Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

plac zabaw

Data utworzenia : 2014-08-06 20:13 | Ostatni komentarz 2021-04-30 07:33

leila

5324 Odsłony
37 Komentarze

Dziewczyny kiedy tak naprawdę można zacząć z dzieckiem chodzić na plac zabaw. Wyznacznikiem jest to czy siedzi, chodzi ? Czy można coś robić już z takim maleństwem które np ledwo siedzi. Wydaję mi się, że plac zabaw to raczej dla starszych dzieci ale może się mylę? A takie sale zabaw dla dzieci to już w ogóle dla mnie czarna magia nigdy tam nie byłam. Chodzi się już z takimi maluszkami czy też raczej ze starszymi dziećmi?

2014-08-07 07:25

u nas nie ma czegoś takiego jak te kinderplanety :-( Nie byłam jeszcze z małym na placu zabaw, a ma 7mc...chodzimy tylko na basen, albo kocyk na trawie rozkładam i tak sobie piknikujemy :-) U nas te kąciki zabaw są od 3 roku życia, płaci się 10zł za godzinę ;-)

2014-08-06 21:25

Zgadzam się z dziewczynami :) to zależy od miejsca . Jeśli nasze dziecko jest malutkie i nawet jeszcze nie siedzi samo to zazwyczaj mamy przychodzą na plac zabaw ale tylko posiedzieć i popatrzeć na inne dzieci ,,, usiąść na ławce i pogadać z " koleżanką " a dzieci takie małe siedzą sobie w wózkach i dla nich wystarczającą radość daje siedzenie w wózku bawienie się swoją zabawką i patrzenie na inne dzieci albo drzemka :) Jeśli mamy dziecko , które już samo swobodnie biega to zazwyczaj widzimy już takie dzieci na placach zabaw ,,,, bardzo często widzi się takie dzieci w piaskownicy zajadające piasek ,, :P ja ogólnie swojego dziecka w takim wieku bym nie posłała do piaskownicy publicznej bo to jedno wielkie siedlisko bakterii ..Przeważnie .... Co innego piaskownia zrobiona specjalnie dla dziecka :) taka w ogrodzie i pod nadzorem osoby dorosłej i beż 10 dzieci obok . Ja jeśli wychodziłam z dzieckiem na plac zabaw powyżej roku to raczej korzystałam ze zjeżdżalni , koników i bujaczków ...wszystko oczywiście pod nadzorem ,, Fajne są huśtawki ale to już raczej dla starszych dzieciaczków no chyba żę są jakieś dla maluszków przystosowane ... Tak jak napisała kasik plac zabaw placu nie równy ,, czasami place są zaniedbane ,,wystają z ziemi pręty a dookoła jeden wielki syf ... a dziecko wystarczy że zobaczy starą huśtawkę i wszyscy wiemy że zaraz zrobi zadymę bo będzie chciało tam pójść ... Ja muszę dodać ,że w UK mają piękne place zabaw ,,super przystosowane dla małych dzieci ... bujawki , bujaweczki , zjeżdżalnie dla maluszków i starszych dzieci ,,, czasami się trafił plac zabaw jak raj dla maluszka :) Tak jak piszę Angie warto dla maluszków skorzystać z kinderplanety czy family parku i innych placów zabaw zamkniętych , które zazwyczaj maja zjeżdżalnie i piłeczki i przeważnie są zniżki albo do roku jest za darmo :) super zabawa i wszystko jest zabezpieczone żę maluch nic sobie nie zrobi :) my korzystamy z takich placów , kiedy tylko się uda. Chciałam jeszcze dodać ,że jeśli się już zdecydujemy na pójście z małym dzieckiem na plac zabaw to musimy się przygotować na " pilnowanie dziecka cały czas " a nie na siedzenie na ławce :P gdyż na placu zabaw często spotykamy dzieci , które niestety są puszczane same sobie i nikt ich nie kontroluje ,,, A wiadomo ,że z dziećmi , którym wszystko wolno i nikt im nic nie powie nie trudno o wypadek :)

2014-08-06 21:14

Dziecko na plac zabaw może iść jak będzie umiało stabilnie siedzieć. Zawsze rodzic może pohuśtać się z nim na huśtawce lub pomóc mu zjechać powoli ze zjeżdżalni. Dziecko pewnie chętnie pobawi sie w piaskownicy i pogrzebie w piachu łopatką czy grabkami. Z dziećmi mogą huśtać się rodzice na takiej huśtawce jak na zdjęciu.

2014-08-06 20:31

Z tego co pamiętam to w kinderplanecie godzina dla dziecka do roku jest za free ;) warto choć z basenu z piłeczkami w takim miejscu skorzystać ;) Ja z córką zaczęłam chodzić na plac zabaw, gdy już stabilnie siedziała. Jej ulubioną zabawą była zjeżdżalnia, choć mi od niej kręgosłup wysiadał. Ciąle tylko podnoszenie do gory zjezdzalni, jefnak radość, jaką córeczka miała z jazdy była bezcenna. Z niecuerpliwością czekałam, gdy zacznie chodzić :).

2014-08-06 20:23

Generalnie to wszystko zależy od Twojego miasta:-) W moim mieście kluby sale zabaw są dla dzieci pow. 3roku życia. Co do placów zabaw, to owszem możesz pójść, ale dziecko mało skorzysta:-) Huśtawki takie dla maluszków są dla dzieci pow. 6mc, zakładając, że jako tako siedzi. Możesz dziecko lekko w nich pobujać, nic się stać nie powinno:-) Sprawdz czy u Was są jakieś tzw. kluby maluszków dla dzieci pow. 6mc życia. Wtedy dziecko pobędzie z innymi oraz zabawy będą dostosowane do wieku dziecka, a Ty masz okazję porozmawiać z innymi mamami:-) Reasumując sprawdz ofert dla małych szkrabów w swoim mieście, na plac zabaw możesz pójść, jesli dziecko nie skorzysta to chociaz popatrzy:-)