Karmienie piersią (1178 Wątki)
Karmienie mieszane - powrót do KP
Data utworzenia : 2018-06-07 16:41 | Ostatni komentarz 2018-06-13 23:59
Witam. Tj. w tytule, chciałabym bardzo wrócić do karmienia piersią, obecnie karmię metodą mieszaną. Córkę urodziłam cięciem cesarskim. Nie spędziła pierwszej nocy ze mną, nie miałam z nią kontaktu skóra do skóry (mąż). Nie wiem czy w trakcie pierwszej doby była dokarmiona. Po nocy otrzymałam ją do karmienia. W trakcie pobytu w szpitalu każdej nocy (byłam 3 dni) była dokarmiona, raz 15 ml, raz nawet 45 ml. Odkąd wróciłyśmy do domu mała była cały czas praktycznie przy piersi, ja nie miałam czasu na nic dosłownie. Zdarzało się, że possała 1,5 h i spała 3 godziny, ale to były zdarzenia epizodyczne. Umówiłam się z doradcą laktacyjnym - powiedziała, że 1,5 h a tym bardziej kilkagodzinne ssanie (które jest ciumkaniem a nie zaspokajaniem głodu) jest nie do przyjęcia. Kazała dokarmiać po 40 min karmienia piersią mlekiem modyfikowanym. Dziecko zważone przez położną w 25 dobie miało po karmieniu 4350 g (przy wypisie 3580 g). Obecnie idę tym systemem 40 min KP i reszta mm. Córka spija mi z butli różnie w przedziale 30-60 ml. Czy jest jeszcze szansa na odbudowę laktacji, aby dziecko najadało się z moich piersi ? Moja dieta jest w porządku, płynów przyjmuję odpowiednio do wagi. Piłam femaltiker, piję teraz kmin (wg zalecenia doradcy). Laktatorem nie odciągam (wg zaleceń doradcy), bo wg Pani zabieram pokarm na następne karmienie.
2018-06-08 21:58
Dziekuję Wam za rady, też wydało mi sie kontrowersyjne trzymanie dziecka 40 min i odcinka...jakby to miało zwiększyć laktacje..tak mówiła doradca. Moze jej sie pomylilo odstwienie od piersi a nie wzbudzanie laktacji. Czekam na moment kiedy moje dziecko bedzie sie najadac w 10 min :( może i się najada a potrzebą jest dalsze ssanie. Ciężko mi wyczuć dziecko. Dziś udało mi się nakarmić na ten moment łączną ilością 100 ml. Ostatnio do każdego karmienia musiałam dawać mm. Na odciąganie niestety nie mam sposobu, bo mała je sika i dalej chce jeść, ale dziekuje jeszcze raz :))
2018-06-08 06:53
Mama woda nie ma wpływu na laktację. Roksana pij tyle, żeby zaspokoić swoje pragnienie nie ma konieczności picia hektolitrów wody bo dzięki jej wypiciu nie będziesz miała więcej mleka. Mama nie zgodzę się z odciąganiem co dwie godziny. Przystawiaj maluszka i po karmieniu Odciagaj laktatorem bo inaczej jest to bez sensu bo faktycznie może się okazać że po sesji pół godzinnej Maluch będzie chciał jeść. Więc kolejność jest ważna najpierw przystawiamy dziecko a dopiero po karmieniu laktator. Nie patrz też na czas niech dziecko ssie ile chce. Mleko tworzy się na bieżąco więc czas nie gra roli później może lecieć troszeczkę wolniej ale skoro chce ssać niech ssie. Klaudia karmie piersią od 24 miesięcy non stop. Najpierw karmiłam syna później zaszłam w ciąże karmiłam cała ciąże z córką, po porodzie chwilę w tandemie i teraz tylko córkę. Uwierz mi ze jak będziesz robiła tak jak ach polecam będziesz mogła zrezygnować z piersi.
Konto usunięte