Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie

Niedawno narodzone niemowlę siedzi samodzielnie i spokojnie na skraju dużego łóżka rodziców. Rodzic wkłada dziecku do buzi małą, plastikową łyżeczkę, na której podaje maluchowi lekarstwo.

Rozpoczął się sezon przeziębień i infekcji. Nie raz rodzice załamują ręce nie wiedząc, jak pomóc dziecku. Ciagły katar, kaszel, wysoka temperatura. W aptece farmaceuci polecają niejeden syropek, ale czy jest on do końca taki zdrowy? Zawiera sporo cukru, syropu glukozowo - fruktozowego, często benzoesan sodu i wiele innych składników, które zamiast pomóc maluchowi - szkodzą. Ja w swoim domu jeśli tylko mogę staram się przyrządzać syropy sama według babcinych receptur, mam kontrolę nad tym co się z nich znajdzie i z jakiej jakości produktów zostały użyte.

Jednak zanim podamy dziecku taki syrop warto skonsultować to z lekarzem pediatrą czy maluch jest już w odpowiednim wieku na spożycie danego syropu, czy nie wystąpi alergia itp. Ważny jest też odpowiedni składnik użyty do syropu.

Z racji, że znajdują się w nim głównie warzywa, owoce lub zioła trzeba zadbać by pochodziły z dala od dymu miejskiego, spalin samochodowych czy oprysków. I najważniejsze syropy z własnej produkcji nie zastapią leków przepisanych przez lekarza, mogą wspomóc leczenie jednak nigdy nie można rezygnować z zaleceń lekarskich.

Syrop z cebuli

Składniki:

  • 1 duża cebula ,
  • 2 łyżki miodu ( ewentualnie cukier, cukier trzcinowy, ksylitol)

Cebulę obieramy, kroimy w plasterki, wkładamy do naczynia, zalewamy miodem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż puści sok. Następnie przecedzamy i możemy podawać maluchowi.

Działanie: wspomagająco przy kaszlu i infekcjach dróg oddechowych.

Syrop z buraka

Składniki :

  • 1 duży czerwony burak,
  • 2 łyżki miodu ( ew. dowolnego cukru)

Buraka myjemy ścinamy lekko główkę - tworząc przykrywkę, wydrążamy delikatnie środek, wlewamy miód. Przykrywamy ściętą wcześniej przykrywką, stawiamy na kaloryferze i czekamy aż w środku powstanie syrop.

Działanie: wspomagająco przy przeziębieniach, bólach gardła, kaszlu.

Syrop z malin

Składniki :

  • pół kg malin,
  • pół kg cukru trzcinowego.

Maliny trzeba obrać z ogonków, umyć i przetrzeć przez sitko. Następnie dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy ok 5 minut. Syrop można zawekować ( jeśli robimy większą ilość) lub przechowywać kilka dni w lodówce.

Działanie : napotne, wspomagająco przy gorączce, przeziębieniu i bólach gardła.

Syrop z czosnku

Składniki :

  • 4 średnie ząbki czosnku,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • 2 łyżki miodu.


Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Następnie mieszamy go z sokiem z cytryny i miodem.Odstawiamy na dwie godziny by składnki dobrze się ze sobą połączyły.

Działanie: wspomagająco przy przeziębieniach oraz infekcjach górnych dróg oddechowych ( np. katar).

Syrop ze stokrotek

Składniki :

  • 500 kwiatów stokrotki,
  • 2,5 szkl. wrzątku,
  • sok wyciśniety z 1 cytryny,
  • szklanka dowolnego cukru.


Zerwane stokrotki najlepiej odstawić na noc rozłożone by pozbyć się z nich owadów. Następnie przełożyć do naczynia, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić znów na całą noc. Rano kwiaty trzeba przecedzić i odsączyć z wody dokładnie odciskając. Potem dodajemy sok z cytryny, cukier i gotujemy delikatnie pamiętając by cały czas mieszać. Syrop gotujemy do momentu zgęstnienia.

Działanie : przeciwgorączkowe, wzmacniające organizm, wspomagająco przy infekcjach wirusowych .

