Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Co wprowadzić do jedzenia dziecku jako pierwszy posiłek, po mleku?

Data utworzenia : 2015-05-28 17:35 | Ostatni komentarz 2016-01-31 22:32

zanetkaski88

11363 Odsłony
221 Komentarze

Mój syn ma 6 miesięcy, skorygowany 3 miesiące i 2 tygodnie, do tej pory jadł samo mleko, a teraz lekarze powiedzieli mi, że już teraz można wprowadzać coś innego do jedzenia. Bardzo proszę o radę, co nowego mogę mu dać, jako pierwszy inny posiłek? Jak było u was? Pozdrawiam.

2016-01-31 22:32

adamos - ogólnie te odplamiacze w proszku są bardziej polecane niż te w płynie. (vanish, biedronkowy). Ja na początku zamiast śliniaków używałam pieluch tetrowych i owijałam synka, bo taki śliniak to był za mało, tak jak piszesz tu kichnął, tu rękę wsadził, tu wytrącił mi łyżeczkę. A takich pieluch szkoda mi nie było.

2016-01-31 00:26

Patrycja mój mały lubi wszystko, nawet te mniej słodkie warzywa. ale widać było że uwielbia dynie, podobno ona jest słodka a dla mnie ochydna. ale jak podałam mu sam pasterniak (słoiczek babydream) to miał odruch wymiotny chyba po 3 łyżeczce, więc ewidentnie mu nie podeszło :)

2016-01-30 22:55

Tak myślę kupić vanish w proszku, może pomoże na plamy, bo mi tez niektórych ubranek szkoda

2016-01-30 22:27

Adamos a patrzyłaś może na te plastikowe śliniaki? Są świetne, jesli chodzi o sprawy z jedzeniem :) A na plamy polecam odplamiacz z Vanisha :) Kiedyś kurczę mały mi tak zabrudził jeden kaftanik z Reksiem, że strasznie mi go było szkoda, moja mama kupiła właśnie ten odplamiacz, zamoczyłam, potarłam i zostawiłam na godzinkę. Po czasie po marchewce nie było już śladu :)

2016-01-27 14:04

Wszystko pięknie brzmi tylko moje maluchy jak jedzą marchewkę to nie mogę ubranek dobrze sprać niestety:)Ja k na 4 miesięczne malce i tak bardzo ładnie jedzą łyżeczką, ale zawsze coś się wydarzy, albo kichną akurat jak maja pełną buzię, albo rączkę włożą do buzi:) Teraz popróbuję z jabłkiem, niech popróbują nowego smaku:)

2016-01-27 10:45

Witam, ja początkowo ściągałam sobie mleko i robiłam małej kaszkę. Później zaczęliśmy podróż słoikową.. Aby dziecko chętniej jadło to zaczęliśmy od warzyw, ponieważ maleństwo rodzi się z tendencją do "słodkiego" i zaczynając dietę od owoców, to mogłabym na wstępie zniechęcić maleństwo do jarzyn. Pierwszym obiadkiem był brokuł.Podałąm go godzinę po mleku, aby mała nie była za bardzo głodna, bo wtedy może nie zechcieć zjeść innych dań.Maleństwo i tak zjada tylko z dwie trzy łyżeczki, bo zazwyczaj reszta ląduje na śliniaku ;-) Najlepiej nowości podawać przed południem, ponieważ w razie jakiejkolwiek reakcji alergicznej szybciej zauważymy i możemy odpowiednio zareagować. Wszelkie nowości podawałam 4-6 dni i przechodziłam kolejno na nowy smak, a później już na mieszane dania. Zdecydowałam się na obiadki ze słoiczków, bo zawierają zdrowe warzywa i mięso.

2016-01-26 21:29

Patrycja - dziecko dopiero poznaje smaki, więc dla niego to nowość i nie wie, że to jest mniej słodsze. To jest po prostu inne :) Mój synek nie miał problemu z jedzeniem brokułu, pietruszki (korzenia), selera itd, bo ja zaczęłam od włoszczyzny :) Mi pani doktor poleciła, dawać po prostu na początek co nasze polskie, rodzime, bo te importowane to jakoś zakonserwowane być musi, więc lepiej by maluszek tego nie jadł.

2016-01-26 18:21

Ja gotowałam szpinak i miksowalam z idykiem . Córka uwielbia szpinak i brokuł.