Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Chodzenie w chodziku

Data utworzenia : 2015-02-01 21:11 | Ostatni komentarz 2017-11-08 21:28

Agusia8

11627 Odsłony
210 Komentarze

Szukałam tego wątku,ale nie mogłam go nigdzie znaleźć jeśli jest gdzieś podobny wątek to przepraszam i bardzo proszę napisać gdzie mogę znaleźć taki wątek.Chciałabym się doradzić,czy wkładanie 7 miesięcznego dziecka do chodzika i czy wogóle "chodziki "są dobrym pomysłem do nauki chodzenia..czy lepiej nie uczyć tak dzieci,bo słyszałam że przez to potem mogą być problemy z nóżkami i że jest to nie zdrowe...

2017-11-08 21:28

kiedyś większość matek wkladalo dziecko w chodzik i nic się nie działo . u nas prawie każdy w rodziny miał . i jest zdrowy , prosty. jeśli by było szkodliwe to by tego nie dopuszczali do sprzedaży ...

2017-11-07 02:02

wiele jest osób przeciwnych wkladania dziecka do chodzika. osobiscie uwazam ze wszystko z umiarem. mam chodzik i bardzo ulatwia nam funkcjonowanie przy blizniakach. oczywiscie nie siedza w nim caly dzien. poza tym od lat byl stosowany i nie bylo zadnego problemu, sami sie na nim wychowalilismy. wszystko z umiarem.

2017-11-06 11:49

Prawda jest taka ze chodziki są dla leniwych. Mój mąż jest fizjoterapeuta, wiem że dziecko które korzysta z chodzika ma wady postawy, chodzi na palcach, co jest ogromnie nie wskazane dla maluch dzieci. Nasz maluch raczkowal, nie chodził w chodziku, wstał Kiedy uważał za słuszne. Nie wolno dziecka przyspieszać, nawet chodnikiem. Zdarzały się w jego pracy przypadki dzieci po chodziku, z krzywizna kręgosłupa, z problemami chodzenia, często takie dzieci długo nie potrafią sie nauczyć chodzić całą stopą i czlapia na palcach. Plus do tego problemy z biodrami. Warto poczekać aż maluch sam zdecyduje czy wstać i pójść czy nie :-)

2017-11-05 12:11

Coraz więcej osób jest przeciwnikiem chodzikow, dlatego podczas wizyty patronazowej zapytałam położnej co radzi i powiem wam że usłyszałam same negatywne cechy, jedyna pozytywną cechą było to, że dziecko w chodziki to 5 minut spokoju dla jego mamy.

2017-11-04 23:04

Ania oczywiście masz prawo używać chodzika. Jednak ja uważam, że chodzik nie jest dobrym pomysłem z wielu powodów. Dziecko w chodziku odpycha się nóżkami naraz a nie uczy się poprawnego chodu noga prawa noga lewa. Chodzi na paluszkach a nie na całych stopach,chodzik uczy nie prawidłowego wzorca chodu, miednica nie jest ułożona w naturalnej pozycji a kręgosłup jest obciążony no i dziecko nie uczy się upadków. I zgadzam się z M. Jacek kiedyś nie było wiedzy na temat szkodliwości chodzików i każdy ich używał a że teraz nic się nie dzieje wcale nie oznacza, że nie odbije się to na naszym zdrowiu za jakiś czas.

2017-11-04 09:25

Decyzja o używaniu chodzika nalezy wylacznie do rodzica. Osobiście jestem przeciwniczką takiego wspomagania nauki chodzenia. Dawniej nasi rodzice nie mieli tej wiedzy, która posiadamy my teraz. Skoro udowodniono szkodliwosc chodzikow to po co na siłę szkodzic wlasnemu dziecku?

2017-11-03 19:17

Moim zdaniem chodzik wcale nie jest "dziełem szatana" i wcale nie szkodzi dziecku, o ile używany jest rozsądnie. To tak samo jak z bujaczkami - zbyt długie trzymanie w nim dziecka także jest szkodliwe. Uważam że jeśli dziecko kilka razy dziennie po kilka minut pośmiga sobie w chodziku to nic mu nie będzie. Moje pokoklenie też zasuwało w chodziku i nikt z nas nie miał problemów ze stopami, stawami itd.bo wszystko było z UMIAREM. Osobiście też mamy i zaczniemy korzystać, jak tylko córa zacznie samodzielnie siedzieć.

2017-11-03 13:57

Szczerze odradzam chodziki. Jestem zdania ze wiecej z nich krzywd niz pozytku. Dziecko nie cwiczy miesni, miesnie nie pracuja i potem beda sie rozleniwiac. Jak wiadomo nieuzywane zanikaja. :) dziecko w chodziku obciaza swoje sliczne stopki i przyzwyczaja do nieprawidlowej postawy...