Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rodzice (620 Wątki)

Skurcz łydki - nieustający ból

Data utworzenia : 2018-02-24 22:29 | Ostatni komentarz 2018-02-28 08:57

Konto usunięte

4626 Odsłony
12 Komentarze

Dziewczyny, kilka dni temu złapał mnie skurcz łydki, po kilku minutach się z nim uporałam, ale był wyjątkowo bolesny. Nic, skurcze się zdarzają, ale z każdym krokiem, ruchem czuje ból w miejscu gdzie miałam skurcz. Do tej pory nie zdarzyła mi się taka sytuacja. Biorę magnez codziennie, jadam gorzką czekoladę więc z niedoborem magnezu nie łączę tej sytuacji. Miałyście podobnie? Jak radzicie sobie ze skurczami? Ja naciągałam nogę, stopę, już nie pamiętam, w którą stronę, ale ból ustąpił.

2018-02-24 23:26

Kilka dni mnie trzymał ten ból. Często sobie masowałam łydkę, jadłam dużo pestek dyni i przeszło. Generalnie często mnie jakieś skurcze łydek męczyły, ale jak jadłam dużo rzeczy z magnezem to faktycznie widziałam różnicę. Szybko mi to pomagało. Oprócz tego brałam chela mag b6, podobno dobrze się wchłania, w międzyczasie lekarz zwiększył mi też dawkę. Badanie poziomu magnezu jak najbardziej możesz zrobić, c hoc to taki urok ciąży ze są jego niedobory.

2018-02-24 23:18

Mi co jakiś czas zdarza się skurcz .... gdy się pojawia proszę męża by mi to rozładować i mija wiec takie najlepsze lekarstwo. Gdy będziesz robić kolejne badania możesz wykupić nawet na własną rękę dodatkowo by Ci zbadano poziom magnezu. Będziesz spokojniejsza mając dowód jak to u Ciebie wygląda. Również polecam na pierwszy rzut najpierw żywność bogata w ten składnik - nie ma nic lepszego wiadomo. Bo z tabletkami jest tak ze długo się rozkładają to raz a dwa potrzebują czasem bodzca do rozkładu - wszystko zalezy jaki preparat przyjmujesz . Mój szwagier bral jakiś magnez plus przy nim pił sok pomidorowy i bral witaminę C chyba. ...by właśnie magnez lepiej wchlanial się przez organizm, by tak szybko nie został wyplukany...A i trzeba dobrze czytać co preparat zawiera ...kurczę bo zapomniałam...nie magnez tylko coś magnezu bo ze to lepiej przyswaja organizm. Ważne też by patrzeć ile % magnezu zawiera daną tabletka A ile pochodnych ;)))) no wszystko jest waxne

Konto usunięte

2018-02-24 22:48

alicja, tabliczki czekolady nie zjadam :) Migdały są zalecane w ciąży, jutro będę nadrabiać z laskowymi na zmianę. Skurcz zrzuciłabym na karb ciąży. Ale Twój ból ustąpił szybko czy też Cie męczył?

2018-02-24 22:38

Tez tak miałam kilka razy w ciąży. Mimo że bierzesz magnez możesz mieć jak najbardziej niedobór magnezu, te skurcze na to wskazują. Może powinnaś mieć większą dawkę albo inny preparat, który by się lepiej wchłaniał. Co do czekolady jeśli jeszcze kilka kostek dziennie, to wbrew pozorom wcale tak dużo magnezu nie dostarczasz, musialabyś zjeść tabliczke dziennie :). Polecam pestki dyni, mają chyba najwięcej magnezu, otręby pszenne, migdały, kasze gryczaną. Magnez z pożywienia zawsze lepiej się wchłania niż tabletki. Spróbuj z tymi produktami, jeśli nie będzie poprawy, to pogadaj z lekarzem, może będziesz musiała zwiększyć dawkę magnezu lub zmienić preparat.