Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1176 Wątki)

Niechęć do jedzenia

Data utworzenia : 2013-10-05 22:07 | Ostatni komentarz 2013-10-17 11:33

Anna-1986

7622 Odsłony
17 Komentarze

Witam, Moja córeczka ma obecnie skończone 4 miesiące i waży 5610. Dotychczas karmiłam ją tylko piersią, ale od około 2 tygodni staram się dokarmiać córeczkę mieszanką. Od początku Alicja niewiele przybierała nam na wadze mieszcząc się w dolnych granicach normy. Również od początku zachowywała się przy piersi dość nerwowo, choć mniej więcej mając 2,5 miesiąca jej zachowanie uległo uspokojeniu.Karmienia wydłużyły się do około 40 minut sumarycznie z obu piersi zaś Alicja zdawała się najadać. Niestety jakieś 2 tygodnie temu zachowanie córki zupełnie się zmieniło, praktycznie przestała nam przybierać na wadze (30-60 g. tygodniowo). Najpierw wydawalo mi się, że córeczka po prostu nie dojada z piersi gdyż szybko usypia podczas karmień - wprowadziłam więc mleko modyfikowane podawane po każdym karmieniu. Córka jednak nie chce dojadać. W ciągu dnia pierwsze karmienie wypada nam o 6.00 i Alicja zjada jedynie z piersi przez około 30 minut. Później daje się przekonać do karmienia dopiero o 12.00 i karmienie nie trwa dłużej niż 10 minut. Następny posiłek wypada nam koło 15-15.30 i córeczka je z piersi około 15 minut oraz czasem doje z butelki około 20 ml. Następnie najczęściej mała okazuje głód koło 17.30, jednak ponownie nie je dłużej niż 10 minut. O 20 karmię ją po kąpieli wówczas karmienie trwa 30 minut, i Alicja dojada z butli około 50 ml, o 22.00 mąż karmi córkę na śpiocha z butli - około 70 ml, ostatnie karmienie jest z piersi o 24.00 wówczas Alicja je około 30 minut i dojada z butelki 20 ml. Martwi mnie to,że Alicja w ciągu dnia nie chce jeść co za tym idzie nie przybiera na wadze. Co mogę zrobić by to zmienić, jak nakłonić córeczkę do jedzenia? Nadmienię, że Alicja jest dzieckiem aktywnym, uśmiechniętym i dobrze się rozwijającym, ale strasznie chudym niejadkiem. Z góry dziękuję za odpowiedź. Ania

2013-10-05 22:43

w tym wieku można już rozszerzyć dietę dziecka za porozumieniem się z lekarzem, zacząć podawać jabłuszko, pierwsze zupki i soczki może mała chętnie będzie jadła nowe posiłki