Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2330 Wątki)

Narośl, grudka skóry po nacięciu, popękaniu i zszyciu krocza

Data utworzenia : 2015-07-06 11:59 | Ostatni komentarz 2016-08-27 18:05

manndarynka

40874 Odsłony
184 Komentarze

Szukałam czegoś podobnego na forum, ale nie znalazłam, w razie czego proszę Lovi o połączenie, bo może jest to inaczej sformułowane. No właśnie, bo nawet nie wiedziałam jak to napisać ująć. Podczas porodu naturalnego, położna nacięła mi kroczę,ale i tak później bardzo mi popękało. Waga synka to 3630g i wzrost 54cm, więc był całkiem spory :-) Tak czy inaczej podczas zszywania Pani doktor powiedziała mi, że bardzo popękała mi skóra, praktycznie z każdej strony, ale żebym się nie martwiła,bo da się to poskładać (uff jaka ulga). Powiedziała mi jeszcze, że mam bardzo delikatną skórę. Pani doktor nie mówiła ile założyła mi szwów, a ja też nie pytałam (w sumie wolałam nie wiedzieć, bo chyba bym się bardziej przejęła),ale zszywała mnie dosyć długo. Na drugi dzień na tej zszytej skórze urosła mi jakaś górka, skórka - nie wiem jak to nazwać, ale czuje to w kroczu i z dnia na dzień jest coraz większe. Troche mnie to przeraża... Lekarz przy wypisie powiedział mi że nic złego się nie dzieje, że to się po prostu usunie, ale niech się wszystko najpierw pozrasta. Tak czy inaczej boje się i nie wiem czego się spodziewać. Ta skóra przeszkadza, boli, a ja też przez boje się załatwić... Czy miałyście coś takiego?

2015-07-06 13:58

Szwy te nie wchłanialne zdejmują najprędzej po tygodniu. Mi położna część nitek od tych rozpuszczalnych wyjęła po 14 dniach, a ostatnie po 21, choć ginekolog tego nie popierał twierdząc że same się wyruszą.

2015-07-06 13:51

Trudno odpowiedzieć co tam może Ci się dziać na dobrą sprawę niby wcześniebi to wszystko dopiero się boi zazwyczaj w 4 dobie xdrjmuja szwy te zewnętrzne bo wewnątrz zakładają rozpuszczalne. Ty jesteś świeżo po wszystkim to faktycznie może to być opuchlizna i ciągnięcia szwów tych w środku. Ze swojego doświadczenia powiem tylko tyle ze mi właśnie mimo iż zdjeli część szwów w szpitalu to później w domu ok 8 doby po porodzie udałam się do swojej gin żeby zajrzała co i jak tam się goi bo mnie strasznie bolało i ciągnęło zdjęła mi chyba 2 i ulgą nie z tej ziemi od razu choć ból mega podczas zdejmowania. Rada taka pielegnuj krocze Tantum Rossa tak jak radzą dxiewczyny i octaniseptem napweno dużo pomada ale też ja bym tam zagkadsla za pomocą lusterka bo inaczej się coś widzi a inaczej się czuje :-) będzie dobrze teraz dużo wietrz te okolice jak jesteś w domu to Też sprzyja gojeniu. A przy wzięcie położnej możesz jej powiedzieć ewentualne pokazać może to Cię uspokoi.

2015-07-06 13:20

Może tak być ze zgrubienia są z opuchlizny, ja pamiętam jak się wystraszyłam jak rana po cesarce zrobiła mi się taka mega sina i twarda.. (nie opuchnieta). Poszłam do lekarza zapytać co się dzieje to wiedział mi tam 'to jest tak jak z biciem się, potem się jest posiniaczonym, a ja jestem tak jakby poturbowana i siniaki z czasem zejda)

2015-07-06 12:45

U mnie było zgrubienie, wynikające właśnie z opuchlizny rany po nacięciu. Ranę pielęgnowałam octeniseptem. Po zdjęciu szwów przez położną, która mówiła że ta grudka to norma, rana goi się dobrze, zmiana zniknęła tak koło 3 tygodnia po porodzie. U Ciebie Manndarynko jeszcze wcześnie, ale gdyby to coś mocno rosło zrobiłabym tak jak radzi Zosia.

2015-07-06 12:39

NO tak ciężko stwierdzić co to może byc tak na dobrą sprawę, ale mogę powiedzieć Ci, że ja miałam bardzo podobnie, i to było na skutek gojenia się i szwy się zaciskają i też miałam takie grudki i byłam przerażona, że jakaś ropa mi się robi czy że rośnie jakiś balon z krwią [moja ciocia tak miała i jej wycinali i na nowo szyli;/] Po zdjęciu szwów te zgrubienie znikło , ale za to ja przy samej "dziurce" mam ta rane strasznie twardą nie wiem czy tak juz zostanie czy z czasem to zmieknie tam wszystko... no ogólnie krocze jak dla mnie to straszny temat, bo ja strasznie to przechodziłam i przechodzę;/ ciagle sie martwie czy wszystko jest ok, bo pobolewa mnie czasem i jeszcze te wystajace szwy....

2015-07-06 12:22

ja miałam tak, ze szew mi przeciela skórę i powstala własnie taka grudka ze skóry bardzo boląca - lekarz prowadzacy mi sciagnal szew i ladnie sie zagoilo i wrocilo do normy

2015-07-06 12:13

To mogą być różne rzeczy, ale pierwsza może to być opuchlizna i stan zapalny lub grubiejąca skóra podczas leczenia (wynik szycia). U mnie była to po prostu opuchlizna, ale po stosowaniu tantum rosa zniknęła po paru dniach od przyjścia do domu. Uważam, że jeśli odczuwasz coraz większy dyskomfort to po pierwsze skorzystaj z porady położnej środowiskowej (nawet poproś żeby zaplanowała swoją wizytę szybko) a jeśli akurat już była to warto wybrać się do ginekologa na kontrolę. Nieleczony stan zapalny będzie coraz bardziej bolesny i problematyczny i może wywołać wiele szkód. Tak więc jeśli 1. octenisept, 2. tantum rosa tego nie niwelują to pozostaje Ci konsultacja lekarska. Aha na opuchliznę i blizny stosowałam altaziaja i solcoseryl, ale to też lepiej żebyś skonsultowała najpierw.

2015-07-06 12:08

Ja nie miałam ale mojej mamie po naturalnym porodzie w miejscu naciencia ursnął torbiel... Nie wycinali jej go.. ale stosowała jakieś maści czy coś i torbiel się wchłonął