Dieta (514 Wątki)

Przepisy na zdrowe i pożywne śniadania

Data utworzenia : 2015-04-02 11:07 | Ostatni komentarz 2015-05-01 19:54

Redakcja LOVI

2672 Odsłony
13 Komentarze

Kaszka, kanapka, parówka, serek… Monotonii i nudzie mówimy dość, stawiamy na zdrowe żywienie. Koktajl pełen energii, różne rodzaje płatków zbożowych, owoce z amarantusem, a może chleb pełnoziarnisty z pastą kanapkową? Poznaj nasze urozmaicone przepisy na zdrowe śniadania dla dzieci.

2015-05-01 19:54

Dokładnie, kto jak woli. Wiadomo, że mniejszemu dziecku mozna cukru oszczędzić i nie dodać a przepis potraktować jako inspirację. Ja na przykład naleśniki gryczane robię znacznie prostsze - wystarczy połączyć mąkę gryczaną z wodą aby uzyskać konsystencję śmietany - rewelacyjnie się pieką, wychodzą cieniuteńkie i tylko do pierwzego potrzebny jest tłuszcz. Polecam.

2015-04-30 13:49

Zaraz, przecież nie każdy przepis ma cukier. Gdzie tu cukier w pastach, jajecznicy np. ? Wiadomo, że cukier nie jest zbyt zdrowy ale bez przesady. Chyba nic złego się nie stanie gdy raz na jakiś czas dziecko zje coś z małym dodatkiem cukru. Dla mnie te przepisy są bardzo fajne i na pewno będę z nich korzystać. Poza tym jeżeli komuś nie pasuje dodatek cukru, to po prostu go nie musi dodawać. Bo to jest tylko dodatek smakowy. Ja często rezygnuje z dodatku cukru nawet jak jest w przepisie.

2015-04-29 19:03

SZok !!!! przecież tu w prawie każdym przepisie jest cukier - nie ma znaczenia, że brązowy. Cukier powoduje próchnicę, uzależnia, prowadzi do otyłości u dzieci, zaburza smaki- jest po prostu niezdrowy !!!!

2015-04-23 20:45

Bardzo fajnie przepisy. Część z nich stosujemy i potwierdzam są bardzo smaczne i zdrowe. Często właśnie, a w zasadzie to już nie tylko dzieciom ale i sobie i mężowi przygotowuję jajecznicę na parze. Jest o niebo lepsza, delikatniejsza. Robię właśnie tak jak w artykule, mam taką miseczkę aluminiową którą kładę ba garnek z gotującą się wodą. Jest to też sposób na szybkie i zdrowe śniadanko, kiedy rano brak nam nieraz czasu bo trzeba szybciutko do szkoły . Synek też od niedawna je jajko więc taka jajecznica dla niego jest idealna, bo ma fajną konsystencję. Pasty też u nas królują. Zazwyczaj robię na bazie jogurtu naturalnego z połączeniem twarogu i szczypiorku, natki pietruszki czy rzodkiewki. Pastę z awokado też się u nad fajnie przyjęła. My również podobnie przyrządzamy własne mięso które służy za wędlinę i jest to naprawdę proste. Resztę przepisów muszę przyswoić, bo lubię wprowadzać takie ciekawe posiłki dla dzieci i dla nas. Samo zdrowie:)

2015-04-23 07:36

Wspólne gotowanie jest niezwykle owocujące, choć ja najczęściej wykorzystuje do tego celu mojego partnera, który jest zawodowym kucharzem, choć na posiłkach dla córki sama się skupiam (w końcu zrobienie papki to żadna filozofia :) Mąka gryczana brzmi obiecująco, sama muszę ja gdzieś przemycić w mojej kuchni.

2015-04-22 12:52

Mąż przygotowuje też sam wędlinę na kanapki. Schab lub szynka. Jest pycha i mam gwarancję, że nie ma żadnej chemii, więc daję Małej. A ostatnio teściowa przyrządziła coś a'la pasztecik dla Małej. Mięsko mielone, spora ilość kopru i również w piekarniku się piekło, a raczej parzyło w folii aluminiowej. Super pycha, bardzo delikatne. Co do naleśników gryczanych - muszę spróbować. Wczoraj kupiłam mąkę gryczaną i robiliśmy z mężem pizzę, ale póki co daliśmy 2 szkl mąki pszennej i 1 szkl gryczanej. Efekt był super, ciasto pycha. Ale tak jak piszesz Ulka, że u Ciebie naleśniki były suche - ciasto na pizzę też było bardziej suche. Ja akurat uwielbiam takie chrupiące, nie lubię gluta ;p Więc mi odpowiadało w 100%. Kolejny raz spróbujemy dodać jeszcze więcej gryczanej, a mniej pszennej. Ciekawe co wyjdzie.

2015-04-04 18:09

Xaniab czytałaś artykuł? Odnosi się on do śniadań dzieci, a nie dorosłych osób...chyba, że chcesz z tego czerpać inspirację.

2015-04-02 22:46

Czekałam na ten obiecany artykuł. Na pewno kilka opcji wypróbujemy. A co do naleśników gryczanych, to nie wiem co robię źle, ale za każdym razem wychodzą suche, bez smaku i w ogóle czasami niejadalne :(