Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1591 Wątki)

Wybór rodziców chrzestnych

Data utworzenia : 2014-01-14 14:25 | Ostatni komentarz 2022-12-12 22:38

kusia_ss

6790 Odsłony
51 Komentarze

Przed rodzicami chrzestnymi stoi odpowiedzialne zadanie - mają pomóc chrześniakowi wzrastać w nowym życiu, które rozpoczyna chrzest. Rodzice chrzestni mają do odegrania niezwykle ważną rolę. Nie tylko podczas ceremonii chrztu, ale przede wszystkim - w życiu dziecka. Będą dla niego drugimi „rodzicami”. Warto dobrze przemyśleć ich wybór.. Jak ich wybrać? Kiedy zacząć się nad tym zastanawiać? Czym się kierować przy wyborze rodziców chrzestnych? Wybierać kogoś z rodziny, czy ze znajomych? Kiedy poinformować przyszłych chrzestnych? Dziewczyny, napiszcie jakie są wasze doświadczenia.

2014-01-14 16:39

Ja zawsze wiedziałam że chrzestni dla mojego synka to maja być takie osoby które będą uczestniczyć w jego wychowaniu a nie tylko od wielkiego dzwonu. Chrzestny to mój najmłodszy brat, a chrzestna to siostrzenica mojego męża.

2014-01-14 16:30

Chrzestna jest Szymona jedyna siostra a chrzestnym moj najblizszy kuzyn ..Uważam , ze to sa osoby , ktore mimo wszystko zawsze beda mialy kontakt z naszym synem i beda uczestniczyly w wychowaniu .Dla mnie bylo wazna to aby chrzestni byli bardzo blisko nas , aby nie mieszkali 200 km od nas , bo sama mam chrzestna z niemiec o ktorej nie slyszalam dobre 12 lat :) Powiem tak ..czasami chrzestny okazuje sie byc dobrym w okresie ciazy ( o ile juz wybralismy ) i w pierwszych miesiacach ...potem moze zaniedbac sprawe i jestesmy tym zaskoczeni bo przeciez wybralismy najbardziej zaufane osoby , no niestety takie zycie , trzeba sie z tym liczyc ze nasz wybor nie zawsze jest trafny ...nie kazdy jest dobry w kazdej dziedzinie ;) Ja mam nadzieje ze osoby ktore sa 2 rodzicami mojego dziecka nie zawioda :)

2014-01-14 15:06

Ja jeszcze zanim zaszłam w ciąże wiedziałam kto będzie ojcem chrzestnym dla Naszego dziecka. Moim wyborem jest najlepszy przyjaciel mojego partnera na którego zawsze mogliśmy i możemy liczyć. Uczestniczył w Naszym wspólnym życiu już od samego początku. Pomagał Nam w przeprowadzkach, przyjeżdżał i odwiedzał, dzwonił i zapraszał do siebie - taki prawdziwy przyjaciel. Gdy dowiedzieliśmy się o ciąży od razu powiedziałam partnerowi, że chce by to właśnie jego przyjaciel został rodzicem chrzestnym Naszego dziecka - nie protestował. Poinformowaliśmy go w Sylwestra o ciąży (byłam wtedy w 7 tygodniu) i zapytaliśmy czy się zgodzi zostać ojcem chrzestnym. W pierwszej reakcji mocno Nas uściskał a mnie wziął na ręce ; )) Potem usiadł zmartwiony i zapytał się obok stojącego kolegi "Ale wspomożesz mnie finansowo, bo nie wiem czy dam radę.."; DD Roześmiałam się i zaczęłam mu tłumaczyć, że tu nie chodzi o pieniądze i prezenty a o jego obecność w życiu Naszego dziecka. Chrzestny spisuje się znakomicie - jest u Nas co tydzień - nosi Kasjana na rękach, bawi się z nim, rozmawia.. On sam nie potrafi ułożyć sobie życia, dużo błądzi ale należy do Naszej rodziny i nie zamieniłabym go w tym obowiązku na kogoś innego. Z wyborem chrzestnej mieliśmy problem, ponieważ na początku miała nią być moja koleżanka - warunkiem jaki ustaliłam z partnerem miała być jej pomoc mi w ciąży (cały początek przeleżałam) i opieka w trudnych chwilach.. Niestety koleżanka nie podołała i w ogóle straciłyśmy jakikolwiek kontakt. Z racji tego, że oboje mamy siostry nie chcieliśmy poruszać tego tematu, lecz wtedy to była konieczność. Wybraliśmy siostrę partnera - jest już dorosła, ma fajnego faceta i świetnie radzi sobie w życiu - mały ma wzór do naśladowania, bo ciocia się bardzo dobrze uczy. Moja młodsza siostra, która dopiero poszła do liceum sama powiedziała, że na nią przyjdzie jeszcze czas a teraz jest za mało odpowiedzialna - doceniam jej dorosłe podejście; ) Chrzestna dowiedziała się pod koniec ciąży i była bardzo szczęśliwa - nie żałuję, że zaczekaliśmy. Jest świetną matką chrzestną - bardzo opiekuńczą i czułą. Poza tym.. Nie wiadomo czy będzie miała swoje dzieci, bo cierpi na rzadką chorobę krwi, więc całą swoją miłość oddaje Kasjanowi.