Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Jak długi może być spacer z niemowlakiem zimą?

Data utworzenia : 2017-11-12 19:46 | Ostatni komentarz 2018-01-03 09:18

alicjas132

3636 Odsłony
40 Komentarze

Szukałam i szukałam, ale nie znalazłam takiego wątku, wiec zaczynam nowy. Mam pytanie odnośnie długości spaceru z niemowlakiem, gdy na dworze coraz zimniej. Naszej 5 - miesięcznej córce zawsze najlepiej spało się w dzień na dworze, o ile latem czy wczesnaą jesienią nie było problemu, by jej drzemka na dworze trwała nawet ok 3 godz, to teraz nachodzą mnie wątpliwości, czy nie robi się już na to za zimno. Wiadomo, że jest cieplo ubrana, przykryta kocem, a buda gondoli chroni ją od wiatru, ale jednak oddycha chłodnym powietrzem, nosek i policzki ma zimne, a jednak jeszcze jest te kilka stopni na plusie. Jak przyjdzie mróz to już w ogóle nie wiem, czy nie będzie za zimno na takie drzemki. A Wy co o tym myślicie? Jak wyglądają i ile trwają Wasze spacery zimą?

2017-11-13 21:59

Ewcia chyba nie kazde dziecko lubi spac na Świerzym powietrzu mojego nie da sie położyć musi obserwować , a na spacery to różnie wychodzimy zależy jak zimno jest

2017-11-13 11:14

Zima wychodziła tylko do temperatury minus 5 i raczej starałam się aby ten czas nie był dłuższy niż 40 minut. Oczywiście dziecko ubrane w kombinezon i dodatkowo przykryte kocem

2017-11-13 11:13

Jak dziecko będzie odpowiednio ubrane to myślę że taki dłuższy spacer nie zaszkodzi przy takiej pogodzie jak teraz. Jak będzie mrozek już to sama poczujesz że jest Ci zimno więc 3 godziny nie wiem czy będziesz chciała chodzić. Dla mnie to też będzie pierwsza zima z małym a ma teraz 6 miesięcy. Mój już raczej nie zasypia na spacerach więc jak za długo to kończy się tym że go muszę nieść i pchać wózek jeszcze. Teraz tak chodzimy ok 30-45 minut. W zimę może będzie trochę krócej. Wszystko wyjdzie w praniu :-)

2017-11-13 09:56

Moj synek zimowy. Gdy temperatura spadala ponizej -10 chodziliśmy max poł godziny. Jak widzialam ze nosek sie czerwieni i poliki ma juz zimne to wracalismy. Zalezy tez dużo od wieku dziecka bo zeszlej zimy mial juz prawie roczek podczas mrozów -24stopnie a i tak wychodzilismy ale wtedy juz max 15min bo sama byłam zmarznieta mimo ciepłego ubrania, dlatego tez nalezy dostosowac do wieku dziecka po czesci. Wiadomo z miesiecznym dzieckiem inaczej a z roczniakiem juz inaczej ;) Polroczne dziecko przy obecnej pogodzie powinno wychodzic na dwor. Do -10 tak na prawde ja bym nawet sie nad tym nie zastanawiala, niech spi ile potrzebuje. Cieple ubranko, gondola i koc dają o wiele lepsze warunki niz nasze kurtki ;) spacerujcie wiec do woli :))) a pozniej zalezy od dziecka. Podczas snu oddech sie splyca, wiec nie ma obawy o wychlodzenie czy wyziebienie drog oddechowych. Ale tez zalezy od preferencji dziecka czy w ogole zechce przebywać na dworze w taka pogode jak wieksze mrozy. My w lecie tez chodziliśmy po kilka godzin, ale zawsze uwazalam ze sen w niewielki mroz jest bezpieczniejszy niz w upaly ponad 25stopni ;) dlatego ubierzcie się odpowiednio i smigajcie na spacerki :))

2017-11-13 08:51

Mi ostatnio koleżanka powiedziała że nie ma złej pogody tylko złe ubranie i że spacer chociaż 20-15 min bo jest dobry i dla nas i dla maluszka wiadomo że jak będzie minus 20 to odpada ale tak to chociaż na chwilę

2017-11-12 23:41

Oj chyba kazde dzieciatko uwielbia.spac na świeżym powietrzu, gdzie slyszy sama.przyrodę;-) moj synek.również spanie na świeżym powietrzu to trwalo roznie ale tylko na swoezym świeżym powietrzu spak nawet 3 godziny czasem nawet ponad 3..a w domku to juz inaczej..ale niestety zima siedzenie 3godziny ti to chyba troszke za dlugo. Ja urodzilam synka akurat w styczniu na poczatku to położna mowila ze z takim niemowlakiem to wiaodo, ze trzeba stopniowo, najpierw ubrac dziecko i przy otwartym oknie, potem wyksc wyjśćna balkon na ok. 10min. Na 3dzien na spacer na ok. 20min. I jak juz mial synek ok. Mieisiac to jak swiecilo.słoneczko to bylam max godzine..a juz z takim większym tez zawsze chodziłam na pul godzinki max.godzinkę bo juz w taka pore raczej my byśmy 3godziny nie wytrzymaly spacerujac a juz nie mówiąc o staniu czy siedzeniu w.miejscu. Niestety zima.to juz jest inaczej...ja spaceruje codziennie z synkiem puki mam jedno i synek ma 4latka chodzimy codziennie na spacery jaka pogoda by nie byla, prucz oczywiście nie deszczowa i jak synek chce byc dłużej to siedzimy ok. Godzinke a czasem tylko ok. 15min .

2017-11-12 21:45

Mój 7 miesięczny synek też lubi spać w wózku. Ja uważam, ze puki na zewnątrz jest jeszcze te kilka stopni na plusie to spokojnie można nawet godzinę czy półtorej pobyć na spacerze. Ja ze starszą córką wychodziłam na zewnątrz nawet w minusowe temperatury. Nawet jak by to miało być pół godziny czy piętnaście minut to zawsze starałam się wyjść... Moim zdaniem lepiej dziecko trochę chartowac niż chuchac na nie i dmuchać...

2017-11-12 21:13

Podpinam się do pytania :)