Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (633 Wątki)

Jak zmniejszyć ilość alergenów w jedzeniu

Data utworzenia : 2013-04-16 08:56 | Ostatni komentarz 2020-12-28 17:17

Moniqell

3701 Odsłony
12 Komentarze

Dowiedziałam się o tym wczoraj od naszej alergolog i postanowiłam podzielić się z Wami informacją. Dzieci często mają uczulenie na jabłka. Owoce te zawierają bardzo dużo alergenów tuż pod skórką. Należy je przed podaniem dziecku "podwójnie obierać" czyli bardzo grubo. Z bananami jest trochę inna sytuacja - przed podaniem po obraniu ze skórki należy polać go ciepłą wodą - również aby zmniejszyć ilość alergenów. W przypadku marchewki najzdrowsze jest jej gotowanie na parze. W przypadku dzieci ze skazą białkową należy unikać podawania dużej ilości jajek oraz mięsa wołowego. Jeśli chodzi o wypieki - mniej alergizująca jest mąka gryczana niż pszenna, lepiej dodawać zwykłe kakao niż rozpuszczalne. W sałatkach nalezy uważać na pora, selera, cebula i szczypiorek.

2020-12-28 17:17

Jak najbardziej tak, tylko już chyba takie większe dziecko

2020-12-26 10:21

Weronisia dokładnie tak, wiadomo że nie takie tam z błota ale z drzewa gdzie wiemy że nie było pryskane to jak najbardziej :) 

2020-12-24 08:04

Weronisia oczywiście że tak. Bo odporność się nabiera 

2020-12-24 00:01

kverve to jednak dobrze jak dziecko czasami zje cos nieumete czy brudnymi raczkami bo wtedy organizm sam zwalcza niechciane bakterie i wirusy??

2020-12-22 10:33

Oj niestety sterylność jest jednym z czynników występowania alergii. Brak kontaktu z drobnoustrojami w dzieciństwie uniemożliwia prawidłowe ukształtowanie się układu immunologicznego, co może predysponować do alergii.

2020-12-22 10:08

Może nie tyle sterylność a długie nie podawanie czegoś albo długie unikanie czegoś może wpłynąć ale nie musi na pojawienie się alergii

2020-12-22 09:51

Uważam że sterylność nie będzie miała wpływu na alergię. Alergie prędzej będą dziedziczne chociaż też niekoniecznie bo znam różne przypadki. My z mężem nie jesteśmy alergikami a zarówno syn jak i córka mieli przejściową  alergię na bmk.

2013-06-28 08:12

Zgadzam się, może i zbytnia sterylność jest nie wskazana ale nie sądzę żeby była odpowiedzialna za alergię, podobnie jak poprzedniczka w ciąży jadłam wszystko, w domu mam dużego psa więc o sterylności mowy nie ma, ze ścieraniem kurzu to powiedzmy sobie szczerze różnie bywa, a mój synek ma alergie pokarmowe. Od samego urodzenia były problemy, karmiłam piersią ale prawie nic jeść nie mogłam. W pewnym momencie około 6 miesiąca życia się uspokoiło, a teraz ma 18 miesięcy i koszmar wrócił. I teraz szukaj wiatru w polu, bo mały prawie wszystko już je. No ale cóż trzeba szukać:/ może się skuszę na badania z surowicy żeby choć część szkodliwych alergenów wyeliminować. Wracając do tematu, jeśli chodzi o unieszkodliwianie alergenów to część silnie alergizujących produktów pod wpływem obróbki termicznej stają się niegroźne. Z całą pewnością tak się dzieje z czosnkiem i pomidorem. Niestety wiadomo, że proces gotowania powoduje, że pozbywamy się też część wartości odżywczych ale przy alergiku niestety coś kosztem czegoś:/