Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2337 Wątki)

Jakie witaminy w ciąży

Data utworzenia : 2017-06-03 21:56 | Ostatni komentarz 2023-06-15 20:42

Konto usunięte

63682 Odsłony
1434 Komentarze

Lekarka zaleciła mi branie PREGNA PLUS I PREGNA DHA. Biorę w zasadzie od pierwszego dnia kiedy test wyszedł pozytywny. Macie jakieś doświadczenie z braniem suplementów, jak długo, jakie? Może są jakieś lepsze niż te, które obecnie biorę. Będę wdzięczna za podpowiedzi :)

2017-08-16 20:51

Mam w pracy kilka koleżanek, które mają hopla na punkcie produktów bezglutenowych i tych bez laktozy. Przekonują wszystkich dookoła, że tylko taka dieta jest zdrowa. Jakiś czas temu byłam z jedną z nich w knajpie i buchnęłam śmiechem kiedy zapytała się kelnerki, która wódka z ich karty jest bezglutenowa. Osobiście uważam, że to wymysł jakich mało i moda generująca niepotrzebne zachowania. Oczywiście nie neguję istnienia celiakii i zauważam, że co raz więcej osób cierpli na nietolerancję glutenu, ale nie można wykluczać glutenu tylko dlatego, że to takie popularne i rzekomo zdrowe.

2017-08-16 20:40

O. Jakie masz odmiany? Moje już zjedzone. Jakieś ostatki mi zostały. Tzn ja mam koktajlowe na balkonie, także jako dodatek do sałatek raczej. Od lipca mi już kwitły, większość już zebrana, teraz już same niedobitki jakieś tam czerwienieją ;)

2017-08-16 20:35

Ewa jak najbardziej rozumiem, celiakia to choroba i szacunek dla tych ludzi. Ja mam własne pomidory na balkonie. Znaczy na razie łodygi, czekam na pomidorki :D

2017-08-16 13:02

Zgadzam się z Tobą Ewa że są specjalne produkty ostatnio w hipermarketach nawet istnieje dział bezglutenowy :) kiedyś ludzie przez chorobę musieli rezygnować z dużej ilości żywności :) a do tej mody masz rację głupota skoro nie ma problemu to po co unikać w ten sposób też można sobie zaszkodzić ale to pewnie się okaże za 20 lat po tej modzie....

2017-08-16 11:52

O nie nie dziewczyny. Nie mylmy pojęć. Produkty bezglutenowe są niezbędne. Ale dla osób z celiakia. Celiakia to choroba. I takie osoby muszą bezglutenowe produkty jeść bo inaczej mają problemy. A dla każdego innego człowieka który celiakii nie ma produkty bezglutenowe są zbędne i nie jedzenie glutenu mimo braku choroby jest kolejną głupią modą. Więc jak ktoś ma celiakię to jak najbardziej fajnie że tyle teraz mają produktów do jedzenia bo kiedyś to masakra była z dostępnością ich, ale jak ktoś jest zdrowy to produkty bezglutenowe nic mu nie dadzą.

2017-08-16 11:35

Ola teraz to najlepiej swój ogródek jak chce się eko czy bio :) no trochę tak ale zauważ że kiedyś nie było tak wielu tych alergii wzięły się niedawno w sumie odkąd ludzie wymyślają cuda na kiju

2017-08-16 11:32

bio, eko, gluten i laktoza to moim zdaniem wymysł XXI kiedyś tego nie było i człowiek sobie radził i był zdrowy i żył. Fakt no zdarzają się alergie, bo mama mam z laktozą problem, ale tylko czasami, wiem jak sobie z tym radzić i trzymam się kilku swoich reguł. Mąż jest kucharzem, ludzie jakie mają wymysły, to mała głowa a w dodatku nie rozróżniają wegana od wegetarianina, to jest przykre, bo sami nie wiedzą kim są.

2017-08-16 11:26

Teraz nic bio nie ma praktycznie ani eko..... kiedyś może i faktycznej było a teraz ? Dajmy na to Banany z lidla te niby bio przyjeżdżają do nas i wyglądają jak świeżo zerwane... a są z daleka więc jak przetrwały transport ? Oczywiście że bio nie są muszą być czymś spryskane więc to taki kit wciskany bo jest moda na bio i eko. Co do bezglutenowych produktów to istnieją :) choć nie wierzę np w to że masz coś pszennego i bezglutenowe bo gluten jest w ziarnach przecież więc też trzeba patrzeć co się kupuje :)