Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2330 Wątki)

Narośl, grudka skóry po nacięciu, popękaniu i zszyciu krocza

Data utworzenia : 2015-07-06 11:59 | Ostatni komentarz 2016-08-27 18:05

manndarynka

40875 Odsłony
184 Komentarze

Szukałam czegoś podobnego na forum, ale nie znalazłam, w razie czego proszę Lovi o połączenie, bo może jest to inaczej sformułowane. No właśnie, bo nawet nie wiedziałam jak to napisać ująć. Podczas porodu naturalnego, położna nacięła mi kroczę,ale i tak później bardzo mi popękało. Waga synka to 3630g i wzrost 54cm, więc był całkiem spory :-) Tak czy inaczej podczas zszywania Pani doktor powiedziała mi, że bardzo popękała mi skóra, praktycznie z każdej strony, ale żebym się nie martwiła,bo da się to poskładać (uff jaka ulga). Powiedziała mi jeszcze, że mam bardzo delikatną skórę. Pani doktor nie mówiła ile założyła mi szwów, a ja też nie pytałam (w sumie wolałam nie wiedzieć, bo chyba bym się bardziej przejęła),ale zszywała mnie dosyć długo. Na drugi dzień na tej zszytej skórze urosła mi jakaś górka, skórka - nie wiem jak to nazwać, ale czuje to w kroczu i z dnia na dzień jest coraz większe. Troche mnie to przeraża... Lekarz przy wypisie powiedział mi że nic złego się nie dzieje, że to się po prostu usunie, ale niech się wszystko najpierw pozrasta. Tak czy inaczej boje się i nie wiem czego się spodziewać. Ta skóra przeszkadza, boli, a ja też przez boje się załatwić... Czy miałyście coś takiego?

2016-08-27 18:05

Hmm właśnie raczej o nic nie otarłam, jeszcze akurat dzisiaj chodziłam w spódnicy to już w ogóle nie było o co, nie, ze o szwy spodenek czy cokolwiek

2016-08-27 15:58

Ewelaa ja również mam taka grudeczkę w miejscu zakładania szwów tylko ja tam miałam krwiaka - ujście szyjki macicy i wyczuwam do tej pory taka zmianę, tylko ona minie nie boli i nie powoduje dyskomfortu. Lekarz sprawdził to i powiedział, że taka narośl może powstała bo szwy rozpuszczalne długo się rozpuszczały i skóra tak się zrosła ale tak na prawdę wolałabym tego nie mieć ;// co zrobić..no ewentualnie usunąć. Może taki guzek powstał bo miejsce otarłaś lub coś podobnego się zadziało ?

2016-08-27 13:08

Dziewczyny podpinam się pod ten wątek, bo mam podobny problem. Z tym, że jestem już pięć miesięcy po porodzie, miałam naciete i zszywane krocze i dzisiaj siedząc poczułam dyskomfort, mam tam czerwonego guzka, wcześniej nic nie wyczuwalam. Dodam, że miałam samorozpuszczalne szwy, byłam u lekarza na kontroli po połogu i wszystko było ok.. Czy któraś z Was miała podobna sytuacja i orientuje się co to mogłoby być? Oczywiście wybieram się do lekarza, ale muszę dopiero umówić się na wizytę, a i tak moja ginekolog przyjmuje tylko w czwartki. Nie ukrywam, że stresuje się co to może być.

2015-12-02 13:14

bo Bactroban może być przepisany do innych "rzeczy" :) Mój ojciec kiedyś uderzył się o szafkę w kuchni i rozciął sobie bardzo łuk brwiowy i nad łukiem. A on ma z reguły to do siebie, że ciężko mu się goją rany i właśnie dostal od lekarza Bactroban, a ja zaś dostałam to do krocza :)

2015-12-02 10:18

jak się coś dzieje to owszem trzeba brac bo potem sie rana spaskudzi ;) a jak nie to lepiej nie nadużywać. niby nacięcie to ten sam zabieg u kobiet a u każdej to się różnie goi, u niektórych lepiej a u niektórych gorzej. pewnie to od organizmy zalezy i od tego jaką ma podatność na gojenie ran. ale dziwne to u mnie że z reguły źle mi się goją rany a ta na kroczu w ekspresowym tempie się zagoiła..

2015-11-30 13:30

Bactroban kiedyś miałam, ale zupełnie do czego innego, on był bardzo dobry, wiem, ze mi pomógł, ale po pewnym czasie zaczął mnie uczulać, z tego co pamietam on jest dosyć mocny, szybko działał.

2015-11-30 13:23

magicznypazur ja niestety nie pamietam nazwy w końcu to juz prawie trzy lata po moim porodzie:-)

2015-11-30 13:21

najlepiej jest nie kombinować i stosować się do zaleceń lekarza :) ja z maści na receptę to miałam Bactroban