Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2330 Wątki)

Ból w ciąży

Data utworzenia : 2016-07-28 11:54 | Ostatni komentarz 2016-08-17 15:11

N.Zbierska

3684 Odsłony
41 Komentarze

Witam. Jestem obecnie w 34 tygodniu ciąży, od ok. 2 tygodni czuję bolesne skurcze w okolicy ledzwi i podbrzusza. Dostałam leki od lekarza po których jest trochę lepiej, ale niepokoi mnie pewna rzecz. Czuję jakbym miała dziecko już w kanale rodnym. Boli mnie każdy ruch najgorzej jak trzeba wstać z łóżka. Czy któraś z Was miała podobną sytuację? Pozdrawiam serdecznie

2016-08-17 15:11

Katarzyna.Twardowska te objawy które opisałaś z pewnością zwiastują przygotowania ciała do porodu. Pamiętam, że takie drastyczne zmiany jak ból kręgosłupa, cięższy brzuszek niż wcześniej, ból w pachwinach, kłucie w dole brzucha i straszne bóle bioder towarzyszyły mi juz od około 35 tygodnia ciąży a urodziłam w 38 tygodniu.

2016-08-17 15:03

Witam Kochana! Jestem również w 34 t.c. Wczoraj miałam wizytę u lekarza prowadzącego. Kilka dni temu zaczęłam czuć się inaczej niż do tej pory. Ciężkość w brzuszku, ból przy wstawaniu i przy zmianie pozycji, ból w okolicy nadbrzusza. kucie w prawym boku, napieranie dziecka na mój pęcherz, zupełnie jak Ty. Dziecko jest już ułożone do porodu i okazało się podczas badania USG, ze główka dziecka bardzo napiera, ale szyjka jest jeszcze zamknięta. Poród zbliża się wielkimi krokami, więc kochana najwyższy czas spakować torbę do szpitala i czekać na ten wyjątkowy dzień, ponieważ może on nastąpić lada dzień. Trzymam kciuki. POZDRAWIAM '

2016-08-09 18:14

w 34 tygodniu miałam okropne bóle bioder, miednicy i lędźwi ale takie, które uniemożliwiały mi chodzenie i przewracanie się z boku na bok. Konsultowałam z lekarzem, który stwierdził, ze dziecko jest bardzo niski i uciska mi nerw. Dał skierowanie do fizjoterapeutki, która stwierdziła, że to bóle stawowe. Stosowaliśmy masaże, chodziłam na cwiczenia rozciągające w SR. Przeszło po ok 3 tyg.

2016-08-04 14:56

Ginger pamiętam, ze pod koniec ciąży (drugiej) mój kręgosłup strasznie zaczął boleć ale to było kilka dni przed porodem u mnie chyba to był objaw zbliżającego sie porodu....bo urodziłam w 38 tygodniu.

2016-08-04 12:31

Ja jestem w 36 tc i od 3 tygodni nie mogę chodzić, ponieważ odczuwam silny ból w okolicach mięśni krzyżowo-lędźwiowych kręgosłupa. Ból nasila się przy wstawaniu i poruszaniu się, czasami nawet tracę równowagę. Początkowo myślałam, że po pewnym czasie jak będę leżeć i odpoczywać to ból minie - niestety było jeszcze gorzej. Spanikowana trafiłam do neurologa z podejrzeniem, że to rwa kulszowa, jednak po zbadaniu okazało się, że to przeciążenie mięśni spowodowane przez rosnące dziecko i przygotowanie do porodu. Niestety pozostało jeszcze trochę czasu do rozwiązania a ja nie jestem w sanie cały czas tylko leżeć, dlatego wczoraj udałam się do fizjoterapeuty. Dzięki wizycie dowiedziałam się jak mam wstawać, poruszać się aby zmniejszyć ból. Dodatkowo fizjoterapeuta przykleił mi ma plecach pasy, których zadaniem jest odciążenie kręgosłupa. Przyznam, że czuję się trochę lepiej - ból nie minął ale się zmniejszył. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy, które mają podobne dolegliwości i chcę powiedzieć nie jesteście same.

2016-08-04 10:01

Oj ja sąsiadce też nie powierzyłabym mojego dziecka pod opiekę...jakoś wszystko pięknie w oczy a co się dzieje poza to tylko jeden Bóg wie...jakoś zaufanie u mnie ciężko zdobyć a tym bardziej sąsiadów ;)

2016-08-04 09:16

Chyba ze ta sasiadka jest naprawde na M dobrze znana no i mamy zaufanie do niej. Ja mieszkam w nowym budynku powstalym rok temu i powiem Wam ze znam sasiadow i rozmawiam z nimi ale zadnemu bym nie zaufala.

2016-08-04 04:22

Każda mama Woli mieć dziecko na oku ale myślę że pomoc znajomej w domu czasem się przydaje. Chociaż wiadomo że raczej nikt nie lubi jak mu się po domu palenta ktoś inny.