Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1178 Wątki)

Pierś tylko jak śpi

Data utworzenia : 2015-09-06 16:35 | Ostatni komentarz 2015-09-28 20:05

Migotka85

7239 Odsłony
37 Komentarze

Witam mam problem z moją 3 miesięczną córką. Od miesiąca mała nie chce pić z piersi chyba że śpi, choć w nocy już zaczynają się problemy. Córka urodziła się w 37tc początkowo rodzilam naturalnie ale mała przekrecila głowę w ostatniej fazie i zakończyliśmy cc z waga 2760. Od pierwszych godz była na piersi, że piła lapczywie szukałam różnych pozycji do karmienia i najbardziej odpowiednia dla niej jak i dla mnie bo nie nalyka sie powietrza, ale spokojnie jadła też normalnie na rękach aż z dnia na dzień przestała. Odwraca się od piersi, płacze i nie chce jej nawet złapać, próbowałam wyciskać mleko żeby poczuła albo glukozy troche i nic. Kapturkow nawet nie łapie. Nie wiem dlaczego. Ale dzięki temu że często śpi to ją dostawialam i bylo dobrze. 4Dni temu trafiliśmy do szpitala z biegunka i odwodnieniem, dostala kroplowke i bylo dobrze, ale zaczął się problem karmienia. Nawet na śpiącego jeść nie chciała i musialam w ten sam dzień kupić laktator i podać w butelce, zjadła bez problemu, ale ja z czasem nie mialam na tyle pokarmu i jak na poczatku odciagalam po 80ml tak pod koniec dnia było to już 40ml. Dziecko płacze jeść z piersi nie chce a ja nie daję rady odciagac. Mąż kupił mm ale podałam je raz bo szybko wyszliśmy ze szpitala i udało się ją nakarmić na spiocha. Widze po pieluszkach że mniej sika i boje się że się odwodni. Nie wystraszyla sie piersi ani nic, tylko tak z dnia na dzien. Chciałam karmić jak najdłużej ale laktatorem nie nadążam a nie chce jej dawać mm. Proszę o pomoc. Nigdy wcześniej w szpitalu nie była i żadnego leczenia nie miała. Teraz nie wiem po ile powinnam jej dawac pic mililitrow i jak czesto. Pozdrawiam Żaneta

2015-09-07 11:12

Ale dostawianie nic nie daje po za jej płaczem. Ona nie łapie nawet za pierś. Dzisiaj udało sie ją dostawić na śpiocha wiec spokojnie nie podaje mm i odciagnelam od 5 rano ok 200ml i zjadla raz 130 po nocy i potem z piersi na spiocha. I 45 plus piers. Staram się odciagac regularnie ale wiadomo nie zawsze dziecko pozwoli. Dzisiaj tez rano zrobiła kupke, troche ze sluzem ale ona przewaznie takie robila i kolor brazowi żółty czyli taki jak zawsze. Mnie najbardziej chodzi o to zeby ona sie chciala przelamac i chwycic piers kiedy nie śpi. Na siłę dostawiac nie bede bo to moze tylko ją wystraszyc, a i tak konczy sie placzem kuedy próbuje.

2015-09-07 00:07

Migotka to ładne przyrosty masy ciała :-). Bo te objętości co piszesz to Twoje mleko? Postymuluj piersi, może uda się zwiekszyć produkcję. Ja bym powalczyła o karmienie tylko z piersi. Ale jak widać Twego mleczka spokojnie starcza by córeczka prawidłowo się rozwijała. Mleko modyfikowane to zawsze jakaś alternatywa, ale ja w kryzysach laktacyjnych nie poddawałam się, zaciskałam zęby i udawało mi się po paru dniach je przezwyciężyć, pozostając tylko na piersi. A co do długości picia to te 5 minut wcale nie musi oznaczać, że dziecko mało zjada. Może przecież jeść bardzo efektywnie, że w przeciągu tego czasu zjada należną sobie porcję. Aha A co się tyczy zjadanych prze córeczkę porcji. Wcale nie musisz dawać jej tych przepisowych 80 czy 100 ml, niech je tyle ile chce. Moja córka w tym wieku ledwo zjadała 100 (odciągałam jak gdzieś wychodziłam). Trzymam mocno kciuki! P.S. Beata liczyłam na Twoje wsparcie i się nie przeliczyłam :-).

2015-09-06 23:53

Powinnaś przystwaiać dziecko do piersi jak najczęściej. Nic tak dobrze nie pobudza laktacji jak ssanie przez dziecko. Z doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że na początku dziecko pije prawie cały czas, a potem zaczyna się interesowac światem i jeśli jedno karmienie trawa 2-3 min to jest dobrze. Dziecko starsze pije też krócej, ponieważ potrafi więcej wyciąganąc, bo jest dużo silniejsze niż noworodek. Jeśli chcesz odciągać pokarm to powinnaś odciągać systemem 7-5-3. To znaczy 7 minut jedna pierś, 7 druga, 5 minut jedna i 5 druga, tak samo przy 3 min. Możesz różnież pić, np.Femaltiker, który pomaga w produkcji pokarmu. Kontroluj tylko wagę dziecka i jeśli nie traci na wadze to jest dobrze :)

2015-09-06 19:02

Artan mała miała wagę urodzeniowa 2760 teraz ważyla wychidzac ze szpitala 3dni temu 5440. Pozycje do karmienia juz byly różne i zawsze mamy ciszę, staram sie nie rozpraszac, zeby nie dostarczać dodatkowych bodźców ale to nic nie daje. To ja nie jestem w stanie tyle odciągnąć. Jednorazowo wypija ok 50-60ml i jak dobrze pojdzie to z 4-5 razy ciagnie we snie piers moze po 5min.

2015-09-06 18:18

Migotka, myślę że na istniejący od jakiegoś czasu problem z karmieniem nałożył się Wam jeszcze czynnik stresowy w postaci biegunki, odwodnienia i hospitalizacji, który tylko pogłębił problem. Z opisu wynika że mała wyraźnie odmawia ssania z piersi a picie z butelki idzie jej sprawnie. Jeżeli chcesz nadal karmić piersią to musisz stale ją przystawiać, bo skoro dajesz radę w nocy to znaczy, ze szansa na to jest. Może trzeba wybrać w domu w ciągu dnia jedno zaciszne miejsce do karmienia, może zmienić pozycje karmienia - przydałabyby się na żywo konsultacja doradcy laktacyjnego. A jak dziecko na prawdę odmawia to odciągać pokarm i podawać swój z butelki. Oczywiście, że żaden laktator nie opróżni tak piersi jak dziecko i żaden ich tak do produkcji mleka nie pobudzi, ale można i z tym sobie poradzić o czym szczegółowo poczytasz w tym wątku o pobudzeniu laktacji (system 7-5-3, herbatki laktacyjne, relaks itp) http://lovi.pl/pl/forum/2/4736/1. Jeżeli zdecydujesz się na takie dokarmianie dziecka tu masz artykuł Lovi o takich metodach karmienia http://lovi.pl/pl/karmienie-butelka/90/1. A mm zawsze możesz podać, jednak warto powalczyć o swój pokarm. Nie wiem jak obecnie wyglądają przyrosty masy ciała dziecka, choć pewnie po hospitalizacji nie jest z tym najlepiej. One są najlepszym miernikiem, tego czy dziecko prawidłowo się najada. Niemowlę 3 miesięczne według obecnych zaleceń żywieniowych powinno zjadać 6 x 120-140 ml mleka czyli coś około 800 ml na dobę. Możesz podawać 10 razy po 80 ml, lub 8x100ml, jak będzie pasowało córeczce. Powodzenia.