Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Małe dziecko (467 Wątki)

Bilans 2 LATKA

Data utworzenia : 2013-10-21 21:26 | Ostatni komentarz 2021-04-09 16:33

Aniss

3941 Odsłony
9 Komentarze

Pytanie do mam które są już po takim bilansie z maluchami, dziś umówiłam wizytę, jednak nie zapytałam jak powinnyśmy się do tego badania przygotować, jakiś czas temu pytając pediatre odpowiedziała jedynie, ze dziecko jest badane od stóp do głowy. Jak takie badanie wygląda i jak należy się przygotować do takiego badania?

2013-10-22 09:29

My przeszłyśmy bilans dwulataka książkowo:) Najpierw było ważenie,mierzenie przez pielęgniarkę.Sprawdzała gdzie dziecko mieści się wagowo i wzrostowo na siatkach centylowych. Potem do akcji wkroczył pediatra.Patrzył na uzębienie,czy nie ma próchnicy,czy są wszystkie ząbki. Następnie badał oczka pod względem zeza-kazał córce patrzeć na czubek jego nosa, sprawdzał tak czy któreś oczko nie ucieka.Sprawdzał układ ruchowy-kazał córce przejść się po gabinecie,w ten sposób sprawdzał czy nie utyka itp.dokładnie też oglądał i osłuchiwał klatkę piersiową. Pytał o słuch małej,czyli czy reaguje na głosy,czy słyszy jak jestem w innym pomieszczeniu i ją wołam. Pielęgniarka powinna jeszcze zmierzyć ciśnienie,ale w naszym przypadku to się nie udało. Anita pytasz jak można przygotować się na bilans,więc podpowiem Ci że najlepiej jak przygotujesz sobie pytania które Cię niepokoją w rozwoju Twojego dziecka.