Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Małe dziecko (467 Wątki)

Gdy pojawia się nowy członek rodziny...

Data utworzenia : 2017-11-20 14:47 | Ostatni komentarz 2018-07-11 17:26

kika07645

3544 Odsłony
81 Komentarze

Dziewczyny, mam do Was takie pytanie. Termin porodu coraz bliżej, córka zaniedlugo skończy dwa latka, niewiadomo jak zareaguje na rodzeństwo. Zastanawiam się czy gdy, będę już w domu z drugim dzieckiem to podarować jej jakąś przytulankę, by wiedziała, że jest dla mnie równie ważna jak drugi maluch. Wiem, że żadna zabawka nie zastąpi jej mamy, będę starać się poświęcać jej dużo czasu i uwagi, jednak nie chce, żeby poczuła się odrzucona...Co myślicie ? Jak Wy postąpiłyście w mojej sytuacji ? Czekam na Wasze rady

2017-11-20 15:32

Planuję drugie dziecko tak samo jak Ty, czyli kiedy mój syn będzie miał dwa lata :-) Teraz tylko zakładam jak to będzie. Przede wszystkim będę starała się żeby syn cały czas był razem z nimi. Myślę, że dając dziecku zabawkę można uzyskać efekt odwrotny do zamierzonego, dziecko może poczuć że w ten sposób chcemy zastąpić mu mame. Lepiej wybrać się z nim na zakupy, i owszem, kupić mu coś do zabawy dla obojga (tzn dziecko z mamą). Młodsze dziecko może zostać pod opieką taty kiedy starsza córka spędza czas z mamą :-)