Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Małe dziecko (467 Wątki)

Bunt roczniaka

Data utworzenia : 2013-02-17 22:17 | Ostatni komentarz 2024-07-02 11:00

Konto usunięte

11012 Odsłony
132 Komentarze

Mój 13-miesięczny synek ostatnio buntuje się, gdy nie osiągnie czegoś co chce uderza z całą siłą kilkakrotnie główką o podłogę, ścianę, o mnie, dosłownie o wszystko co jest obok niego... Często też tak się dzieje, gdy wieczorem nie może usnąć. Ma lub miał ktoś podobną sytuację? Czytałam, że mogą to być objawy autyzmu....

2013-04-04 01:45

Przeżyłam bunt roczniaka , dwulatka i trzylatka ..podejrzewam ,że ten bunt nie minie do 18 :) Adam jest bardzo" żywym" dzieckiem i nie raz słyszałam ,że może ma ADHD .Nie potwierdziło sie to , po prostu moje dziecko ma taki temperament ,że nie usiedzi pół godziny spokojnie ale tylkow domu i na placu zabaw . W kościele, podczas jazdy pociągiem , u kogoś jest bardzo grzeczny.On wie ,że w domu może więcej. ADHD nie ma i autyzmu też nie , a miałam takie podejrzenia , bo póżno zaczął mówić , zdarzało się ,że padał na podłogę i uderzał się o nią głową ,gdy nie pozwalało się na coś. Teraz nie mamy takich sytuacji - odkąd zaczął ładnie mówić i nie ma nieporozumień.

2013-02-22 14:42

Mój Bartek zaraz kończy 3 latka i też tak robi. Ale po za tym rozwija się normalnie, tyle że ma ciężką mowę. Rozumie co się do niego mówi, ale jak ja go nie umiem zrozumieć to potrafi uderzyć w coś głową, a czasem robi to żeby zwrócić na siebie uwagę.

2013-02-20 16:02

Ania, nie martw się, niektóre dzieci tak mają w kryzysach rozwojowych, fazach buntu lub w przypadkach silnej frustracji. Szczególnie dzieci bardzo żywe, aktywne, energiczne i intensywnie wyrażające emocje. Jak płaczą i się śmieją to całymi sobą. Mój synek gdy był młodszy walił głową o podłogę i ścianę, szczególnie nasiliło się to właśnie gdy skończył rok, nie potrafił słownie wyrazić jeszcze frustracji, agresji. To zastępowało agresję słowną. Teraz ma bunt dwulatka i też zdarza się napad furii i walenie głową o ścianę. Na szczęście lżej, bo trochę przez rok zmądrzał i wie, że to boli. Mojemu synowi daleko do autyzmu:-)

2013-02-19 13:30

Mój synek ma teraz 17 miesięcy i też jak się wkurzy to bije, ale nie główką tylko rączkami. Potrafi ukucnąć i z całej siły zacząć bić w podłogę. Wydaje mi się, że to jest po prostu kolejny etap jego rozwoju. Uczy się jak radzić sobie z negatywnymi emocjami. Zresztą co się dziecku dziwić jak i nie raz ludzie dorośli jak się wkurzą ta potrafią talerzem rzucić dla rozładowania emocji.