Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1178 Wątki)

Brodawki niemieszczące się w buziach dzieci.

Data utworzenia : 2015-09-11 13:59 | Ostatni komentarz 2015-10-27 12:27

Bławatkowa2015

6445 Odsłony
38 Komentarze

Witam serdecznie:) Dwa tygodnie temu moja siostra urodziła bliźniaki, z których jeden ważył 2350g, a drugi 2700g. Siostra ma bardzo duże piersi i gdy zaczęła przystawiać dzieci do piersi, to okazało się, że brodawki są zbyt duże by mogły się pomieścić w ich buziach. Doradca laktacyjny zalecił Jej odciąganie pokarmu laktatorem i podawanie go maluchom butelką. Siostra martwi się, że po pewnym czasie dzieci nie będą chciały ssać piersi. Czy istnieje takie ryzyko? Jak rozwiązać ten problem? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

2015-09-11 22:12

Beata74 dziękuję za poradę:) Jak tylko spotkam się z siostrą to przekażę Jej Twoje cenne wskazówki. Mam nadzieję, że dzieci nie odrzucą piersi. Ja mam miseczkę duże D i nie miałam żadnych problemów z karmieniem. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc :)

2015-09-11 21:49

Bławatkowa ja też mam ogromne piersi ( miseczka J ). Na szczęście mój syn urodził się w terminie i potrafił chwycić sutek z częścią brodawki. Jednak córka urodziła się przed terminem i nie udało mi się jej karmić, bo ona też nie miała odruchu ssania ( ważyła 2600g ). Jeśli dzieci na razie nie potrafią chwycić odpowiednio sutka z częscią otoczki ( całej nigdy nie chwycą bo mój 2 latek nie potrafi całej chwycić ) to niech siostra odciaga pokarm i podaje w butelce.Tylko butelka musi być odpowiednia. Smoczek musi być podobny do sutka i najlepiej gdyby było od piersi trudniejszy, tak żeby dzieci mogły się też troszkę namęczyć pijąc z butelki. Powiedz siostrze, żeby nie zmianiała w butelce smoczków na większe. Ja mojego synka gdy miał 6 miesięcy musiałam 2 tyg karmić z butelki ( karmiłam smoczkiem 0+ ) i dzięki temu, że smoczek był trudny mały nie odrzucił mi potem piersi.

2015-09-11 20:30

Iwona, siostra ma naprawdę wyjątkowo duże piersi a sutki po porodzie wyglądają jakby były spuchnięte. Zawsze miała duże piersi, ale po porodzie stały się ogromne. Wiem, że to ciężko sobie wyobrazić. Swoją drogą otoczki brodawek też ma bardzo duże, ale mam w tym momencie na myśli same sutki. Piersi są tak ciężkie, że bardzo trudno Jej podać je dziecku. Poza tym dzieci są malutkie. Aleksander urodził się z wagą 2350 i mierzył zaledwie 47 cm, a Oliwer - 2700, 51 cm. No mam nadzieję, że z czasem będzie lepiej. Dobrze, że ja nie mam takich problemów... :)

2015-09-11 19:30

Dla mnie to trochę niemożliwe. Dziecko powinno mieć w budzi tylko tę cześć brodawki, z której leci mleko, a nie jest ona zbyt duża...

2015-09-11 18:17

SamantKa dzięki za odpowiedź:) Mi ten sam doradca laktacyjny bardzo pomógł przy karmieniu pierwszego synka. Może siostrę po prostu przerasta karmienie dwójki dzieci. Gdy tylko Ją odwiedzę spróbuję zastosować się do powyższych rad i udzielę Jej kilku wskazówek. Jeszcze raz dzięki:)

2015-09-11 17:11

Dziecko w buzi nie ma mieć całej brodawki - obejrzyj filmiki ze strony chociażby. Ja też mam duże brodawki, piersi na początku miałam strasznie przepełnione i bardzo trudno mi było podać pierś - należy w takim wypadku ściągnąć odrobinę mleka, aby brodawka zrobiła się miękka, odpowiednio ją dwoma palcami złapać i przystawić do piersi dziecko. Na pewno technikę tą może pokazać położna/doradca laktacyjny. Nie wiem z jakim doradcą do czynienia miała Twoja siostra ale jest on nim tylko z nazwy i po prostu poszedł na łatwiznę. Jeszcze raz napisze - nie ma konieczności odciągania i podawania w butelce - ściągnąć odrobinę i wtedy lekko ściskając palcami brodawkę, przystawić dziecko; )