Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Pieczywo

Data utworzenia : 2013-03-21 13:02 | Ostatni komentarz 2015-01-05 09:18

Iwona

8590 Odsłony
35 Komentarze

Od kiedy podawać pieczywo typu: bułeczki, chlebek, rogaliki i inne? Czy ma to być pieczywo jasne czy ciemne? Jakie najlepsze - kukurydziane, graham, żytnie, pszenne, mieszane? Z makiem, dynią, sezamem, słonecznikiem? [Zapraszamy do nowszego wątku "Chlebek dla Maluszka" http://lovi.pl/pl/forum/8/4679/1; Ten wątek zamykamy Redakcja LOVI]

2015-01-05 09:18

Jeżeli chodzi o pieczywo razowe to można wprowadzić do diety malca po ukończeniu roku. Tu co nie co o pieczywie dla dziecka: http://www.rodzice.pl/niemowle/rozszerzanie-diety/Jakie-pieczywo-dla-dziecka.html

2015-01-04 20:53

Pieczywo ciemne często jest oszukane i to jest po prostu białe pieczywo barwione karmelem, więc takiego na pewno nie należy podawać dziecku. A takie prawdziwe ciemne pieczywo to też cieżko gdziekolwiek znaleźć.

2015-01-04 18:26

Teraz zasady się zmieniły i gluten, czyli pieczywo wprowadza się wcześniej niz parę lat temu, ale nie ma co szczególnie liczyc tygodni, w dziecinstwie nas - mam podawano dzieciom skórki od chleba bardzo wcześnie i nikt problemow nie miał, oczywiście wazne jest, by to było pieczywo pieczone w domu lub dobrze poznane, nie jakiś chleb pełen chemii z marketu.

2015-01-03 10:16

Nasza córka zaczęła dostawać pieczywo po całkowitym wprowadzeniu glutenu. Dajemy jej jasne pieczywo, z tego co pamiętam, gdzieś przeczytałam, że ciemnie pieczywo jest zbyt ciężkostrawne dla takiego maluszka.

2014-06-03 14:00

Dla niemowląt oswojonych z glutenem najbezpieczniejsze jest białe pieczywo z mąki pszennej i graham. Pieczywo razowe i na zakwasie może wywierać efekt niekorzystny - nadmiernie pobudzać jelita, powodować wzmożone oddawanie gazów, ponadto nadmiar błonnika ogranicza wchłanianie witamin i niektórych mikroelementów, dlatego dzieci ciemne razowe pieczywo powinny dostawać dopiero około 3 r.ż. jako "główne" w swojej diecie. To jednak nie znaczy, że nie można dziecku młodszemu dawać jego niewielkich ilości do spróbowania.

2014-06-02 13:13

Gwiazdka, nie musisz mieć maszyny do pieczenia chleba, w sieci jest sporo przepisów na pieczywo które można w zwykłym piekarniku upiec, ale fakt faktem fajnie byłoby mieć taki sprzęt:)

2014-06-02 13:04

ja rozszerzałam dietę podając gluten ok 5-6 miesiąca i małe ilosci kaszy mannej podawałam naprzemiennie z chlebem. Rodzaje chleba, które daję córce to pieczywo białe, pieczywo graham, pełnoziarniste, bułki pszenne od czasu do czasu. Ogólnie staram się urozmaicać jej pieczywo. Fajnie jest mieć własny wypiekacz chlebka, ja niestety nie posiadam, ale marzę o takim:)

2014-06-02 12:38

Najważniejsze aby zwracać uwagę na jakość pieczywa. Warto jeśli samodzielnie nie pieczemy znaleźć w okolicy dobrą piekarnię, gdzie będziemy pewni składu i jakości. To dotyczy zarówno nas jaki i dzieci bo moim zdaniem nie warto zapychać się pustymi kaloriami pochodzącymi z ulepszaczy.