Syrop sosnowy

Składniki :

  • 1 kg młodych pędów sosny,
  • 800 gramów dowolnego cukru, lub miodu.

Pędy sosny oczyszczamy, myjemy, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy po trochę do słoika i zasypujemy na przemian cukrem. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na miesiąc. Co jakiś czas warto przemieszać składniki ze sobą. Gotowy syrop przecedzamy i przelewamy do mniejszych słoiczków, buteleczek.

Działanie: przeciwkaszlowe, napotne, wspomagająco przy infekcjach górnych i dolnych dróg oddechowych.

Syrop z mniszka lekarskiego

Składniki :

  • 200 sztuk kwiatów ( same główki),
  • pół szklanki cukru,
  • sok z jednej cytryny,
  • pół litra wody.

Kwiaty rozkładamy w przewiewnym miejscu na noc by pozbyć się owadów. Następnie myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok 15 minut, studzimy i odstawiamy do następnego dnia. Po tym czasie kwiaty odsączamy, do wody dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy ok 2 godzin aż syrop zgęstnieje.

Działanie: wzmacnia odporność, ułatwia odkrztuszanie, wspomagająco przy bólach gardła, kaszlu.

Dodaj poradę

Powiązane produkty

Powiązane porady

Niedawno narodzony maluch samodzielnie siedzi na kozetce w gabinecie lekarskim. Noworodek spogląda w dół na swoje rączki. Pan doktor zbliża strzykawkę ze szczepionką do ramienia bobasa.
Co może okazać się przydatne w dniu szczepienia ?

Jak przygotować maluszka na szczepienie? CO warto zabrać ze sobą do przychodni? Dowiedz się, co należy zrobić, gdy dziecko po szczepieniu gorączkuje.

Czytaj więcej >
Mama tuli dziecko, któremu podawana jest szczepionka. Igła jest wbita w ramię niemowlaka.
Co robić, gdy wybrana szczepionka dla dziecka nie jest dostępna w aptekach?

Synek do tej pory szczepiony był jedną z dostępnych wówczas na rynku szczepionką 5w1. Kolejny termin mieliśmy wyznaczony na około 3. miesiące temu. Niestety, jak się okazało, szczepionka nie jest od tamtego czasu dostępna w aptekach i nie możemy kontynuować szczepienia synka. Sprawdźcie, co robić w takiej sytuacji.

Czytaj więcej >
Młoda mama przyszła ze swoim niedawno narodzonym niemowlakiem na wizytę kontrolną do gabinetu lekarskiego. Pan doktor kucnął przed maluchem i delikatnie sprawdza stan zdrowia dziecka.
Co to jest rotawirus. Sprawdź ile trwa zakażenie rotawirusem

Rotawirusy są jedną z najczęstszych przyczyn infekcyjnej biegunki u dzieci. Zobacz jak można się zarazić, jakie są objawy oraz jak poprawnie leczyć wirus.

Czytaj więcej >
Kilkumiesięczny chłopiec spaceruje po parku. Dziecko raźnym krokiem z szerokim uśmiechem na twarzy przechadza się po ścieżkach pomiędzy drzewami w okresie jesiennym.
Co wzmacnia, a co osłabia odporność niemowlęcia?

Czy antybiotykoterapia osłabia odporność dziecka? Czy odpowiednią dietą możemy wzmocnić malucha? Sprawdź, jak zadbać o odporność małego dziecka.

Czytaj więcej >
Dłonie trzymają miseczkę pełną żurawiny. Dalej stoi druga miseczka także wypełniona czerwonymi owocami. Obok leżą rozsypane kulki żurawiny.
Cudowna moc żurawiny

Z początkiem września zaczyna się sezon na żurawinę, który trwa, aż do stycznia. Mała, niepozorna bomba witamionowa o bardzo cierpkim smaku, która posiada silne własciwości lecznicze. Żurawina jest nazwana jednym z najzdrowszych owoców świata. Poznaj jej walory. 

Czytaj więcej >

Komentarze do porady

Sprawdź, jak oceniły inne mamy
Komentarze do porady

{{ review.author }}

{{ review.author }}

{{ review.publication }}
Komentarze do porady