Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2335 Wątki)

Niskie ciśnienie w ciąży

Data utworzenia : 2016-07-28 09:00 | Ostatni komentarz 2016-12-05 17:10

gudrun

9919 Odsłony
113 Komentarze

Rozpoczął się u mnie teraz 35 tydzień ciąży. Od kilku dni mam problem z niskim ciśnieniem. Przed ciążą normą było ciśnienie 120/80 - 130/90, w ciąży norma dotychczas to 110/70-120/80. A ostatnie kilka dni mam maksymalnie 100/60, jak już się więcej poruszam, a w momentach kryzysowych jest 90/45 albo ciutkę niżej. Zasypiam wówczas na siedząco, ledwo funkcjonuję. Wydaje mi się, że piję wystarczająco, że jem sporo warzyw i owoców (wstręt do mięsa mam nadal). Mam lekką anemię, chociaż może już nie, bo ostatnio wzrastał mi poziom hemoglobiny (ciągle sok z buraków piję). Wiem, że sposobem na podniesienie ciśnienia jest ruch, ale tutaj fizycznie na tym etapie ciąży nie daję rady, bo zaraz twardnieje mi brzuch, boli i muszę odpoczywać... co kończy się znowu niskim ciśnieniem. Kawy nie piję, nie lubię, nigdy nie piłam. Wczoraj wypiłam, bo musiałam jechać autem, ale podziałało na pół godziny. Potem znowu zeszło do tych 90/45. Jakieś rady macie jak żyć, a nie ledwo funkcjonować? Zwłaszcza, że w domu mam bardzo żywego 2,5 latka.

2016-07-28 09:56

Gudrun, ja również w drugiej ciąży miałam bardzo niskie ciśnienie, które schodziło do poziomu 90/50. Czułam się fatalnie, cały czas byłam senna, a miałam jeszcze w domu 15-miesięczne ruchliwe dziecko. W moim przypadku sprawdziło się wypijanie dużej ilości wody mineralnej, używanie większej ilości soli i jedzenie mniejszych posiłków a częściej. Wiem, że ogórki konserwowe, popularne korniszony podnoszą ciśnienie. Unikaj czosnku i żurawiny, które obniżają ciśnienie :)