Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie butelką (541 Wątki)

Czy wasze 1,5 roczne dziecko pije jeszcze mleko?

Data utworzenia : 2016-09-06 09:26 | Ostatni komentarz 2017-02-02 17:01

thermlinek

5789 Odsłony
43 Komentarze

Mój 19 miesięczny synek nie chce już pić mleka w dzień. Jedynie w nocy 1 butle 210 ml. Czy to nie za mało? Nie chce teżjeść jogurtów ani żadnych płatków i kaszek.

2016-09-07 01:22

Tak jak napisała Justyna jeśli Twoje dziecko nie chce jeść jogurtów itp to koniecznie powinnaś zastępować je innym nabiałem. Próbuj przekonać i podawać maluchowi nabiał w innej postaci i staraj się, żeby jednak go przyjmowało bo zawiera wapń które jest bardzo ważne w rozwoju dzieci.

2016-09-06 20:37

Jeśli malec całkowicie odmawia przyjmowania mleka oraz produktów mlecznych (chodzi o około 400 ml mleka na dobę), to po konsultacji z lekarzem można mu podawać dodatkowo wapń w syropie lub w tabletkach, by zapobiec krzywicy, wadom postawy. Jeśli Twój synek nie chce pić mleka z butelki czy jeść z talerza, można spróbować przemycić mleko. Na przykład dodać je do klusek, puree ziemniaczanego, do zupy, sosów, budyniu, kakao czy do lodów. Można zrobić także koktajl z owocami. Albo podać mleko schłodzone, być może dziecko będzie chętniej je piło, np. przez słomkę. Mleko dodaje się np. do gofrów czy naleśników, które dzieci na ogół lubią.

2016-09-06 11:34

Mój synek ma 17miesięcy. Pije raz dziennie 200ml mleka przed spaniem. No ale je też prawie codziennie kaszke i inne produkty mleczne. Jeśli twoje dziecko nie chce pić mleczka to musisz próbować dawać mu nabiał w innej postaci jogurty sesji twarożek ser żółty. Ewentualnie przemycac w plackach racuchasz kluskach leniwych może coś mu zasmakuje. Może owoce z jogurtem