Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Wprowadzanie pokarmów po 4 miesiącu

Data utworzenia : 2018-05-18 09:07 | Ostatni komentarz 2018-09-21 20:09

Justyna.Malinka

2544 Odsłony
37 Komentarze

Dzień dobry mam pytanie. Moja córka skończyła 4 miesiące i powoli wprowadzam jej kupne słoiczki z musami. Co można było by jej podawać jako kolejne posiłki? Jakie soki czy jakie herbatki podawać dziecku?

2018-06-06 11:32

Zdrowemu dziecku bez zaleceń lekarza dietę powinno się rozszerzać po ukończeniu 6 miesiąca życia. Wątki odnośnie rozszerzania już istnieją. Na górze strony jest wyszukiwarka z łupka, zanim założysz wątek wpisz najpierw tam słowa klucze i zobacz czy takowe wątki już istnieją.

2018-06-06 10:04

Ja zaczełam od dyni, potem marchew i brokuł. Wszystko dawałam po 3 dni, każdego dnia zwiększając proporcje. Potem dawałam owocki. Następnie obiadki kilkuskładnikowe. Soków nie daje do dziś. Nauczyłam małego pić wodę. Jak dasz dziecku teraz soki lub inne słodkie herbatki to potem nie będzie pił wody. Trochę cierpliwości i się uda;) Owoce dostaje w formie musów. Zero cukru ;)

2018-06-06 07:23

Może przeczytaj jeszcze ten artykuł: https://mamaimaluch.pl/rozszerzanie-diety-niemowlaka-co-moze-jesc-kilkumiesieczne-dziecko/ . Tu jest naprawdę sporo informacji o tym, jak powinno wyglądać rozszerzanie diety niemowlaka. I tak jak napisała O.Kolodziej - nie można zmuszać malucha do jedzenia czegoś, jednak warto do tego wrócić po kilku dniach.

2018-05-22 16:55

Pamiętaj jeszcze że jeżeli dziecko Tobie czegoś nie będzie chciało jeść (nie smakuje) to po 3 dniach daj mu to jeszcze raz. Mój synek za pierwszym razem pluł dynią a po 5 dniach jak ją dostał to nie mogłam go od niej oderwać

2018-05-18 12:46

Na każdym produkcie, czy to jest deser, obiadek, soczek czy herbatka, jest napisane od jakiego wieku dziecko może je spożywać. Więc po prostu sprawdź to. Nowe produkty podawaj dziecku w kilkudniowych odstępach, aby sprawdzić czy nie ma na nie uczulenia. Najlepiej rozszerzanie diety dziecka zacząć od warzyw, ponieważ jeśli dziecko posmakuje owoce (które są słodsze) nie koniecznie będzie chciało jeść warzywka. Myślę, iż ważne jest także to aby nie podawać tak małym dzieciom nowalijek.