby maluch był z Tobą w Polsce a Twój facet za granicą dostalibyście po pół roku ale tak jak pisałam wyrównują za te 6 miesięcy :) Płacisz na socjal z wypłaty więc czemu miałabyś nie dostać ? W Niemczech płaci się bardzo duże podatki i czemu nie skorzystac ? pewnie,że można :) i o rodzinne i o mieszkaniowe i coś tam jeszcze pewnie się znajdzie.

2015-07-29 19:38

Dokładnie. W Niemczech to dbają. A możesz mi powiedzieć, jakby to wyglądało, jak nikt z nas nie pracował w Niemczech, ale teraz byśmy do Niemiec wyjechali i znaleźli pracę? Dostalibyśmy na maluszka (który już będzie na świecie) jakieś rodzinne? Wydaje mi się, że byłoby to zbyt piękne, ale warto zapytać :)

2015-07-28 20:52

Niemcy mają dobry socjal i tyle :) są nastawieni na pomoc. Bo matka która prowadzi tam ciąże dostaje 2 zasiłki,rodzinne i może starać się o dodatek mieszkaniowy :) No i przedszkola za darmo,leki za darmo dla dzieci,opieka supe. Mój D. ma tylko ubezpieczenie w Niemczech i może się tam leczyć tylko i byliśmy w szpitalu w Niemczech w malutkiej miejscowości normalnie dziura a ich szpital to jak nasze prywatne... Wszystkie badania na miejscu,leki też dostał ze szpitala za darmo,skierowanie do ortopedy czekał raptem na ortopedę.. 2 godziny żyć nie umierać :) ale coś za coś. Żyjesz dobrze ale z dala od rodziny..Chociaż ja juz chyba przestaję powoli myślec w tych kategoriach..Mieszkam na tyle blisko,ze spokojnie co 2 tyg. mogę na studia dojeżdżać i widywać się z rodziną :) a życie jakoś układać sobie trzeba bo w Polsce to my się nie dorobimy...

2015-07-28 19:52

To ładnie przynajmniej dbają o rodziny w Niemczech nie to co w Polsce taka śmieszna kwota która i tak nie każdemu się należy :-/

2015-07-28 18:21

tak mój D. musiał minimum pół roku pracować jeżeli dziecko jest w kraju :) gdybyśmy mieszkali we trójkę tam od początku to by dostał od razu :) ale on pracuje tam 10 miesięcy i za każdy miesiąc dostanie teraz wyrównanie jakoś 8000 zł będzie :i potem normalnie co miesiąc 194 euro rodzinnego :)

2015-07-28 17:36

A wcześniej Roxi któreś z Was musiało w Niemczech ileś czasu pracować, żebyście mogli się tam starać o rodzinne?

2015-07-27 22:36

zupełny też musiałaś mieć ? my żeby np. załatwić rodzinne w Niemczech na małego musimy mieć tylko wielojęzyczny. Niebawem planujemy się tam wyprowadzić więc chyba akta w języku polskim ich nie interesują