Dieta (633 Wątki)
Jak zmniejszyć ilość alergenów w jedzeniu
Data utworzenia : 2013-04-16 08:56 | Ostatni komentarz 2020-12-28 17:17
Dowiedziałam się o tym wczoraj od naszej alergolog i postanowiłam podzielić się z Wami informacją. Dzieci często mają uczulenie na jabłka. Owoce te zawierają bardzo dużo alergenów tuż pod skórką. Należy je przed podaniem dziecku "podwójnie obierać" czyli bardzo grubo. Z bananami jest trochę inna sytuacja - przed podaniem po obraniu ze skórki należy polać go ciepłą wodą - również aby zmniejszyć ilość alergenów. W przypadku marchewki najzdrowsze jest jej gotowanie na parze. W przypadku dzieci ze skazą białkową należy unikać podawania dużej ilości jajek oraz mięsa wołowego. Jeśli chodzi o wypieki - mniej alergizująca jest mąka gryczana niż pszenna, lepiej dodawać zwykłe kakao niż rozpuszczalne. W sałatkach nalezy uważać na pora, selera, cebula i szczypiorek.
2020-12-28 17:17
Jak najbardziej tak, tylko już chyba takie większe dziecko
2020-12-26 10:21
Weronisia dokładnie tak, wiadomo że nie takie tam z błota ale z drzewa gdzie wiemy że nie było pryskane to jak najbardziej :)
2020-12-24 08:04
Weronisia oczywiście że tak. Bo odporność się nabiera
2020-12-24 00:01
kverve to jednak dobrze jak dziecko czasami zje cos nieumete czy brudnymi raczkami bo wtedy organizm sam zwalcza niechciane bakterie i wirusy??
2020-12-22 10:33
Oj niestety sterylność jest jednym z czynników występowania alergii. Brak kontaktu z drobnoustrojami w dzieciństwie uniemożliwia prawidłowe ukształtowanie się układu immunologicznego, co może predysponować do alergii.
2020-12-22 10:08
Może nie tyle sterylność a długie nie podawanie czegoś albo długie unikanie czegoś może wpłynąć ale nie musi na pojawienie się alergii
2020-12-22 09:51
Uważam że sterylność nie będzie miała wpływu na alergię. Alergie prędzej będą dziedziczne chociaż też niekoniecznie bo znam różne przypadki. My z mężem nie jesteśmy alergikami a zarówno syn jak i córka mieli przejściową alergię na bmk.