Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Pierwszy owoc w którym miesiącu?

Data utworzenia : 2017-12-04 12:27 | Ostatni komentarz 2018-01-04 08:11

Paulina.Perlik

4369 Odsłony
77 Komentarze

Drogie mamusie kiedy podałyście swoim pociechom pierwszy owoc? Z tego co kojarzę to pierwsze powinno być starte jabłuszko. Niektórzy mówią że dopiero po 4 miesiącu a niektórzy że już po miesiącu i sama nie wiem co robić

2017-12-04 15:42

Kiedyś zalecano rozszerzanie diety dzieci które są na mm po 4 miesiącu a tych karmionych piersią po 6 miesiącu. Teraz już jest to ujednolicone. Światowa organizacja zdrowa WHO zaleca wyłączne karmienie piersią lub mlekiem modyfikowanym do 6 miesiąca życia. Układ pokarmowy dziecka do tego czasu nie jest gotowy na stałe posiłki a już nie mówiąc o miesięcznym dziecku! Ponad to o ile dziecko 4 miesięczne jakoś może i da się posadzkic w miarę stabilnie żeby je nakarmić to miesięcznego na pewno się nie da a na lezaco karmić takiego dziecka nie wolno łyżeczka bo wtedy pokarm wpływa prosto do gardła i może ono się zachlysnac... Nawet stara szkoła mówi ze rozszerzanie diety dopiero po 4 miesiącu. Sorry ale jestem w szoku. Z kąd wzielas tak głupie informacje, żeby podawać miesiecznemu dziecku cokolwiek innego niż mleko!? Poza tym jak zdecydujesz się już rozszerzać dietę ( broń borze nie rób tego przed 4 miesiącem, ale najlepiej poczekaj do 6) to zacznij od warzyw ponieważ owoce są slodsze i jak zaczniesz od nich to dziecko może potem nie chcieć warzyw... dopiero po jakichś dwóch tygodniach możesz podać owoc. Zacznij od pojedynczych warzyw, dosłownie kilku łyżeczek i obserwuj czy dziecku nic nie jest po danym produkcie. Najlepiej podawaj 2-3 dni to samo warzywo żeby w razie czego wiedzieć co dziecku zaszkodziło, ponieważ np uczulenie może wyjść dziecku nawet 2 dni później...

2017-12-04 14:29

mommylittlelove zaktualizuj proszę swoje informację żeby nie wprowadzać w błąd mam które szukają tutaj pomocy. Już od dawna nie poleca się rozszerzania diety po 4 miesiącu niezależnie od tego czy dziecko karmione jest piersią czy mlekuem modyfikowanym. Warto zapoznać się z wytycznymi światowej organizacji żywienia.

2017-12-04 13:49

Myślę że po 4 miesiącu ale bliżej 5 można spróbować i zobaczyć ja zareaguje maluszek- troszkę bananka nie zaszkodzi. Pierw lepiej spróbować podać warzywka :) Jeśli się karmi piersią to powinno się rozszerzać dietę po 6 miesiącu natomiast jeśli karmisz mlekiem modyfikowanym to troszkę wcześniej możesz wprowadzić warzywka. Ja synkowi pierwsze warzywka podałam po 5 miesiącu mimo że karmiłam piersią. Kwestia jak reaguje maluch.

2017-12-04 13:27

Paulina owoców nie podawaj przed 4 miesiącem to zdecydowanie za wcześnie.Najpierw podaje się warzywa , a pod koniec 6 miesiąca można podać już jabłuszko starte . Ja już po koniec 5 wprowadziłam gotowaną marchewkę i ziemniaczka i stopniowo obserwując dziecko czy nic mu nie dolega wprowadzałam kolejne warzywa. Położna tłumaczyła mi,że jeżeli karmię piersią i dokarmiam i mleko modyfikowane to śmiało dietę mogę rozszerzacz już po 4 miesiącu, ale jednak zdecydowałam się to robić troszkę później. Natomiast jeśli karmiłabym tylko piersią to rozszerzać dziecku dietę powinnam po 6 miesiącu

2017-12-04 12:51

Jak to po miesiącu? Przecież to ostatnia głupota! Diete dziecka powinno rozszerzac się po 6 miesiącu. Zaczynając od samych warzyw a po dwóch tygodniach dopiero można wprowadzać owoce. Przecież podanie czegokolwiek dziecku przed czwartym miesiącem to straszne ryzyko które może być tragiczne w skutkach.