Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Przygotowanie do siedzenia

Data utworzenia : 2013-05-29 10:17 | Ostatni komentarz 2017-04-24 22:54

Kaajkaa

15311 Odsłony
84 Komentarze

witam. chciałabym zapytać jak wygląda przygotowanie dziecka do siedzenia. wiem że lezenie na brzuszku ćwiczy plecki. że powinno się dawać dziecku paluszki gdy leży na pleckach aby się podciagalo . czy jest coś jeszcze co można zrobić aby dziecko uczyło się siadac ? a raczej co powiinnam robić aby nie doszło do sytuacji że przez moje zaniedbanie i brak ćwiczeń z synkiem nie będzie umiał siadać w górnej granicy wiekowej dla tej umiejętności. no i kiedy mniej więcej w ogóle dziecko zaczyna siadać ? w 6 miesiącu czy później ? bo slyszalam że właśnie koło 5-6 mca

2013-05-29 20:26

wlasnie dlatego pytam :) zeby nie zrobic krzywdy nic nie robieniem albo zbytnio robieniem :D

2013-05-29 20:23

Siedzieć dziecko zaczyna wcześniej, niż siadać. Synek sam siedział w 5 miesiącu, ale córka dopiero w 7. Siadać zaczął ok 8-9, córeczka (niemal 8 miesięcy) nawet nie zaczyna. Najlepsze ćwiczenie to pozwalanie dziecku podciągać się samodzielnie i kłaść na pleckach. Wiec robisz wszystko idealnie :) Nie ma co robić "za dużo" gdyż mały organizm (kręgosłup, biodra, miednica) może nie być na to gotowy.

2013-05-29 11:33

wiem, ale wolałabym wiedzieć czy trzeba coś robic, jakoś przygotowywać. bo o kładzeniu dziecka na brzuszku dowiedziałam sie z LOVI. nikt mi nie mówił w szpitalu o tym. i gdyby nie to forum to bym maluszka na brzuszku nie kładła i nie wiem jakby się to skończyło i jaki miało na niego wpływ

2013-05-29 11:29

moja córka miała 7/8 miesięcy jak zaczęła siedzieć.Nie sadzałam jej na siłę. Po prostu samo to jakoś wyszło.Najpierw pozycja półleżąca aż potem sama powoli zaczęła się podnosić do pozycji siedzącej jak ją trzymałam za rączki.To trzeba chyba wyczuć taki moment i kierowac się tym czy dziecko czuje się na siłach