Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1139 Wątki)

Niechęć do spania w łóżeczku

Data utworzenia : 2018-05-14 11:45 | Ostatni komentarz 2018-08-17 13:36

Konto usunięte

3207 Odsłony
116 Komentarze

Hej Dziewczyny. Pomóżcie. Jak już wiecie Nasza Mała urodziła się 4 dni temu. Od soboty jest z nami w domu, problem polega na tym, że w szpitalu na noc brałam ją do spania do swojego łóżka. I ta sobie smacznie razem spałysmy. Po powrocie do domu okazuje się, że pmimo tego, ze Córcia jest przebrana, nakarmiona i nic jej nie dolega to przy róbie odłożenia do łóżeczka zaczyna ię wielki płacz. Wtedy ja biorę ją na łóżko, troszkę podkarmiam, kiedy zasnie to znów probuje przeniseienia do łóżeczka na c ona znów wybudza sie i marudzi. T o jakieś błędne koło. Teraz też spi na naszym łóżku, bo nie dała się przeniesc. Boje sie o jej kręgosłupek :(

2018-05-15 08:39

Dziewczyny mają rację. Dla takiej malucha przytulanie to taka sama potrzeba fizjologiczną jak jedzenie czy spanie. Noworodki brak mamy mogą odczuwać jako fizyczny ból, nie daj sobie wmówić, że taki maluch manipuluje czy wymusza. Dziecko po prostu potrzebuje mamy, więc nosić, lulać, tulić, a resztą się nie przejmować.

2018-05-15 08:23

Agnieszka, może zamiast się niepotrzebnie stresować po prostu dajcie sobie czas :). Córcia dopiero co się urodziła i potrzebuje Twojej bliskości. Moim zdaniem nic się nie stanie jak początkowo pośpi trochę z Tobą. U tak małego dziecko napewno nie jest to kwestia przyzwyczajenia tylko potrzeby bliskości. Możesz spróbować karmić na leżąco, potem poleżeć trochę z córcia, stopniowo się od nie odsuwajac,a dopiero potem próbować przenieść. Ja tak robiłam jak córa była mniejsza. W ogóle przez pierwszy miesiąc często lądowała w naszym łóżku, z e bym ją choć trochę mogła się przespać, p ogniem tez się czasem zdarzało. A napewno się do tego nie przyzwyczaiła, bo w naszym łóżku spać nie lubi i sama się wyrywa do swojego łóżeczka. Może w dzień jest bardziej spokojna to wtedy próbuj choć na trochę odłożyć ja do łóżeczka. I napewno się nie zamartwiaj, taki maluch potrzebuje teraz przede wszystkim Ciebie :)

2018-05-14 12:30

Nie jest możliwe aby czterodniowe dziecko nauczyło się w ten sposób ,,wymuszać " spanie z Tobą. Po prostu dziecko sygnalizuje potrzebę bliskości. Tak jak Pcheła doradzam odkładanie dziecka jak już będzie twardo spało. jeśli zacznie płakać pogłaszcz, weź na ręce, potrzymaj, utul do snu, staraj się nie zabierać jej do łóżka. Ważna aby dziecko miało ten sam zapach w łóżeczku i gdy je zabierasz, np. pieluszka tetrowa. Ważne jest także aby w ciągu dnia dziecko również spało w swoim łóżeczku.

Konto usunięte

2018-05-14 12:03

Agnieszka - przede wszystkim gratuluję! :) To co ja mogę poradzić: - spróbuj przenosić córkę jak już porządnie zaśnie - będzie w twardym śnie - otulasz córę? Spróbuj ją otulać kocykiem, pieluszką tetrową lub rożkiem. Niektóre dzieci lubią być otulone bo wtedy jest im ciepło i czują się bezpieczne (często z tego powodu właśnie wolą spać z rodzicami - jak usypiasz córkę na rękach to staraj się, aby leżała na pieluszce tetrowej lub kocyku. Jak zaśnie to odkładaj do łóżka razem z tym kocykiem/pieluszką. Dzięki temu córka będzie miała taką samą temperaturę - przenieś córkę do łóżeczka, jak się przebudzi to usiądź obok, przez szczebelki włóż swoją rękę i głaszcz ją po główce. I oczywiście mów do niej :) Może jak poczuje twój dotyk to się uspokoi i dalej zaśnie.