Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2298 Wątki)

Waga w ciąży

Data utworzenia : 2013-02-05 23:08 | Ostatni komentarz 2016-11-24 13:14

Redakcja LOVI

145986 Odsłony
2276 Komentarze

Prawdopodobnie nie ma ciężarnej kobiety, która choć raz nie zastanawiała się nad zmianami swojej wagi i kształtów ciała w ciąży. Przybyło za dużo kilogramów, a może za mało, do tego dochodzi obawa o pojawienie się rozstępów, o powrót po urodzeniu dziecka do wagi i formy sprzed ciąży. Podpowiadamy, ile można przytyć proporcjonalnie do wagi sprzed ciąży i jaki wpływ na przyszłą mamę i dziecko ma przyrost masy.

2015-05-06 12:26

Dzisiaj mam 27tygodni + 2 dni Moje wyniki to: na czczo: 80 po 1 h : 169 po 2 h: 159

2015-05-06 12:01

M.Sztuk - wydaje mi się że waga powinno wzrastac około 0,5 kg tygodniowo, ja od kilku lat nie jem smażonego, w ciąży również i tyje systematycznie, już jakieś 10 + :) słodyczy również staram sie unikac, teraz nawet spadła mi na nie ochota ;) a był moment że jadłabym tylko słodkości. Ja również ważę się ale tylko rano codziennie :)

2015-05-06 11:40

anetkanetka nie załamuj się - ja tez jestem na diecie cukrzycowej i dodatkowo na bezglutenowej. Da się to wszystko przeżyć. Dziwi mnie tylko że diabelog kazała Ci się ważyć codziennie - nierozumiem po co. jak nie będziesz jeśc smażonego i słodyczy to automatycznie będziesz mniej przybywała na wadze - dziecko natomiast będzie rozwijalo sie normalnie - w diecie cukrzycowej nie chodzi przecież głównie o to żebyś Ty nie przytyła tylko o to żeby dziecku nie dostarczać zbyt dużo cukru, bo np. może urodzic się bardzo duże (tzw. makrosomia) lub po urodzeniu mieć tzw. hipoglikemię czyli niedocukrzenie. Oczywiście jak będziesz kontrolować cukry i nie będą one przekraczac bardzo normy to wszystko będzie dobrze. Ja odkąd odstawiłam smażone słodycze to praktycznie wcale nie przytyłam, aż lekarz sam do mnie powiedział żeby więcej jadła i z ta dieta tak nie przesadzała. Cukry na początku mierzyłam aż 6 razy dziennie (na czczo, 1h po I sniadaniu, 1h po II śniadaniu, 1h po obiedzie, 1h po podwieczorku i 1h po kolacji). To trwało tak ponad miesiąc - okazało się że cukry wychodzą mi dobrze (max 125) po tym co jem, więc teraz mierzę już tylko raz na kilka dni (tak dla sprawdzenia czy wszystko ok) oraz dodatkowo wtedy gdy jem cos nowego lub gorzej się czuję. Tak więc głowa do gory - wszystko będzie dobrze :)

2015-05-06 09:56

Anetka - to co Ci wyszły za wyniki badań? Masakra. Ja w piątek idę do swojego ginekologa i zobaczymy co wyjdzie z glukozą. Dalej nie mogę się dodzwonić do swojego lekarza.

2015-05-05 20:03

anetkanetka - a dużo Wam zostało do końca ?

2015-05-05 19:32

Dzisiaj byłam u diabetologa i załamałam się. Wychodzi na to że wszystko co lubię jest zakazane :( Mimo że jak to babka stwierdziła mało przytyłam jak do tej pory ale i tak mam dbać by przytyć minimalnie. 3 razy dziennie 1h po jedzeniu mam sprawdzać cukier i codziennie rano się ważyć ( po jakie licho????) Odechciewa się wszystkiego :/

2015-05-05 19:16

Ja ważę się regularnie w domu.

2015-05-05 14:19

Najgorzej jest już na koniec ale najlepsze ze przed porodem wszystko przechodzi :)